Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Първи април – мерило за лековерие

Денят 1-ви април, макар и непризнат за празник, е забележителен ден, който се празнува в много страни. Известен като „Ден на лъжата”, той се отбелязва с практични шеги или трикове към близки, приятели, съседи, или непознати, чиято цел е да се осмее лековерието. В този дух, на 1-ви април 1965г. БиБиСи (ВВС) съобщава, че изпробва нова технология за трансмисия на миризма по радиовълни до зрителите,….след което много зрители се обадили до медията за да докладват за успеха на трансмисията.

Според най-убедителното историческо доказателство денят на първоаприлската шега е тръгнал от Франция в 1582, по времето на крал Чарлз IX. С реформата на стария Юлиански календар от папа Григорий XIII, кралят нарежда новогодишните празненства, свързани с пролетното равноденствие, да бъдат изместени на първи януари, в съответствие с новия Григориански календар. Но много французи се съпротивили на тази промяна и продължили своите езически пиршества на 1 април. Те били осмивани за своето упорстване в изпращане и получаване на покани, и празнуване на несъществуващи празници.

Григорианският календар е календарът, използван днес в Европа, бившите европейски колонии и голяма част от останалия свят.

Неговата структура се базира на Юлианския календар на древен Рим, който е слънчев календар, зависим от периода на завъртането на Земята около Слънцето, който е 365,2422 дни от 24 часа по 60 минути, всяка по 60 секунди.

Средната година при Григорианският календар е 365,2425 дни; за да може броят на годишните дни да е цяло число, през определени периоди, най-често 4 години, се добавя един допълнителен ден, 29 февруари, а годината се нарича „високосна“.

„Новата ера“, обикновено използвана в Григорианския календар, е християнската ера, тоест „след Исус Христос“ (след Рождество).

Основната разлика между Григорианския календар и предшественика му, Юлианския, се състои в разпределянето на високосните години.

Както е отбелязано по-горе, средната тропическа година, тоест периодът на завъртане на Земята около Слънцето, отнема 365,2422 дни. Добавяйки един ден на всеки четири години, Юлианският календар имал малко по-голяма средна дължина от 365,25 дни. Това е довело до разликата с 10 дни спрямо истинското време и като резултат датата на Великден, определяна според пролетното равноденствие, се отмествала назад към февруари.

За да приведе календара в ред, през 1582 г. папа Григорий XIII решава да премахне високосните дни за годините, отговарящи на следните условия:

Така годините 1600 и 2000 са високосни, а 1700, 1800, 1900, 2100 не са.

Папата решава също така, че четвъртък, 4 октомври 1582 г. ще бъде непосредствено следван от петък, 15 октомври, за да се компенсира отместването, натрупано през вековете.

Трябва да се отбележи, че Григорианският календар не се приема едновременно в цяла Европа. Той е наложен от Григорий XIII в страните под негова власт. Испания, Португалия и Полша го приемат веднага. Други (Франция,... ), съвсем скоро след тях. Англия (протестантска!) приема Григорианския календар чак през 18 век. Трябва да се дочака Октомврийската Революция през 1917 г., за да се приеме в Русия. Така че „Октомврийската Революция“ всъщност е станала... в началото на ноември!

Тези разлики в календарите създават трудности на историците, защото примерно даден английски документ, датиран от 10 януари 1603 г., е по-късен от френски документ от 15 януари същата година. Например Уилям Шекспир и Мигел де Сервантес са починали на същата дата (23 април 1616), но не в същия ден!

Освен това, във всяка страна, където календарът е наложен, имало протести, защото примерно трябвало да се плаща цял месечен наем, а се е работило само 21 дни.

Важно е да се отбележи, че не е имало година Нула и вековете и хилядолетията започват с годината номер 1. Следователно:

Може още да се допълни, че и Григорианският календар е малко по-дълъг от реалното време на обикаляне на Слънцето, 365,2425 вместо 365,2422 дни, така че, ако периодът се запази през вековете, около 3000-та година ще трябва да се отнеме още един ден.

****************************

Първоаприлско настроение по света 

2003г.: Радиостанцията 98.1 KISS в Chattanooga, Tennessee (САЩ) обявила, че рапърът Eminem ще преви безплатно шоу на евтин паркинг.  Доста полицаи били необходими за да се разчисти задръстването от коли и да се усмирят феновете, които заплашили водещите на радиостанцията. Водещите били по-късно осъдени на затвор за нарушаване на обществения ред.

1998г.: Конкурентната на McDonald верига за бързо хранене Burger King обявила в USA Today, че техният известен гигантски бургер Whopper е приспособен за левичари, за които соса от бургера ще може да капе от дясната страна.

1976г.: Британският астроном Patrick Moore казал на своите почитатели в предаване на ВВС2, че ще има уникално планетарно явление, при което две планети ще се наредят в една линия, довеждащо до изтегляща гравитация, предизвикваща хората да се почувстват по-леки в 9:47ч. този ден. Той поканил зрителите да подскочат нагоре в този момент, за да изпитат „странно чувство на летеж”. Десетки зрители се обадили след това за да споделят изпитаното усещане.    

1957г.: В своята телевизионна програма Panorama, ВВС показала репортаж на отглеждане на спагети по дървета в Швеция. Огромно количество зрители контактували ВВС и поискали повече информация за да си култивират свои собствени дървета за спагети.

1950г.: Холандската телевизия съобщила, че Наклонената кула в Пиза е паднала. Много шокирани и дори опечалени хора контактували телевизията.

В друга година холандската телевизия съобщила, че правителството е разработило нова технология за детектване на телевизионни апарати с неплатена такса (в много страни националните телевизии се субсидират от подобни такси), но че обвиването на телевизора с алуминиева фолио може да предотврати това детектване. Само за няколко часа алуминиевото фолио в страната било изкупено.

източник: wikipedia.org , am.novopress.info

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!