Бойко Борисов: Станишев ми предлага декларация по приоритети? Не и пак не - цинично е!
С Бойко Борисов, лидер на ГЕРБ и председател на парламентарната група на партията, разговаря Кристина Кръстева
- Кога ще ви пуснат профила във фейсбук, г-н Борисов? Само едно денонощие, след като го пуснахте, и ви хакнаха.
- Питайте на "Позитано".
- Да ви питам вас друго тогава. В сряда Сергей Станишев обяви, че протяга ръка към вас.
- Не съм чул такова нещо.
- На пресконференция обяви, че са изготвили и ще лансират при старта на новия пленарен сезон декларация за съгласие по основни за страната приотитети.
- Не ги следя неговите пресконференции, защото те са само лъжи.
- Но на 4-и септември очевидно ще ви извадят тази декларация с приоритети и ще поискат да я подпишете като лидер на парламентарна група.
- Тази партийка, след като прави тези безумни кадрови промени, без да е първа политическа сила, и се разправят и сменят всичко живо по страната, без да имат никакво морално право да го правят... Хората не са искали смяната на ГЕРБ. Това е първа политическата сила. Откъде накъде ще си присвоява правото на победител Станишев и ще прави тези смени по всички нива?! С кое право и с какви очи? Той няма морално право, няма и морал. А що се касае до някакви програми, планове "Орешарски", които ги няма...
- Е как да ги няма? Планират да свалят цената на водата и парното, след като понижиха цената на тока...
- Това е вече върхът на цинизма! Първо Станишев като бивш премиер би трябвало да знае, че дори популизмът има някакви граници. Той неслучайно сложи тази кукла на конци Орешарски за премиер, като уж му задава задачи. Защото той е некадърен и не умее.
- Кой е некадърен?
- Станишев. Човек, който може да излезе и да каже: "Заплатите и пенсиите нагоре, водата и токът - надолу." Това дори среден администратор в едно управление не може да го каже. Това е не популист, а един нагъл лъжец, измамник.
- Но декларацията, която са подготвили, включва важни неща - добро и прозрачно управление, антимонополно законодателство, политика за преодоляване на демографския срив, по-добро усвояване на еврофондовете.
- Аз не бих подписал документ с тях по простата причина, че те, ако спазват едно от тези неща, които са написали, трябва да си подадат незабавно оставката. Нищо от това не се изпълнява сега. Как да подпиша документ за прозрачно управление с тях? Или за антимонополно законодателство, когато те за 20 години създадоха монополите.
- Категорично "Не"?
- Ама какви са тези измишльотини?
- Подхождат конструктивно.
- Не, не! Конструктивно се работи, когато с първата политическа сила, ако нещо е трябвало да се коригира, се е коригирало. Но това да свалят всичко живо, поголовно... В Стара Загора са сложили за шеф на ВиК един, който чак ДПС не го иска в партията. Така че тези неща не се правят през медиите.
- Ами ако ви го предложи лично?
- В деня, в който сменят шефовете на основните агенции, да ми се прави такова предложение, го приемам като цинизъм. Те са си достатъчни с Волен Сидеров, двамата прегърнати - БСП и "Атака". Не им трябва нашият подпис. Те са си назначили и си назначават всичко, каквото искат, и абсолютно не им е нужен нашият подпис, за каквото и да било. Нито са за прозрачно управление, нито са срещу монополите. Те са за ограбване на държавата. Какво да си говоря с тях?
- Връщам ви на думата ви "партийка" - така нарекохте преди малко БСП. Тази сутрин по Нова тв Георги Първанов каза, че БСП е отслабена.
- Станишев като лидер на БСП до този момент няма победа. На нито едни избори. А се държи като управляващ държавата. Това му казва Първанов. Той е втора политическа сила.
- Но каза и друго - че вие лично сте го подкрепили на последния им конгрес миналата година.
- Всеки, включително и аз, се мъчи да оправдае своите кадрови грешки. Така и Първанов се опитва да оправдае кадровата си грешка - че направи лидер на партията и премиер човек без един ден трудов стаж. Станишев му е кадровата грешка. И сега му е хубаво да я сподели с мен... Аз мога само да кажа, че всички от БСП горчиво съжаляват, че имат такъв лидер. Но аз действително признавам, че си го подкрепих. Стисках палци той да победи, защото си го побеждавам редовно, с много. Така че в това отношение Първанов е прав.
- Ще издигне ли ГЕРБ зам.-председател на Народното събрание през новата сесия?
- Не. Ще се върнем в комисиите, защото ние така или иначе участваме отново в работата на парламента. Поне да ги принудим да има кворум по комисиите и да знаем все пак за какво се пазарят. Но зам.-председател на НС няма да издигаме, за да не легитимираме този парламент.
Искам да дам пример и за абсолютната немощ на Орешарски - при тези горски пожари да няма четири месеца областен управител на Хасково. Това си граничи с престъпление. Четири месеца! Това се решава с един подпис на Орешарски. Затова считам, че Първанов е прав за задкулисното управление на БСП. Просто явно за там не са се разбрали още. Или не са им казали. Кликата не е съумяла да се разбере за областния управител.