Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Бившият чешки президент Вацлав Хавел подкрепя оттеглянето от Китайската комунистическа партия

Бившият чешки президент Вацлав Хавел изрази своята подкрепа към организаторите на антикомунистическото шествие и форум в Прага.

Повече от 200 души от няколко европейски държави се събраха на 1 октомври на площада в Стария град, за да подкрепят 5-те милиона души по света, оттеглили се от ККП и свързани с нея организации. На 3 октомври в сградата на чешкия парламент започна семинар на тема „Свят без комунистическа партия”.

Г-н Хавел не успя да се включи в митинга и в семинара поради визита в чужбина. В писмо до организаторите той отбеляза, че според него гражданите на Чехия все още не са наясно на какви жестоки страдания е подложен китайският народ като например тези по време на Културната революция.

Първият президент на Чешката република Вацлав Хавел (AFP)

Г-н Хавел взе активно участие в Кадифената революция, довела демокрацията в Чехословакия. Той беше избран за президент на Чешката република през 1989 г. През 1993 г. отново е избран за президент и управлява до февруари 2003 г.

Чешката национална телевизия отрази митинга по време на вечерните новини. Този телевизионен канал се гледа от над 60 милиона зрители.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!