Христо Иванов: Гешев си затвори очите за Пеевски в делото КТБ

.
Христо Иванов

Проблемът с Гешев не е дали е един или са двама, а това, че той не подходящ от гледна точка на изискванията на закона за заемането на този пост. Този човек постави под съмнение върховенството на закона, показал е готовността си за изпълнява политически поръчки, затвори си очите за Пеевски в делото „КТБ“.
Това заяви Христо Иванов, бивш министър на правосъдието и лидер на "Демократична България" в предаването "Лице в лице" по бТВ. 

"Този човек в първото си интервю се ангажира с невероятна политическа реч и лов на вещици, обвини политически партии и сили, без да има доказателства за това, по националната телевизия. Това е фундаментално нарушение на всички етични правила.", продължи Иванов. 

"Призовавам за протести срещу опита да бъде инсталиран Гешев като главен прокурор. Имаме дългогодишен проблем с прокуратурата в България, както и да се казва главният прокурор. Този проблема трябва да се реши.", обяви той.

По думите му връзката между избора на Иван Гешев и местните избори е ясна - тя е качеството на управление в страната на всички нива. 

Иванов коментира и информацията, че утре Европейската комисия ще обсъди и представи мониторинговите докладите за България и за Румъния по механизма за сътрудничество и проверка.

Това, че е много вероятно да падне мониторингът на България от ЕК за правосъдие и вътрешен ред, не е новина, Юнкер беше поел политически ангажимент да ликвидира наблюдението и виждаме изпълнението на този ангажимент по един доста безпринципен начин. С подобна сделка няма да се решат проблемите на България, коментира още Иванов, по повод новината, че няма да има повече доклади за България. 

Дори и отпадането да го пише в Доклада, той тепърва трябва да се одобри Европейския съвет и Европейския парламент. Ще си направим лоша политическа услуга, отбеляза още Христо Иванов. По думите му страната ни ще принуди държави като Франция, Холандия, Германия, които винаги са имали скептично отношение по отношение възможността на България да гарантира върховенството на закона, да се произнесат. "Не виждам как ще се произнесат в полза на страната ни", заяви Иванов 

Той припомни, че се подготвят нови механизми за още по-сериозни наблюдение за върховенството на закона, които ще влязат в сила с новата европейска прокуратура, оглавявана от Лаура Кьовеши. „Те ще важат за всека страна и тогава България ще получава санкции, а не препоръки, както досега”, посочи Христо Иванов. 

По думите му, има разлика когато Юнкер се произнаса и когато страните-членки се съгласят сред тях да има троянски кон на корупцията и неясните обвързаности."Това са съвършено различни неща. Пирова ще бъде тази победа", каза още той. 

Време е България да спре да чака някой да й оправя проблемите отвън, а сами да ги решим, каза още бившият правосъден министър.

Източник/ци: https://frognews.bg/

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви!

Научете за преследването на Фалун Гонг от ККП (Китайската комунистическа партия)

Преследването на Фалун Гонг: Насилствено потискане на 100 милиона души

Настоящите събития в Китай предоставят ясен избор на длъжностните лица и гражданите в страната, както и на хората по цял свят: подкрепа или противопоставяне на преследването на Фалун Гонг. Историята ще запише избора на всеки човек.

Необходимо ли е да се осъди комунизма: Фотоархив на комунистическите зверства

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Осъдете комунизма, напишете заявление и Вие...