Следвайте "Буднаера" в Телеграм

3 май - Международен ден на свободата на словото и печата: Ще бъде ли осъдена на този ден д-р Уенг за свободата на словото си като репортер?


СМЕЛОСТ: д-р Уени Уенг (вляво) пред лицето на шест месеца затвор за прекъсване речта на китайския комунистически лидер. Седящата до нея "Ани" - бивша съпруга на хирург, участвал в събирането на органи от живи практикуващи Фалун Гонг в лагера за смъртта Суджиатун - която е единият от източниците на информация за ужасяващите факти. На плаката зад тях двете по-малки снимки показват двама практикуващи Фалун Гонг, чиито органи са извадени. (Снимка: Lisa Fan/Epoch Times)

Днес в Районния съд на Вашингтон ще бъде проведено прослушване на обвиненията срещу д-р Уени Уенг - малката дребна жена, която имаше смелостта да прекъсне речта на китайския комунистически лидер при официалната церемония в Белия дом, за да каже на американския президент: "Президент Буш, накарайте го да спре убийствата!"

Нашумялата със смелостта си журналистка на Epoch Times, д-р Уени Уенг, ще бъде изправена днес пред съда с обвинения за заплаха и тормоз на чуждестранно държавно лице, като за това тя може да бъди осъдена на 6 месеца затвор и глобена от 5 000 щ.д..  

Прослушването на нейния случай ще бъде проведено в Районният съд на Вашингтон в деня, който по ирония на съдбата е Международният ден на свободата на словото и печата.

Миналата седмица по време на проведената пресконференция д-р Уенг защити своите действия, заявявайки, че хиляди животи в Китай висят на косъм от това, че китайският комунистически режим възнамерява да убие хиляди привърженици на медитативната практика Фалун Ганг през идващите дни.

На пресконференцията присъстваха също така и двамата осведомители, изложили миналия месец информацията за съществуването на концентрационен лагер в североизточен Китай – Суджиатун - където хиляди привърженици на Фалун Гонг са убити за техните органи. Свидетелите, които заради своята безопасност помолиха да бъдат наричани "Ани" и "Питър", казаха, че в периода преди 1-ви май китайските болници извършват по спешност колкото е възможно повече трансплантации на органи, тъй като 1ви май е крайният срок за унищожаване на доказателствата за събиране на органи преди влизането в сила на нов закон за регулиране продажбата на органи в Китай.

"Те ще избият хиляди, като моите колеги в Китай дали клетва* за спасяване на човешки живот, ще са тези, които ще направят това." -  каза хладнокръвно Уенг.

По време на речта на Ху Джинтао на церемонията в Белият дом, и веднага след като Буш прикани китайския комунистически лидер да позволи на своя народ да "говори свободно", Уенг се изправи и призова президента Буш да спре убийствата на практикуващите Фалун Гонг. След около три минути тя беше отведена от агентите на тайните служби.

"Двамата национални лидери, които могат да спрат това, бяха пред мен - как можех да мълча в такъв момент? Ху Джинтао трябва да чуе това, то е както в негов интерес, така и в интерес на китайския народ."

Три седмици след като обвиненията за избиване на практикуващите Фалун Гонг в Суджиатун за техните органи станаха обществено достояние, китайското правителство категорично отрече този факт и покани международната общност да инспектира мястото. Те не намериха нищо…

"Отминаха три седмици след първоначалните разкрития за Суджиатун, както и преди той да бъде инспектиран" - каза Питър, добавяйки, че китайското правителство е имало достатъчно време за този период да почисти мястото преди чужди инспектори да бъдат допуснати вътре.

Гласове в защита на Уени: Негово Преподобие Махони от Съвета за защита на християните (в средата) в иск за преустановяване всички обвинения срещу д-р Уени Уенг. Грейс Нуачукуо (в ляво) и Негово Преподобие Роб Шенк от Националния духовен съвет. (Снимка: Lisa Fan / Epoch Times)

За денят, когато Уени ще бъде изправна на съд, християнски лидери организират протест. Християнските групи призовават "всички вероизповедания да се обединят в широка коалиция", като са загрижени, че федералните обвинения към д-р Уенг изпращат към света посланието, че отношението на Америка към религиозна свобода е под въпрос.

Американският Национален духовен съвет и Коалицията за защита на християните
също така проведе пресконференция на тема "Освободете Уени" в Университета на Джорджтаун във Вашингтон.

"Всичко което Уени направи бе да надигне глас и да каже на президента Буш да спре убийствата... Престъпление ли е да се опита човек да спре религиозно преследване?" попита Негово Преподобие Роб Шенк, президент на Национален духовен съвет.

Грейс Нуачукуо от Национален духовен съвет даде молитва за спиране убийствата в Китай и за освобождаване на Уени Уенг.

"Уени Уенг положи началото на една световна вълна. Тя показа доблест и нейният глас бе гласът на много преследвани хора. Въпреки че тя прекъсна президента на Китай, нейните обвинения трябва да бъдат преустановени."

Тери Марш, адвокатът на Уени Уенг, заяви: "Тя - малката дребна жена - имаше смелостта да говори за смъртта, предизвикана от дисекции на живо. Бихте ли могли да си представите да бъдат премахнати органите от телата на членове на вашето семейство? Трябва да се спрат обвиненията срещу д-р Уенг и да се изиска разследване.".

Попитана на пресконференцията дали нейните действия ще компрометират позицията й на репортер, д-р Уенг отговори: "Няма значение какви титли имам... Смятам, че преди всичко аз съм човешко същество. Човечността стои над всичко, когато става дума за отнемане живота на други хора.".

* - Хипократова клетва – клетва, която всички доктори полагат преди да започната своята практика като такива

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!