Войници обезоръжили цяла застава и избягали на Запад, Политбюро на БКП изселва семействата им

През 1950 г. войници на служба в Гранични войски обезоръжили цяла гранична застава и избягали на Запад. Случаят е бил толкова скандален, че предизвиква заседание на Политбюро на ЦК на БКП начело с Вълко Червенков и се предприемат драстични мерки срещу близките на младежите, избрали свободата пред живота в комунистическия режим.

Това разкрива документ от архивите на Държавна сигурност, който desebg.com публикува онлайн. Той представлява секретен „Б” протокол на Политбюро на ЦК на БКП от 7 септември 1950 г. с решение във връзка с обезоръжаването на 14-та линейна застава от 1-ви граничен сектор.

От него се разбира, че Политбюро нарежда да се осъдят „изменниците за дезертьорство и бандитизъм, като се накажат най-строго”.

Освен присъди (задочни) висшето ръководство на БКП нарежда и пълна конфискация на имуществото на войниците – бегълци, както и изселване на семействата им.

Наредено е да се дадат под съд ръководителите на заставата, допуснали този прецедент. Изискано е и служебно и партийно наказание на командира на Гранични войски и виновните началници от 1-ви граничен сектор.

Съставена е партийна комисия, която да разгледа цялото състояние на Гранични войски.

Документът е включен в сборника „Държавна сигурност и гранични войски”, издание на Комисията по досиетата, 2014 г.

Източник/ци: https://faktor.bg/

Мненията на редакцията и на автора/ите могат да не съвпадат.

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви!

БУДНАЕРА не разполага с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантира за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Събития+ | Открития+ | Китай | Фалун Гонг | Наследство

Харесайте facebook страницата ни