Да се спи малко е вредно, а много – опасно!

И до днес много специалисти спорят колко часа трябва да отделяме за отдих за да се чувстваме добре, както и до какво може да доведе отклонението от нормата. Предполага се, че спокойният и здрав сън е залог за добро здраве и че колкото повече човек спи, толкова по-здрав би трябвало да бъде. Но 15 годишно изследване на американски учени от Йелски Университет опровергава това твърдение.

След изучаване на връзката между продължителността на съня и риска от заболяване от захарен диабет при мъжете на средна възраст, учените отново потвърждават, че недоспиването увеличава шансовете за заболяване от диабет. Оказва се обаче, че прекалено дългия сън също е опасен.

В мащабното изследване, което се провежда в продължение на повече от 15 години, обекти са около хиляда мъже, които не страдат от диабет. Те са разделени на три групи:

     1. недоспиващи, които отделят за сън по-малко от 6 часа в денонощието;
     2. спящи колкото е нужно – 7-8 часа в денонощието;
     3. сънливци, които спят повече от 8 часа в денонощие.

Както се очаква хората от първата група, заболели от диабет, са два пъти повече от тези от втората. Обаче съвсем неочаквано поспаланковците болни от диабет са три пъти повече. С други думи графиката на заболяването е нещо като парабола.

Интересно е, че тази връзка съществува независимо от други фактори влияещи върху заболяването – наднормено тегло, възраст и даже тютюнопушене. При отчитане на нивото на тестостерона в кръвта при хората от тази група се оказва, че той е значително снижен. Поради това учените смятат, че връзката между продължителния сън и риска от заболяване от диабет е обусловена от хормонални фактори.

По този начин известната фраза, че всичко трябва да си има мярка намери своето потвърждение и тук.

Източник/ци: bgfactor.org

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви!

Научете за преследването на Фалун Гонг от ККП (Китайската комунистическа партия)

Преследването на Фалун Гонг: Насилствено потискане на 100 милиона души

Настоящите събития в Китай предоставят ясен избор на длъжностните лица и гражданите в страната, както и на хората по цял свят: подкрепа или противопоставяне на преследването на Фалун Гонг. Историята ще запише избора на всеки човек.

Необходимо ли е да се осъди комунизма: Фотоархив на комунистическите зверства

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Осъдете комунизма, напишете заявление и Вие...