Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Румъния: в столицата Букурещ за първи път беше проведен семинар за „Деветте коментара”

На 7 октомври 2005 г. в столицата на Румъния за първи път беше проведен семинар за „Деветте коментара за комунистическата партия”. Това е втори семинар за Румъния, след като първият се състоя на 5 октомври в Тимишоара.

Семинарът беше организиран от представители на Epoch Times в Румъния. В програмата участваха един от организаторите на революцията през 1989 г., когато режимът на Чаушеску беше свален, както и учени, политици и членове на редакцията на международната медия Epoch Times. Семинарът беше огласен публично сред обществеността и медиите в Букурещ. Залата в хотел „Капитол” беше пълна с хора от всякаква възраст. Всеки от тях получи по един брой от „Деветте коментара”.

Речта на г-н Ли Шао, преподавател в Университета в Нотингам и практикуващ Фалун Гонг впечатли присъстващите и те му зададоха много въпроси.

Първи реч изнесе координаторът на Epoch Times за Сан Франциско, САЩ – г-н Стив Испас. Той представи накратко международната медия Epoch Times, след което направи преглед на нарушенията на човешките права от Китайската комунистическа партия. Изложението му продължи с разказ за генерал Джу Чънду, който наскоро предупреди, че Китай готвят ядрена война срещу САЩ; за съвместните военни учения на Китай и Русия; за Интернет цензурата в Китай, където световни компании като Yahoo, Google и Microsoft са подписали договори за цензуриране на политически чувствителни думи като „Тайван”, „Фалун Гонг”, „демокрация” и други. Г-н Испас наблегна на публикуваните от Epoch Times миналия ноември „Девет коментара за комунистическата партия”, които доведоха до мощна вълна на оттегляне от комунистически организации на близо 5 милиона души по цял свят , включително на няколко китайски дипломати. В заключение той добави, че Румъния също е отрекла комунизма през 1989 г., когато беше свален режима на Николае Чаушеску.

Следващият гост на семинара беше г-н Дину Замфиреску – румънски изгнаник във Франция, който се върнал през 1989 г. след революцията. Арестуван за демократичните си виждания. Той разказа как много румънски граждани са били принудени да напуснат родината си, за да избегнат комунизма. Според него режимът третира хората като престъпници и е насочен против човечеството. Г-н Замфиреску добави, че комунизмът все още не е напълно изчезнал и че е необходимо правителствата на всички държави да упражнят икономически натиск върху Китай, за да ограничат нарушенията на човешките права от комунистическия режим.

В семинара взе участие и г-н Раду Филипеску – един от организаторите на революцията от 1989 г. Арестуван няколко пъти и държан 3 години в затвора за организиране на демонстрации, разпространяване на брошури и подбуждане на хората да участват в свалянето на Чаушеску. Освободен благодарение на намеса от международни правозащитни организации. Г-н Филипеску заяви, че комунизмът е наложен от армията на Съветския съюз и че през цялото си съществуване комунистическата партия е използвала репресивни средства, за да остане на власт. През 80-те години в Румъния започват да се сформират групи, които се противопоставят на комунизма. По думите на Филипеску режимът на Чаушеску не избира членовете на партията по професионализъм, а по подчинение – който се подчинявал на заповедите на семейство Чаушеску, бил приеман в партията, който не – арестуван. Г-н Филипеску разказа как е бил бит в ареста и почти докаран да самоубийство.

Голяма изненада по време на семинара беше представител на Либералната партия, който дойде на дискусията и помоли да разкаже за група депутати в румънския парламент, които подготвят проекто-закон, който да забрани създаването на организации, които изповядват комунистически идеи и методи на действие.

Специален гост на семинара беше г-н Ли Шао – преподавател в Университета в Нотингам. Той направи впечатляващ преглед на икономиката, социалните конфликти, корупцията, културата, екологията и нарушаването на човешките права в Китай, привеждайки цветущи примери от съвременната история на страната. Според г-н Ли Китай не само извършва много сериозни нарушения на правата на много свои граждани, между които демократи, будисти, уйгурското население, синдикалисти, членове на практиката за самоусъвършенстване Фалун Гонг и други, но и изнася зад граница тези репресии, оказвайки натиск върху чужди правителства също да се включат в тях. Зрители от публиката използваха възможността да му зададат много въпроси.

Програмата завърши с речта на вицепрезидента на Републиканската партия в Румъния. Той заяви, че хората трябва да обединят усилия срещу комунизма и че „Деветте коментара” отправят много силно и добро послание към света. Той отбеляза, че е нужно да образоваме децата си и да променим начина им на мислене, освобождавайки ги от идеите на комунистическия режим.

дискусията се включиха почти всички хора от публиката. Повечето изразиха гласа си против комунизма и зададоха много и интересни въпроси. Няколко медии също отразиха събитието. Семинарът премина с огромен успех и при изключителен интерес от обществеността в столицата на Румъния, Букурещ.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!