kafene.net

Борисов: Доган е от най-добрите политици, не може да е предложил Пеевски

Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов се намеси в задочния спор между лидерите на БСП и ДПС кой е номинирал Делян Пеевски за шеф на ДАНС, което предизвика протести срещу правителството на Пламен Орешарски от първите му дни.

След почти три месеца мълчание Сергей Станишев заяви преди дни, че Пеевски е предложение на ДПС. Днес Лютви Местан обаче отговори, че решението за номинацията му е "обща политическа отговорност" на двете партии, подкрепящи кабинета.

"Винаги съм казвал, че Ахмед Доган (почетен председател на ДПС) е от най-добрите политици на прехода, не вярвам той да направи такова предложение, знаейки какво ще се случи впоследствие. За разлика от другите, той винаги е можел да предвижда събитията. Според мен е предложение на Станишев, защото той излезе тогава и каза, че това е човек, който ще свърши някакви работи, които са нестандартни. Под нестандартни работи в служба като ДАНС разбирам нещо извън закона. Затова аз считам, че на Станишев вече почти всичките му действия са извън закона", коментира Борисов.

Лидерът на ГЕРБ, който като премиер се ползваше с подкрепата на медийната групировка на Пеевски, допусна и какви изводи е направил за себе си провалилият се шеф на ДАНС.

"Аз мисля, че г-н Пеевски сега е разбрал всъщност, че ако му беше приета от парламента кандидатурата, щеше да има много големи проблеми, защото щеше да бъде използван от двете партии - БСП и ДПС и да бъде каран да върши мръсната работа. Мисля, че сега, когато панически бягат от това назначение - и Станишев и Местан, той ще направи своите избори за какво са го предложили", добави Борисов.

По повод заявката на ДПС временна парламентарна комисия да провери политически назначения без конкурс в държавната администрация при управлението на ГЕРБ бившият премиер заяви: "По-добре калинки, отколкото криминалинки, които те насадиха по цялата администрация в пълен обем. Гафовете им са десетки".

Според него е по-добре назначенията да са партийни и да се знае кой носи отговорност, отколкото да не е ясно кой кого е предложил, както е сега.