Калфин напусна ЕвроСтанишев с кърваво писмо и каза: Аз съм №1 в Брюксел!
Вигенин: Няма нищо драматично в решението на Калфин
Манолова: Поведението на Ивайло Калфин е разочароващо, БСП инвестира много в него
Бареков: Бизнесмени около Бойко финансират Първанов за превземането на БСП!
Ивайло Калфин продължи офанзивата на разкритите от БЛИЦ представители на реанимираната политическа група АБВ. След като в петък бе подписан под язвителна декларация срещу ръководството на БСП по темата "Сидеров", днес евродепутатът нанесе още един удар по висшите етажи на "Позитано" 20.
С разпространено до медиите писмо Калфин обяви, че се оттегля като "водач на българските социалисти" в Брюксел, където лидер на ПЕС, е отново... Станишев. Новият довереник на Георги Първанов нарича себе си "първи сред българските евродепутати от всички парламентарни групи" и отсича: "Аз съм изправен съм пред абсурден избор между идеите и партийното ръководство, които се оказват все по-несъвместими."
Ето го цялото съобщение от прес офиса на Ивайло Калфин:
Ивайло Калфин подаде оставка като водач на българските социалисти в Европейския парламент
Ивайло Калфин подаде оставка като ръководител на Делегацията на българските социалисти в Европейския парламент. В писмо до лидера на БСП Сергей Станишев Калфин пише, че целта му като водач на българските социалисти е била модерната европейска социална държава да стане факт за българските граждани и интересите им да бъдат защитавани и чрез механизмите на ЕС.
"Ако се съди по изградения авторитет, доверието на колегите и позициите на четиримата български социалисти в ЕП, аз съм допринесъл това да се случи", пише Калфин до председателя на БСП.
Той добавя, че важността на законодателните актове, по които е работил, отразяването на неговите идеи и становища, инициативите, по които е постигнал напредък в интерес на гражданите, достъпността му за срещи и връзка с избирателите, го поставят първи сред българските евродепутати от всички парламентарни групи. За петте години в Европейския парламент Калфин е бил основен докладчик по 16 законодателни акта, работил е и е давал предложения по над сто. Разговарял е с над 10 000 избиратели.
В същото време, пише Ивайло Калфин, "Аз съм изправен съм пред абсурден избор между идеите и партийното ръководство, които се оказват все по-несъвместими. Както и досега, за себе си имам ясен и дългосрочен отговор на този избор. Той е в полза на идеите".
В края на писмото, с което обявява, че се оттегля като лидер на българските социалисти в Европейския парламент, Калфин уверява, че ще продължи да работи "за тези, които са ме избрали, за тези, чиито ръце съм стиснал. Аз съм убеден социалдемократ и ще направя всичко възможно тези идеи да бъдат защитени както в България, така и в ЕС".
Ивайло Калфин остава член на българската делегация на социалистите и член на парламентарната група на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент. /dnesplus.bg/
Вигенин: Няма нищо драматично в решението на Калфин
В решението на Ивайло Калфин да напусне ръководния пост в Делегацията на българските социалисти в Европейския парламент няма нищо драматично, смята външният министър Кристиан Вигенин.
Българският първи дипломат смята този ход за логичен на фона на заявените през последните няколко дни позиции и намерения от страна на президента Георги Първанов и неговата формация АБВ.
Външният министър отхвърли интерпретацията от редиците на АБВ, че алтернативната листа не означава разцепление на БСП, а обединение на лявото, което само ще увеличи броя на социалистите в Европейския парламент. /24chasa.bg/
Манолова: Поведението на Ивайло Калфин е разочароващо, БСП инвестира много в него
Поведението на Ивайло Калфин е разочароващо, защото БСП инвестира много в него. Това каза пред журналисти депутатът от ПГ на Коалиция за България Мая Манолова.
"Той беше вицепремиер и министър на външните работи в правителството на Сергей Станишев, вече водач на листата ни за предишните европейски избори, беше наш кандидат за президент, като беше подкрепен от знаковото за БСП лице Стефан Данаилов. Много хора са работили за него в тези кампании и мисля, че това е предателство по отношение на тях. Не знам как ще ги погледне в очите", заяви Манолова, цитирана от Фокус.
"Надявам се, все още има шанс той да размисли по отношение на заявките за регистриране на алтернативна листа на тази на БСП. В движението АБВ са опитни политици и не мога да повярвам, че не си дават сметка какво правят. Регистрирането на паралелни листи на тази на БСП, независимо дали от друга партия, коалиция или инициативен комитет, е удар срещу БСП, е удар срещу единството в БСП и директно работи за Бойко Борисов и завръщането му. Не могат да му направят по-добра услуга", добави тя. /24chasa.bg/
Бареков пред ПИК: Бизнесмени около Бойко финансират Първанов за превземането на БСП!
"Финансовите потоци за движението на Георги Първанов - "АБВ" са осигурени от бизнесмени близки до Бойко Борисов. Няма как иначе Първанов и бившите министри, които присъстват на сбирките му да намерят пари, за да плащат наеми на зали в НДК и свои прояви. Първанов се е договорил с Борисов, че ще направи коалиция с него, ако успее да превземе БСП", заяви преди минути пред ПИК Николай Бареков.
Според него Първанов в момента се е "развихрил", като е станал много активен, но въпреки това каузата му е обречена на провал. /pik.bg/