Мръсните номера на домашните майстори
Дали от филмите, дали от печален личен опит всеки е чувал за мръсните номера, които прилагат дошли у дома майстори. Новите времена обаче носят със себе си още повече болезнени или финансово режещи капани за домакините, сблъскали се с авария, тъй като дават и нови “оръжия” в ръцете на мошениците.
Така, далеч в миналото остават номерата на баш майстора със зазиданата шапка в комина или замазаните яйца в мазилката, от която впоследствие се отприщва убийствена миризма.
А ето и една истинска история. Развила се буквално преди часове от отминалите три празнични дни.
2 март, 17,30 ч столичният квартал “Редута”.
Оправна домакиня използва почивката, за да направи основно чистене на дома. Измила е до блясък подовете. Избърсала е праха от мебелите. Току-що е лъснала и банята. Идва времето за награда - топъл освежителен душ с ароматни гелове за тялото и маска за косата. Пълна идилия.
На този фон свистящ шум връща към реалността примижалата от удоволствие домакиня.
Нещо пръска.
Нещо вдига пара.
Мощната струя топла вода се носи от бойлера и както по-късно става ясно - всъщност пръска от меката му връзка.
Но какво да направи останалата сама жена в апартамента? Надве-натри се изсушава. Пъха се в първата дреха и с кърпа на косата взима през едно-през две стъпалата до петия етаж. Там живее комшия, който може да помогне. Двамата бързо се връщат на третия етаж при авариралия бойлер. “Спокойно, това е меката връзка. Скъсала се е. Ако имах подходящия ключ и аз можех да ти я сменя. Но така или иначе трябва да купиш нова”, казва той.
Съседът обещава да намери и телефонния номер на доказан водопроводчик. Но, уви, комшийката не чака. Звъни на познати, които я убеждават да влезе в интернет и да се обади на първия появил се дежурен ВиК екип.
Така и става. Тя набира, а от другия край на линията отговаря мъжки глас: “Госпожо, в момента сме на авария, но ще я оправим донякъде и специално за вас ще изпратя човек”.
Час по-късно пристига мъж с дънково яке и чанта с инструменти.
И той установява, че проблемът е в меката връзка. Но с един поглед “диагностицира” и фатално запушване между третия и втория етаж на тръбата, изнасящи отходните води. “Ще се наложи да се използва машина, която да “изсмуче” затлаченото, защото един ден ще се събудите в нечистотии до колене!”, вещо казва мъжът. Докато жената мести поставени вещи от банята в кухнята, той добавя: “И вижте, тече вода от тръбата на тоалетната чиния. Забършете, за да се уверите, че не ви лъжа”. Домакинята така и прави. Докато обаче измива парцалът на мивката, пак се появява вода на същото място...
“Елате да отидем при съседите ви от втория етаж, за да видим имат ли и те проблем”, казва водопроводчикът. Той и домакинята слизат, тя натиска звънеца на комшийката, но в това време забелязва, че майсторът разтваря якето си и с гръб към нея вади малко шише с вода от единия си джоб. От другия пък... взима огромна спринцовка и през отвора на шишето започва да я пълни с вода. За един миг в съзнанието изплува картината как и горе, минути по-рано, той пак е разкопчал якето си, докато уж е гледал спирачния кран за водата и тръбите. И веднага след това как отново се е появила вода до тоалетната чиния.
“Ама, какво правите вие? Каква е тази спринцовка и водата, с която я пълните?!”, пита на “местопрестъплението” жената.
“Нищо, нищо, да влезем при комшийката ви”, опитва се да отклони вниманието водопроводчикът. Но вече усетил се, че е хванат как е причинявал “теча” с помощта на спринцовката. Както може да се очаква при съседката няма никакъв проблем. Когато двамата се връщат в дома , тя пита колко ще вземе за смяна на меката връзка, пък другите “аварии”, да останат за друг път.
“В почивни дни цената за ремонт е 120 лв.”, отвръща майсторът със спринцовката.
“А, не, няма как да ви дам толкова пари. Благодаря ви и довиждане”, казва домакинята и отваря входната врата.
Слава Богу, той си тръгва.
Тя звъни на познатия майстор на комшията, който за 40 лв. сменя и двете меки връзки...
След бояджията и... крадец
Вдъхващ доверие млад майстор идва у вас за малък ремонт. Боядисва кухнята бързо и качествено с помощта на двама още по-симпатични помощници. Преди да започнат работа, мъжете молят да се преоблекат - единият в хола, другият в спалнята, за да “не се притесняват взаимно”. След чудния ремонт изчистват старателно след себе си.
Майсторите направо замайват собствениците, като предлагат да дойдат и на другия ден напълно безплатно, за да дооправят, ако има нещо останало. Това става повод да разберат пълното разписание на обитателите на къщата.
Всичко това щеше да звучи като приказка, ако след по-малко от 24 часа ремонтираният апартамент не беше обран. Полицията установява, че крадците са действали изключително целенасочено и бързо - обрали са всичко ценно за по-малко от 5 минути. Следите водят към симпатичните майстори. Докато културно са се преобличали в хола и спалнята, са набелязали скъпите вещи. Когато са влизали в къщата, са огледали заключването на вратата и охранителната система и са преценили, че им трябват точно 5 минути, преди да дойде патрулът от СОТ.
Всичко пасва, но доказателства няма. Проблемът е, че тримата майстори имат желязно алиби - по време на обира са правили ремонт на другия край на града, а и кой е толкова луд да извърши престъпление, за което ще е първият заподозрян. Оказва се, че бояджиите заработват допълнително като дават информация на професионални крадци.
От полицията признаха, че подобни обири са зачестили в последните месеци в София. Досега няма арестувани. Първата причина е, че все не се намират доказателства за връзка между майсторите и обирджиите. А втората е, че полицаите не си дават никакъв зор да разследват битовите кражби.
Обичайният съвет в такива случаи е да се доверявате на проверени или препоръчани майстори. Но и това не е гаранция, че няма да ви издадат на крадците. Затова, колкото и готини да изглеждат мъжете в комбинезони, не споделяйте нищо с тях и не ги пускайте да щъкат из къщата ви.
Винаги имайте едно наум с "оторизираните" сервизи
Това че един сервиз е оторизиран представител на дадена фирма означава, че би трябвало да осигурява гарантирано качество на услугите.
Да, да, ама в България - не! У нас посещението в оторизиран център гарантира само едно - почти два пъти по-скъпо изпълнение, отколкото в “обикновен” сервиз. Е, ще каже някой, но поне получавате качество от “оторизирани” специалисти, вероятно обучавани в специализирани центрове на фирмата производител. Моля?!
Ще ви дам следния пример. Притежавам пералня от известна европейска водовъртежна марка. При закупуването преди повече от 10 години това бе един от най-скъпите модели на пазара, но реших да вложа в реноме и качество. Не сгреших - повече от десетилетие тя ни служеше вярно при голямо натоварване - детето ни израстна от бебе до тийнейджър с нея. Един ден обаче преди около месец се чу “храс” и вярната пералня замря.
Знаех, че в София има оторизиран сервиз. Притежавам миялна машина от същата марка, на която преди години се счупи пластмасовото райберче на капачето, където се поставят таблетките. Тогава дойде специалист и смени цялото неща, което професионално нарече “вана” и ми взе 70 евро. След това в интернет видях, че може да се смени само райберчето и то струва 3 евро, но си казах: Кой съм аз, та да знам по-добре от “оторизирания” професионалист?
Обадих им се по телефона за пералнята, казаха ми, че посещението в дома и диагностиката струва 30 лв. Приех без уговорки. В уречения ден и час дойде специалистът - изглеждаше солидно, носеше професионално куфарче с инструменти. Разви горните два болта на задния капак и, без да го сваля целия, погледна в пролуката, след което драматично произнесе: “Лоша работа! Счупен е лагерът на оста на барабана, самата ос на барабана е изкривена. 200 лв. за нов барабан с доставка за един месец, плюс 120 лв. за лагер - моят съвет е да си купите нова. Защо не се обадихте по-рано, сигурно е имало признаци, че ще стане така?”
Забелязал съм, че българските техници се държат като българските лекари - карат те да се чувстваш виновен за това, че си болен. Взе 30-те лева, не ми даде бележка, а аз не се и сетих да поискам, разстроен от лошата новина (след това осъзнах, че вероятно е казал в сервиза, че няма никой на адреса и си е гушнал трийсетака). Спомних си обаче, че при лекарите винаги е хубаво да поискаш мнение от втори специалист. Обадих се в кварталния сервиз. Дойдоха две момчета, взеха пералнята, на следващия ден ми я докараха и монтираха, работи до днес перфектно. 90 лв. сметка за смяна на лагера. “А изкривеният барабан”, попитах аз. “Какъв изкривен барабан, някой идиот ви го е казал...”
Зачудих се кой бе идиотът в случая - оторизираният спец или аз?