Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Откриване на конференцията от Екатерина Попова

Конференция "9те Коментара"

ДОБЪР ДЕН, УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА, ПРОФЕСОР ЛИ, ПРОФЕСОР ЦВЕТКОВ, СКЪПИ КОЛЕГИ И ГОСТИ,

Поканихме ви днес тук, за да ви представим една книга, която събра девет редакционни коментара на международната независима медия „Епок таймс” в първата нецензурирана версия за истинската история на Китайската комунистическа партия, за зверствата и последствията на режима, който Източна Европа отхвърли преди много години.

„Епок таймс” е независима медия, базирана в Ню Йорк, с репортери по цял свят, но обръща специално внимание на отразяването на новините от Китай, тъй като тази държава преминава през огромни промени. Иначе медията присъства в близо 30 държави по света в хартиен или електронен вариант. Тя подкрепя и защитава свободата на словото и на сдружаването, поддържа свободата на убежденията и се бори за спазването на човешките права. Вестникът е издаден за първи път през 2000 г. от група журналисти, обединени от мечтата да разкрият огромния контраст между лъскавите медийни репортажи за просперитет в Китай и жестоките злоупотреби с човешките права и непоносимите условия, наложени върху голяма част от китайското общество. С риск за живота си, за няколко години, над 20 репортери на вестника в Китай разкриват множество истории за нечовешки условия в затворите и за системни изтезания.

След като прочетоха истинската история, представена в „Деветте коментара”, много членове на комунистическата партия вътре и извън Китай започнаха да се отказват от членството си в нея и да осъждат режима. От 3 декември 2004 г. в Интернет съществува сайт, в който се събират декларации на желаещи да се откажат от членството си в комунистически организации. До 6 декември 2005 г. броят на отказалите се е над 6 милиона души.

Вълната, предизвикана от „Деветте коментара” продължава да се разпростира все по-далеч, извън пределите на Китай, но най-изненаданата, разбира се, е Китайската комунистическа партия. Решени да открият на всяка цена авторите на редакционните коментари, китайски тайни агенти арестуваха някои известни писатели. Беше затегнат контрола върху Интернет и медиите, бяха задържани много десиденти, говорили в подкрепа на отказването от партията. В последно време има данни, че много цивилни граждани са били задържани в трудови лагери и затвори, защото в домовете им е намерена книгата или материали против комунистическата партия, при това те са били обискирани без мотиви, заповед или причина.

Какво представляват всъщност редакционните коментари на „Epoch Times”:

Първият от тях разкрива влиянието на комунистическото движение върху китайското общество. През последните стотина години от историята на Китай от неестествена смърт са загинали близо 100 милиона души и е унищожена почти цялата традиционна китайска култура. Коментарът обръща внимание на въпросите какви са последствията от това и дали, комунистическата партия идва на власт избрана от народа или е наложена на Китай отвън?

Вторият коментар обяснява защо комунистическата партия се появява, разраства се и взема властта в съвременен Китай. Третият коментар разкрива насилието и злоупотребите на партия, които са много по-жестоки от известният в историята терор на китайската династия Цин. Философията на китайската комунистическа партия се гради на „борба” и господството на партията се основава на серия от „класови борби” и „идеологически борби” както в Китай, така и спрямо други нации.

Китайската комунистическа партия е сила, насочена срещу Вселената, се казва в четвъртия коментар, според който неочакваната инвазия на комунистическия призрак през последните 100 години създаде сила, насочена срещу природата и човечеството, причинявайки безкрайна трагедия и агония на хората, подложени на диктатурата му. Петият коментар разкрива тайното споразумение на бившия китайски президент Цзян Цзъмин с китайската комунистическа партия за преследване на Фалун Гонг – мирна практика за медитация, базирана на принципите истина, доброта и търпение. След началото на репресиите срещу тази група хора през юли 1999 г. над 200 000 души са арестувани без провеждане на съдебен процес, над 1000 са държани насилствено в психиатрични болници, близо 3000 са официално потвърдените смъртни случаи вследствие изтезания, а милиони са карани да посещават курсове за промиване на съзнанието. Нещо, което продължава в Китай и досега.

За добре познатата на всички ни Културна революция и как точно китайската комунистическа партия унищожи традиционната култура, се разказва в шестият от деветте коментара. В него е обърнато внимание на това как чрез изразходването на националните ресурси е унищожена богатата китайска култура, датираща от над 5 хиляди години. Събитията зад кървавата история на комунизма не са само нечовешки, но са и малко известни. Седмият коментар хвърля доста светлина по този въпрос и разкрива 55-годишната история на убийствата на китайската комунистическа партия, написана с кръв и лъжи. Под ръководството на партията са убити между 60 и 80 милиона души, оставили след себе си разбити семейства.

В основата си комунистическата идеология е зъл култ, който вреди на човечеството. Въпреки че комунистическата партия никога не се е окачествявала като религия, тя има всички характеристики на религиите. Какви точно са те се разисква в осмия коментар, а в последния, девети коментар се говори за безскрупулната природа на партията, която всячески се стреми да унищожи моралните устои на цялата нация.

Всъщност, комунизмът не се ограничава само до форма на партийно съществуване, каквото имаше в България почти 50 години. Той е идеология и отстояване на идеи с атеистичен характер, според които "раят е тук, на Земята" и пролетариатът е този, който ще го построи. Комунизмът отрича традиционните ценности и налага свои собствени. Той променя историята и културата на нациите, които е завладявал и насажда мнението, че без него хората няма да живеят нормално. Комунизмът е начин на мислене и е категорично отричан от демократичните общества. Затова е важно хората да го изчистят от съзнанието си и да го отрекат завинаги като пагубен за човешката раса.

Принципите на комунизма са насочени към разрушаване на устоите на човешката култура и цивилизация. Отричайки душата, морала и свободата, комунизмът унищожи културата и традициите, унищожи нациите и наложи античовешката си идеология в съзнанията на хората. Точно затова тезата, че комунизмът трябва да се осъди и отрече от всеки един трезво мислещ и съзнателен човек, продължава да стои със същата тежест и днес, години след като Източна Европа отрече комунизма и 16 години след като това направи и България.

От няколко години международната общност прави опити да осъди престъпленията на комунизма. Преди една година, на този ден 14 декември, представителката на Португалия от Европейската народна партия в Съвета на Европа отбеляза, че е дошло време да опишем многобройните престъпления на комунизма от миналото и да ги осъдим сериозно. Тогава комисията по политическите въпроси на ПАСЕ дискутира в Париж по темата: „Необходимостта от международно осъждане на престъпленията на комунизма”, а инициатор на акцията на Европейската народна партия е демократът от миналото Народно събрание на България г-н Лъчезар Тошев. Дебатите продължават, а мненията на европейските политици са доста разделени. Днес, отново в Париж, комисията, в която наш представител е г-жа Надежда Михайлова, разисква отново въпроса и ние можем само да се надяваме, че резултатите ще са положителни. Само това може да докаже, че Европа върви напред по пътя на демокрацията, а не предприема формални стъпки.

А накъде върви България през последните 16 години, откакто отхвърли комунизма? И какво означава честването на датата 9 септември 1944 година, 16 години след отхвърлянето на комунизма? И дали идеологията му все още живее в съзнанията на българите или отдавна е била заличена? Въпроси, на които днес, тук, ние ще потърсим отговор.

Декларативното мислене, което показват български политици и голяма част от българското общество, за съжаление не показва промяна на статуквото. Липсва реална декомунизация и демократизация. Приетият две години след промените Закон за имуществото на Българската комунистическа партия, Българския земеделски народен съюз, Отечественият фронт, Димитровския комунистически младежки съюз, Съюза на активните борци против фашизма и капитализма и Българските професионални съюзи, остана хубава инициатива на книга, която събира прах в аналите за дейността на Народното събрание. Имуществото не само не бе отнето от първоприемниците на тези организации, но днес те се ползват с дори още по-голяма власт и имуществен ресурс. През 1997 година опитът за внасяне на декларация за осъждане на комунизма бе провален, а приетият през 2000 година Закон за обявяване на комунистическия режим в България за престъпен, бе просто една половинчата декларация, имаща за цел да заблуди народа и репресираните, че нещо се прави по въпроса. Този закон не съдържа най-важната точка – да няма давност за комунистическите престъпления, за да не могат извършителите им да получат наказание.  

Но целта ни днес тук е да представим на вниманието ви работния вариант на една книга, книгата „Девет коментара за китайската комунистическа партия”, която накара над 6 милиона души, предимно китайци, да се откажат официално от комунистическата партия. Нещо, което за тях е равносилно на самоубийство. Защото в Китай комунистическият режим не е призрачен спомен от миналото, а е настояще и прилага същите мерки, каквито са прилагали всички партии, положили началото си от Комунистическата партия на бившия Съветски съюз. Нечовешки методи, отдавна отречени и осъдени от обществото и света.

Днес, тук сред нас, е историкът и специалист по съвременна китайска история, професорът от Нотингамския университет проф. Ли Шао, който ще ви представи една нова, по-различна от досега познатата ви картина за ситуацията в Китай.

Проф. Пламен Цветков от Нов български университет ще ви запознае с разликите му нацизма и комунизма и ще дискутира върху темата защо нацизмът е осъден, а комунизмът не е. Сред гостите, които ще вземат участие в дискусията, са и журналистът от в. „Дневник” Христо Христов, издателят на в. „Про и Анти” Васил Станилов, политици, общественици и представители на неправителствени, правозащитни организации и на репресираните от комунистическия режим.

А сега, проф. Ли, моля заповядайте!

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!