Сънародници не искат още българи на Острова
30 хил. са гласували против новите пришълци
"Кръстоносният поход" на "Дейли експрес" за запазване на граничния контрол за имигрантите, идващи от България и Румъния, получи неочаквана подкрепа от техните съотечественици, вече живеещи във Великобритания.
По-малко от два месеца до официалното премахване на ограниченията и началото на очаквания наплив от имигранти, посланието от румънците и българите, живеещи на Острова, е, че на техните сънародници трябва се попречи да дойдат в Обединеното кралство, пише "Дейли експрес".
Монтажникът на прозорци, 34-годишният Младен Димитров, който живее в Бирмингам, но работи за българска компания, казва: "Отварянето на пазара и допускането на повече хора единствено ще направи нещата по-трудни за всички и ще доведе до намаляване на заплащането".
24-годишният Богдан Тодореску, който бере плодове в Кент през лятото и мие чинии в Лондон през зимата, заяви: "И без това е трудно човек да си намери работа. Отварянето на границите само може да влоши нещата". "Имам много приятели, които мислят по същия начин".
27-годишната Адела Думитраче, която работи като детегледачка в Лондон, коментира: "Има хора, които имат ценен принос за икономиката, и на тях трябва им се разрешава да остават тук и престоят им тук да бъде узаконяван, но не трябва да се допускат повече хора тук". 24-годишната румънка Николета Василеску, която говори пет езика и работи в хотел, каза: "Това само ще обезцени нашия труд".
Техните коментари идват на фона на силната подкрепа за кампанията на изданието. Вчера броят на гласувалите против новите имигранти достигна 30 000 души. В "Дейли експрес" вече се появи информацията, че на всеки 30 сек. един човек се е подписвал под петицията в електронното издание на вестника.
Преди дни дяснопопулисткият британски таблоид призова читателите си да се включат в "кръстоносен поход" за затваряне на трудовия пазар на Обединеното кралство за българите и румънците. Изданието откри и онлайн подписка до премиера Дейвид Камерън и правителството.
В материал, озаглавен "Нека този път да оставим шлюзовете затворени: кажете "Не" на ЕС" таблоидът обосновава кампанията си срещу "28 млн. румънци и българи, които ще получат пълен достъп до британския трудов пазар" след 1 януари 2014 г. В прогноза на лобистката група "Мигрейшън уоч", цитирана от изданието, се посочва, че около 50 000 души годишно ще пристигат в Обединеното кралство през следващите пет години. Посланиците на България и Румъния във Великобритания прогнозират до 35 000 души през следващата година.
"Дейли експрес" настоява премиерът Дейвид Камерън да "каже направо своето "не" на Брюксел" и защитавайки британските интереси, да удължи ограниченията за българите и румънците на британския пазар на труда.
"Аз съм 100 процента зад кампанията на "Дейли експрес". Това е нещо, за което аз самият съм призовавал в Камарата на общините. Ако кажем на ЕС, че няма да даваме достъп на румънци и българи, това би спомогнало да предоговорим членството си в ЕС", заявява депутатът от Консервативната партия Филип Холобоун, цитиран от вестника. "Великобритания е пълна и не можем да се справим с нова вълна на масова миграция от две относително бедни страни, с които имаме много малко общо", смята той.
Подобно мнение изразява и Найджъл Фарадж - лидер на Британската партия на независимостта (ЮКИП). "Аз съм подписал се поддръжник, както и много членове на ЮКИП, които почти блокираха сайта на вестника, бързайки да покажат подкрепата си за новата кампания. Само след няколко седмици границите ще бъдат широко отворени за милиони хора от Румъния и България, които, както и останалите в ЕС, ще мигат да живеят, да се установяват и да искат помощи във Великобритания", смята той. Фарадж припомня, че и Албания вече е кандидат за страна-членска в ЕС.
Говорителят на Европейската комисия Фредерик Венсан пък заяви, че ЕК няма да коментира откритата от "Дейли експрес" петиция срещу българските и румънските имигранти.