Следвайте "Буднаера" в Телеграм

НАСА: Климатът на Марс се променя

Агенцията публикува снимки от космическия кораб в орбита "Mars Global Surveyor", които показват нови кратери и дерета, уточнява Българската редакция на Би Би Си (BBC.bg).

Учените обявиха и че в продължение три поредни лета запасите от замразен водороден диоксид (вода) близо до южния полюс на Марс са се свили, което според тях означава, че в момента става промяна на климата.

"Mars Global Surveyor" обикаля орбитата на планетата от 1997 г. насам и от НАСА се надяват това да продължи още пет или десет години.

В началота на годината учени обявиха, че са открили данни, даващи повод да се смята, че непосредствено под повърхността на Марс има голямо замръзнало море.

Тогава вестниците писаха за 24-годишната българка в НАСА, която планира да затопли Червената планета чрез внос на парников ефект.

По идея на Маргарита Маринова ще бъде направен опит да се стопи южната полярна шапка на планетата.

Ако ледът стане вода, може да има живот, но в началото това ще са само микроорганизми, после растения и т.н., смята Маринова.

Българин взе международна награда за разработка на звезда

Варненецът Петър Тодоров получи награда за разработката си за звездата "Ер Зет Касиопея" на съревнованието за млади учени от ЕС в Москва.
Церемонията по награждаването е била в катедралния храм "Христос спасител".

За първи път състезанието, в което участват 150 млади учени, е организирано извън държава членка на ЕС. Наградният фонд е 280 500 евро.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!