Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Канадците не си доспиват

Проучването, направено за матраковата индустрия в Канада от тамошния Съвет по Съня, показа че редовното недоспиване прави канадците раздразнителни и непродуктивни в работата си.
 
Почти половината от участващите в проучването признават, че са като сомнамбули на работните си места, а около една трета от тях казват, че от 3 до 10 часа на седмица се борят със себе си да стоят будни по време на работа.

Гари Баскервил, говорител на Съвета по Съня каза, че днес канадците спят много по-малко отколкото преди 20 години, като спомена, че редовното недоспиване за дълги периоди от време води до натрупване на „сънен дълг”, който не може да се компенсира само със спане през уикенда. „Някои хора се разхождат с огромни количества сънен дълг за дълги периоди от време, което има различни негативни последици.”

Проучването показва, че хора които не си доспиват са склонни да си изливат неудовлетвореността върху околните по различни начини: жените обикновено отнасят раздразнителността си в къщи и я изливат върху близките си, докато мъжете предпочитат да си го изкарват на колегите. Но почти никой от анкетираните не споменава за вземане на болничен ден ако не е спал добре предишната нощ.

Алистар Маклийн, професор по психология от Университета в Куин, Канада каза, че е загрижен за тази тенденция на увеличаване процента на недоспиващи си канадци, като добави че раздразнителността и лошото представяне в работата са най-често срещаните признаци на хронична недоспиване. „Последните данни от подобни проучвания показват, че редовното недоспиване за дълги периоди от време е по-лошо от дългото недоспиване за кратък период”.

Хората които работят на смени са изложени най-много на опасностите от хронично недоспиване, най-вече когато трябва да шофират към къщи след работа. „Изследванията показват, че медицински работници връщащи се от работа след дълга смяна се представят толкова зле колкото и хората които имат 50% алкохол в кръвта си”, каза Маклийн.

Изследване направено през 1999 год. в САЩ показа, че хроничното недоспиване може да повлияе преработването на глюкозата в кръвта, предизвикващо проявата на ранно-диабетни симптоми. Недостигът на сън може също да засегне паметта и психичните функции. То повлиява нивото на енергията в тялото, предизвиквайки умора и изтощение, които могат да причинят такива емоционални разстройства като песимизъм и гняв. Някои смятат, че недоспиването е главната причина за лошото пътно-транспортно поведение.

Баскервил казва, че когато става дума за сън качеството е също толкова важно колкото и количеството. Той дава следните съвети в тази насока: да се изнесе от спалнята всичко което не е свързано със спането, включително телевизори, компютри и тренировъчни уреди; да се ляга по едно и също време всяка вечер; да не се яде непосредствено преди лягане; да е затъмнено спалното помещение; и да се спи на доброкачествени матраци.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!