Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Откриха най-стария метал на Балканите близо до село Джулюница

Най-стария метал на Балканите откриха археолози при проучвания на раннонеолитното селище край Велико търновското село Джулюница. Находката е на 8000 г. и е от времето на ранния неолит. Металните бучки, намерени в земния пласт, са три. Едната е с размери 14 см, а другите две са по половин мм. Може да се окаже, че малките късчета са подлагани на студена обработка, за да се превърнат в мъниста. Това е второто откритие със следи от метал по българските земи, но находката от с. Ябълково в Югоизточна България е датирана с 300 г. по-късно.

Металът като цяло се появява по-рано в Анатолия и Предна Азия ­ 11 000-9000 г. пр. Хр., като се обработвал с коване, обяснява ръководителят на проучванията край Джулюница Недко Еленски. Използван е предимно за направата на мъниста и оръдия на труда като малки шила например. По нашите географски ширини обаче металът под формата на изделия от мед се появява едва през епохата на ранния халкодит или 4800 г. пр. Хр.

Сондажът от ранния неолит в западната периферия на селището е изцяло проучен до етапа на бялата рисунка или около 6000 пр. Хр. По много от елементите в керамиката личи анатолийско влияние, обяснява Н. Еленски. Това доказва, че още в тази ранна епоха селището е имало интензивни контакти с Анатолия.

В източната част на терена се проучва епохата от началото на ранния халкодит. Там е намерено детско погребение от времето на късния халколит или 4000 г. пр. Хр. Останките от тялото са в ембрионална поза, защото този начин на погребване е характерен за онази епоха.

През 2001 г. археолозите откриха жертвоприношение от ранния бронз. Останките на възрастен мъж били намерени в периметър от 3 м, като главата, трупът, крайниците, тазът са заровени по отделно. Сл.г. излиза първият халколитен гроб. М.г. Недко Еленски намери най-старото погребение по българските земи ­ от ранния неолит 6300-6200 г. пр. Хр.

Уникална статуетка на великата богиня майка са намерили археолозите в пластовете от късния халколит. Тя е висока около 12 см и се отличава с врязана украса. Там са намерени още 2 идола ­ единият костен, а другият ­ от глина. От ранния неолит има разкрити 4 лабрети (амулети) под формата на стилизирана бича глава, символизиращи мъжкото начало. Има още култови масички и олтари, шила от кост, накит от глина и др. , съобщи вестник „Янтра ДНЕС”.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!