Словесните гафове на американските президенти
| rasper-bg.com |
Американските политици говорят глупости много по-често от колегите си в Европа и света като цяло. Бисерите, които изговарят губернатори, сенатори и президенти в САЩ, демонстрират недостиг на базово образование, географски кретинизъм, липсата на тактичност, културна ограниченост, обикновена глупост и пълно презрение към другите страни и народи.
Словесните глупости бяха характерни за Джералд Форд и Роналд Рейгън, но палмата на първенството държат двамата Буш – баща и син.
Неслучайно терминът "бушизъм" се роди в английски език по времето на управлението на Буш-младши. Словесните грешки не са рядкост в речите на политици от различни страни, но Джорд Буш-младши остана в историята не само със синтактичните и лексикалните си нелепости, но и с някои изрази, които ни карат да се усъмним в неговата компетентност и психично здраве.
"Моят приятел сенаторът Бил Фрист е женен за девойка от Тексас. Аз искам вие да я поздравите: Карън е също толкова обикновена тексаска девойка, колкото съм и аз…" - се обърнал Буш към делегатите на републиканския конгрес през 2004 г.
Въпросът за собствената му полова принадлежност явно не дава покой на Буш: "Професията на губернатора или професията на първата дама, както в моя случай, не е най-сложната…" (признал 43-тият президент на САЩ през юни 2000 г.)
Лапсусите на Буш често оскърбяват цели народи и сриват борсите. През януари 2002 г. Буш държал реч, свързана с урегулирането на границите между Индия и Пакистан. Той подчертал, че работи усилено над въпроса да убеди в необходимостта от мирно решение "индийците" и "паките". Около 150 милиона пакистанци изригнали в негодувание, защото думата "пак" в страната е равнозначна на "негър" в Щатите.
Един месец по-късно по времето на визитата си в Япония Буш объркал термина "девалвация" с "дефлация" и предизвикал страшна паника на Токийската борса. Страхувайки се от обезценяване на йената, а именно такава перспектива погрешно обрисувал американският президент, японските брокери започнали бързо да разпродават националната валута. Добре че президентският помощник бързо реагирал и опровергал твърдението на американския лидер.
По времето на същата визита Буш казал, че "повече от един век и половин Япония и Америка имат най-здравия и продължителен съюз в най-новото време…" Вероятно американският президент е забравил, че преди половин век САЩ бомбардираха два японски града. След тези бисери няма как да се учудваме, че Буш бърка Австрия с Австралия, Словакия със Словения, АТЕС с ОПЕК, нарича английската кралица Елизабет Втора – "Елизабет Единайста", пита къде се намира Уелс, публично изразява учудването си, че в Бразилия "също има негри".
Ето някои бисери на 43-тия американски президент. Някои от тях ни карат да изпаднем в ужас от мисълта, че този неадекватен човек осем години е държал ръката си на ядрения бутон, други – просто повишават настроението ни.
"Именно в тази седмица през 1989 г., в Източен Берлин и Лайпциг, започнаха протести. Към края на годината всички комунистически диктатури в Централна Америка паднаха…"
"Ние задължително трябва да кажем, че бедните хора не са задължително убийци…"
"Ние загубихме много време, опитвайки се да говорим с Африка. Африка обаче е нация, която страда от немислимо заболяване…"
"В променящия се свят ние искаме повече хора да имат контрол над вашия собствен живот…"
"Семейството е онова място, където нацията намира надежда, а крилата получават мечта…"
"Много доктори излизат от бизнеса. Много гинеколози нямат възможност да практикуват в любов с жените по цялата страна…"
"Това са ваши пари, вие сте платили за тях…"
"Мисля, че ние всички сме съгласи, че миналото е свършило…"
"Аз смятам, че колкото може по-скоро трябва да позволим на младите крави да пресичат нашата американско-канадска граница…"
"Аз зная, че човекът и рибата могат мирно да съществуват…"
"Аз искам да запазя изпълнителната сила на президента не само за себе си, но и за всички мои бъдещи предшественици…"
"Ще трябва известно време, за да се възстанови хаосът…"
"Запомнете – трябва да страдат птиците, а не ловците…"
"Аз щях да нахлуя в Ирак, дори той да не съществуваше…"
"Нашите врагове са изобретателни и находчиви, но и ние също. Те непрекъснато мислят за нови начини да причинят вреда на нашата страна и нашия народ, и ние също…"
Дик Чейни също много често прави нетактични изказвания. На речта си по времето на Срещата по международните работи, той заявил, че президентът на Венецуела Уго Чавес не представлява бъдещето на Латинска Америка и че "народът на Перу заслужава по-добър лидер".
Ерата на Буш отдавна приключи, на списъкът с бушевизмите редовно се попълва. Сред новите автори са бисерите на политици като Сара Пейлин, Мит Ромни, Джон Маккейн и Б. Обама. Те, разбира се, са далеч от "мащабите" на 43-тия президент и въпреки това…
През 2012 г. Мит Ромни в една своя реч в щата Калифорния си спомнил един инцидент със съпругата си, която пътувала в самолет, който се подпалил: "Вие знаете, че когато в самолета има пожар, няма къде да бягате… Не можете да отворите прозорците, за да влезе чист въздух, защото те не се отварят… Аз не знам защо са конструирани така. Това е истински проблем!"
Сенаторът Джон Маккейн нарича Беларус Литва, Русия – редовно нарича Съветският съюз, дори е убеден, че Ирак и Пакистан имат обща граница…
Ексгубернаторът на Аляска Сара Пейлин предизвика шок в Сеул, като обяви Северна Корея за съюзник на САЩ, с който "трябва да обединят усилията си"… По-рано тя наричаше Китай държава, в която господства "ислямският екстремизъм"… Г-жа Пейлин също бърка Чехия с Чечения, Иран с Ирак, нарича Африка "страна" и твърди, че трябва да се увеличи броят на американските войски в Афганистан, "за да победим в Ирак".
Като кандидат за бушизма в женски пол, Сара Пейлин получи оригинален термин. В американската преса нейните лапсуси бяха наречени "пейлинизми", а през 2008 г. тя беше най-цитираният политик в САЩ.
Барак Обама също прави досадни грешки. По времето на избирателната кампания през 2008 г. той заявил, че САЩ наброяват "57 щата", вместо 50…
"Благодаря ти, Сиу-Сити!" – заявил той на митинг в град Сиу Фолс. Когато тълпата избухнала в недоволство, Обама се поправил: "Пардон. Сиу Фолс. Твърде много бях в Айова…" Всъщност събитието се провеждало в Южна Дакота.
В една от речите си Обама подчертал, че неговият чичо през 1945 г. освобождавал Освиенцим (Аушвиц). Националният комитет на Републиканската парти в САЩ разпространил официална нота, в която пишело, че твърдението на Барак Обама не отговаря на световната история. Аушвиц е освободен от съветските войски и затова, ако чичо му не е служил в Червената армия, заявлението на Обама не може да бъде истина.
Американската общественост не забелязва невежеството на своите политици. Макар че Вашингтон води много години войни в Афганистан и Ирак, повечето американци са необразовани в географско отношение, също по история и традициите на народите, които участват в бойните действия, доказателството за което са анкетите. Така че няма как американците да реагират на грешките на некомпетентните сенатори, губернатори и президенти. /rasper-bg.com/