24chasa.bg

Борисов и Първанов ще съдят "Галерия"; Дачков твърди, че двамата са сгодени

Борисов сезира главния прокурор за подслушване на негови разговори

Отивам да внеса сигнал до главния прокурор за това, което се говори тези дни, за записи от дома ми, за предупреждението ми от Местан и Цонев, че такива записи ще излизат, отново по старата ченгеджийска схема - през „Галерия", някой уж дал, някой уж притежавал, някой уж еди какво си казал. Това каза пред журналисти в парламента лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Той уточни, че сигналът е срещу Кристина Патрашкова и това, което тя е казала вчера - за наличието на записи на разговори между Бойко Борисов, Георги Първанов и Румен Петков.

„Не мога да разбера как месеци наред се говори, че нашето правителство подслушвало, за нито един никъде не излезе запис, освен от моя дом. Затова сега отивам при прокурора, в деловодството да си внеса жалбата и се надявам този път извършителят да бъде задържан, наказанието е 10 години затвор", заяви той.

На въпрос как ще коментира изказването на Лютви Местан за коалиция между Борисов и Първанов, Борисов заяви: „Не според Лютви Местан, според коалиция обръчи от фирми, защото БСП и ДПС е коалицията от обръчи от фирми. Нека не се прави на толкова интересен, защото много е притеснен - и той, и всички от БСП".

„Аз съм убеден, че такъв запис не може да има, защото ние тримата никога не сме се събирали. Още в Пловдив като бях на детската градина ви предупредих, че подслушват телефона ми, за да може след това към жълтите вестници да се изнесат подобни, пикантни информации", посочи Борисов.

На въпрос кога за последно са се срещали с Георги Първанов, Борисов обясни: „Бях премиер, това си спомням. Той беше президент или не беше, нямам спомен, в последните му дни. Пихме кафе в неговата резиденция, когато още бях премиер. От тогава не съм го виждал. Гигов по никакъв начин не съм го виждал, освен че го бия на тенис. Но понеже от дълго време не съм играл, защото съм контузен, това със сигурност е от няколко години.

„Така навремето стана спекулацията с монтажа, манипулирания запис, който изтече по Мишо Бирата. Така в момента се готвят да пуснат някой манипулиран запис. Аз съм убеден, че такъв запис не може да има, защото ние тримата никога не сме се събирали.

Виждате месеци наред Петното, Шамара стояха все при Орешарски, безчинстваха по всички предавания на „България със цензура", видно е", заяви Борисов и показа пред медиите видео, в което се вижда съвместно мероприятие на Николай Бареков и Бисер Миланов - Петното.

„То е Русе, то е Асеновград, то е София, то е пред моята къща, месеци наред", заяви Борисов. „Аз питам - кога по управлението на ГЕРБ някой е подслушвал къщата на Станишев, на Доган, на Местан, това, което се прави в момента с нас. Аз не мога да разбера дали ние сме правова държава вече - такава полицейщина, да арестуват фенове, да ми обсаждат къщата. Подготвил съм в сигнала към главния прокурор - дори двувратото „Паджеро", което навремето аз съм ги купувал тези коли за МВР. Със снимачките ги слагат на улицата над нас, все едно са без шофьор, но камерите им работата, за да засекат кой влиза, в дома ми, и се правят, че не подслушват и не проследяват. Написал съм му го. Двувратото „Паджеро" ние го оборудвахме навремето, просто са забравили", посочи Борисов.

"Това е международен скандал, български Уотъргейт. Давам пример - когато хванаха американците, че подслушват Меркел, нито един журналист не попита какво е говорила Меркел по телефона. Всеки пита кой ще понесе наказателната отговорност, че си е позволил да го прави нерегламентирано. Това е международен скандал, сега тук ще стане български Уотъргейт. Или ще кажат кой от кръга и обръчи от фирми си позволява да сложи подслушвателна или проследяваща апаратура на един опозиционен лидер на най-голямата партия. Давам на прокурора и чакам отговор - да намерят кой. Той си каза кой е. Един човек занесъл запис. Този човек трябва да бъде арестуван, докато каже кой му даде записа. Иначе ще считам, че е политическа поръчка от обръча от фирма към нас като опозиция. Ако пък са го манипулирали, съответно да задържат тези, които манипулират записи", посочи Борисов.

На въпрос дали скоро се е срещал с Румен Петков, Борисов заяви: „Не съм длъжен на никого да казвам с кой се срещам". „Има длъжностно лице, наречено прокурор, има Закон за специалните разузнавателни средства, който го нарушава и следи, подслушва депутат, гражданин, трябва да понесе съдебна отговорност", заяви Борисов.
Той обяви, че ще подаде сигнал до главния прокурор за нерегламентирано подслушване спрямо него. „Сигналът е до главния прокурор, с който казвам, че г-жа Патрашкова в национален ефир на няколко пъти казва, че има флашки, записи, срещи, тя дори знае комуникациите", уточни Борисов. 

„Петното навсякъде беше и другата гледна точка. Интересно е, ако е идвал в Банкя, защото знам, че пред нас обикаляха и Шамара, и кой ли не, подритваха топки, може да се окаже, че са минавали по улицата и да са ги засекли тогава. Защо когато безчинстваш от февруари досега в София, в момента в който в интернет той е написал на своя работодател, че вече не го харесва, тогава бива арестуван. Когато спира да ходи при Орешарски, той е арестуван", заяви Борисов.

По-късно лидерът на ГЕРБ коментира пред „Фокус" ареста на Бисер Миланов - Петното и искането на главния прокурор да му бъдат предоставени всички разследвания и досъдебни производства, свързани с Миланов: „Отново се наложи главният прокурор да мие очите на МВР и ДАНС".

„От февруари този човек безчинства из страната, заедно с „България с цензура", подчертавам, и се явява като гледна точка във фейсбук, в интернет. Дава изявления от Министерски съвет и участва в срещи с Орешарски. Месеци наред той беше водач на „България с цензура". И вчера се налага главният прокурор лично да се намесва, да издава заповед да го арестува и да му връща делата. Нещо, което МВР трябваше да свърши много отдавна. В случая - само мога да поздравя за пореден път главния прокурор, че свърши нещо, което толкова време не беше свършено от МВР", коментира Борисов.

„Но озадачението ми идва от това, че месеци наред този човек беше недосегаем. С Орешарски, с Бареков, той беше герой. Най-точно, може да се види в неговия фейсбук октомври месец какво е публикувал. Вчера, при ареста, това, което видях по новините беше, че той е свалил правителството на ГЕРБ, което твърди и Бареков, и в същото време сега не му плащали квартирата. Той си казва - и във фейсбук, и вчера, кои са му господарите и поръчителите", коментира Борисов.

ГЕРБ, докато аз съм председател, коалиция с АБВ няма да прави, каза още в парламента бившият премиер. ГЕРБ и АБВ нямат никакви уговорки и никога няма да направят коалиция, докато аз съм председател на тази партия, това е важното, което трябва да знаят българските граждани, подчерта Борисов.

„На никой не съм длъжен да обяснявам вкъщи кой идва. Нито вас ви питам. Първанов в Банкя никога не е идвал. Ние сме единствените, които сме доказали, че коалиции не правим. Ясно точно казано. Ние винаги сме го твърдели", обясни той.

„Това - да си говорят политическите лидери от всички партии, видяхте - вчера изпратих официално писмо до Волен Сидеров в деня, в който искаме да го махнем от комисията по корупция и да му вземем имунитета, че е недопустимо г-н Бинев като евродепутат по такъв начин да го обижда или да го плаши. Ние можем да си говорим", заяви Борисов.

„Георги Първанов не е идвал в Банкя. Последната ни среща беше преди две години", каза Борисов. На въпрос какво са си говорили с Георги Първанов на последната им среща, Борисов каза: „Преди две години? Това е несериозно. Нека да кажат Орешарски и Местан какво си говорят. Ами срещаме се, защото той е завършил мандата си, тръгва си. Мога да ви кажа - всеки бивш президент трябва да получи офис, мисля, че си беше избрал в Студентски град. Вижте в какво ме вкарвате да обяснявам".

„Пак питам - къде са записите между Местан и Станишев, когато са правили коалиция, защо не ви е интересно това, а какво сме си говорили опозицията, ако сме си говорили при това. Днес Румен Петков ми се обади и каза - „Ще дойда да те видя, за да мирнат". Викам - „Заповядай", разказа Борисов.

На въпрос дали ДПС стоят зад компроматите срещу Борисов, той отговори: „ДПС и Моника". „Има една цикличност - когато говоря с Радан Кънев, след ден и половина яростно атакуват Реформаторския блок", обясни той.

Уж Цветанов има дела за подслушване, а ние нямаме една флашка да покажем, а всички те знаят от тоалетната до кой ми идва в дома и това се смята за нормално и медиите ме питат какво сме си говорили. Това не е демокрация, това е полицейщина и диктатура", заяви Борисов.

„Когато излезе разговор на Станишев, или на Моника, или на който и да е било, може да питате мен - от Цветанов ли, от филанкишията ли го имате. Излиза тя и казва - те се срещат и има комуникация. Кой може да ми бърка в телефона и да ми слуша комуникациите с който искам, къде го има това? Вместо да говорим за това, че ще взимат нов дълг от 3 милиарда, вместо да говорим за Волен Сидеров и затова, че вчера го скриха БСП и ДПС, ние говорим дали е идвал някой у нас. Това си ми е суверенната къща, родната ми къща, може да идва който иска", каза още Борисов. /24chasa.bg

По-рано днес Георги Първанов също обяви, че ще си потърси правата в съда заради клеветническата публикация. Той отрече всякакви връзки между него и Борисов и заяви, че не се е виждал с нег от времето, когато е бил министър-председател. Първанов заяв, че не се е срещал с лидара на ГЕРБ и дори не знае къде му е къщата в Банкя.

На думите на Първанов журналистът от "Галерия" Явор Дачков реагира в социалната мрежа. Там той сподели: "Първанов - много слаб и неубедителен! Спихна преди да влезе в истинска битка. Страхлив е. Много му личи, че е сгоден за Бойко".

Провеждани са срещи на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, поотделно, с Румен Петков, с Георги Първанов, каза вчера журналистката Кристина Патрашкова, главен редактор на в. "Галерия" в интервю за предаването "Часът на Милен Цветков" на Нова телевизия, по повод статията, публикувана в новия брой на вестника.

"Заявявам категорично, че такива срещи с г-н Румен Петков и с г-н Първанов са провеждани. Имаме доказателства от няколко източника за това. Разполагаме със записи. Не мога да кажа точно на коя дата и кога са направени, но разполагаме с такива записи", каза Патрашкова. /cross.bg/