Мисловните способности на животните

Използвайки данните на теорията на еволюцията, генетиката, невропсихологията и експерименталната наука, много учени убедително доказват, че животните могат да мислят и да чувстват подобно на хората.

Г. Александройвскии, автор на статията "Имат ли интелект в нашите по-малки братя" (списание "Наука и изкуство"), пише: "Еволюцията се е развивала не по права линия, както се смяташе по-рано. Тя е вървяла по множество пътища, при това всеки от тях е съчетание от различни комбинации между условията на външната среда и интересите на този или онзи различен вид. Не е важно дали това ще бъде дали мравка, хиена или риба треска, всяко животно има условия, които са му предоставени като жизнено пространство. И не само във физически смисъл, но така също и в интелектуално отношение те са длъжни в оптимална степен да отговарят на потребностите за преживяване на вида в дадена екологическа ниша".

За да се определят интелектуалните способности на животните било проведено изследване на стремежа и способността на животните да се учат. Д.р К. Денхард от Германия обучавал морски лъв да различава нарисувани фигури от отраженията им в огледало. В началото на опита му показвали фигурите в реалното им изображение, а след това предлагали да избере от два варианта: огледално изображение на същите фигури и няколко обърнати от първоначалните фигури. С тази задача морският лъв се справил блестящо и доказал, че животните имат способност за разпознаване не само на абстрактни знаци в обърнато положение, но и огледалните образи. На база на проведените опити д-р Денхард заключил, че при необходимост морските лъвове извикват от паметта си изображения на вече видяни неща. По-рано се смяташе, че тази способност е присъща само на човека.

Смята се, че способността за обучение е присъща единствено на по-висшите животни. Но в последно време и биолозите стигат до извода, че простите същества на елементарно ниво притежават способност за обучение. "Изследователи от университетът в Пристън установили, че дори обикновен гол охлюв може да се научи на нещо. Те забелязали, че предпочитанията на охлюва към ядливите растения (картофи, моркови) намаляват след като опита храна, обработвана с хининов разтвор.

Опити с гълъби показали, че те разпознават по снимки познат човек. При това го разпознават дори в случаи, в които с помощта на козметика са изменени чертите на лицето му или е сниман в профил.

Подобни експерименти, целта на които е изучаване на интелектуалните възможности на животните, все още са не са много. Затова главните открития в тази област все още предстоят.

Източник:

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви!

Научете за преследването на Фалун Гонг от ККП (Китайската комунистическа партия)

Преследването на Фалун Гонг: Насилствено потискане на 100 милиона души

Настоящите събития в Китай предоставят ясен избор на длъжностните лица и гражданите в страната, както и на хората по цял свят: подкрепа или противопоставяне на преследването на Фалун Гонг. Историята ще запише избора на всеки човек.

Необходимо ли е да се осъди комунизма: Фотоархив на комунистическите зверства

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Осъдете комунизма, напишете заявление и Вие...