Лютви Местан: Възстановихме усещането за демокрация
Възстановихме усещането за демокрация и за справедливост с целия този пакет социални мерки, които успяхме да реализираме, е заявил лидерът на ДПС Лютви Местан по време на семинар на парламентарните групи на двете управляващи партии с правителството в Боровец.
Според него премиерът Пламен Орешарски ръководи най-силния кабинет на България от прехода насам и поддържащите го партии БСП и ДПС трябва да намерят отговор на въпроса - какво поражда парадокса той да е обект на най-силна критика.
"Аз твърдя, че с действията си досега този кабинет успя да освободи българското общество от усещането за полицейщина, никой вече не говори за рекет върху бизнеса и върху политическия опонент. Това е власт с абсолютно различен манталитет от този на авторитарните типове, които ни управляваха през последните 4 години", казва още Местан, цитира от пресцентъра на ДПС.
Той посочва като едно от постиженията на кабинета, че "въпреки ежедневните провокации, не прибегнал до употреба на несъразмерна полицейска сила" по време на антиправителствените протести.
"Ние, БСП и ДПС, с всичките си кусури, сме нормални партии за разлика от ГЕРБ, при които, видно от разговора за "Мишо Бирата", политиката като принципи и държавата дори стоят по-ниско от личния интерес и прищявки. И мисля, че ако имаме това разбиране, ще бъдем много по- резултативни в противодействието на ГЕРБ като основна опозиция в парламента. Мисля, че и в двете партии надделява разбирането, че трябва да спрем с евфемистичното говорене по адрес на ГЕРБ. Ние разглеждаме тази партия като политически субект, с който не е възможно оздравяването на политическия процес в страната", изтъква още лидерът на ДПС.