Мирослав Найденов: Дано не ми се случи и на мен да катастрофирам
С Мирослав Найденов разговаря Кристина Кръстева:
- Защо избрахте БАСТА за име на бъдещата си партия, г-н Найденов?
- Означава "Българи за алтернатива на страха, тоталитаризма и апатията". На всичко това казваме баста. Симпатията си към това име съм го коментирал и в месеците назад по телефона. Така че не знам дали, докато сме били подслушвани, някой не го е чул. Смятаме, че името е достатъчно комуникативно и изпълнено със съдържание. Много често, когато се учредяват партии, се избира абревиатура, която след това се пълни със съдържание. В нашия случай е обратното - ние избрахме в центъра да е алтернативата на страха. На страха, който витаеше.
- Нека го локализираме този страх!
- Той е свързан с репресивната машина, ръководена от Цветанов в държавен мащаб.
- Тоест той е кръстникът на проекта ви? Или вие?
- Аз съм измислил името. Но то е реакция на стила, който беше наложен - тоталитарното управление, довело до апатия в цялото общество, защото хората не вярваха, че нещо може да се промени. Най-страшното в момента в България е апатията. Затова казваме баста на всичко това, с поглед напред. Хората, които са обхванати от апатия, трябва да намерят алтернативата на страха и тоталитаризма. И на този стил на управление, който не е характерен само за ГЕРБ, а, общо взето, съпътства целия преход. Сега хората са на улицата. Преди време беше немислимо някой да говори тези неща публично. Аз бях първият, който каза в ефира на Би Ти Ви баста.
- Чакайте малко! За името разбрах, но да ви върна към това, което вметнахте. Намеквате, че Цветанов го е знаел, и то отдавна?
- Възможно е да го знае. Тук ще открехна врата. Особено в последните месеци от управлението на ГЕРБ бяхме в много тежък конфликт, който започна с атака срещу Емил Димитров и обвинения към него по повод на това, че той ще прави нещо по-различно. Много пъти сме си говорили с Емо по телефона със съзнанието, че ни подслушват, което по-късно се оказа факт. Говорили сме, че сме против този начин на ръководене и на партията, и на репресивните органи. Когато Емо се опита да направи политически проект...
- "Орлов мост"?
- Да, тогава го атакуваха през Комисията за конфликт на интереси и го отказаха.
Така че нищо чудно Цветанов да ни е слушал, включително за името на бъдещия ни проект. Не знам дали е така, но по-скоро в някой запис го има.
Когато излязох публично и казах баста на тези неща, обявих, че очаквам да бъда изключен от партията, да бъда публично порицан и да ми извадят компромат. Още първия ден ме изключиха, изкараха Яне Янев да ме оплюе публично, тъй като те нямаха доблест да го направят, а на следващия ден излезе записът от Банкя. Така че очаквам в следващите дни да се опитат по някакъв начин да направят спекулации с хората, които се опитваме да направим политическия проект БАСТА. Категорично не изключвам провокации и към себе си, и към хората, застанали зад нас. Аз знам много добре какъв е подходът, предвиждам ходовете им, за тяхно съжаление, защото бях като експертно лице част от най-висшата клика на ГЕРБ. Както гласи поговорката - в един цирк сме и си знаем номерата. Така че публично ги моля да не използват арсенала!
- Казахте ли ми току-що, че записът в дома на Борисов е поръчан от Цветанов?
- Не мога да се ангажирам категорично, но факт е, че той е направен от структури, които разполагат с подобна техника и са обучени да го правят. От структури в МВР. Дали са си го направили на частно и са решили да го пуснат, дали е поръчано от някого с цел да се дискредитира...
- Но подозирате за поръчител Цветанов?
- Не мога да го твърдя със сигурност, но категорично не го изключвам. Това е част от атаката, която предвидих, когато излязох. Предполагам, че са разполагали с този запис и тогава са решили да го извадят. Още повече, когато излезе той на бял свят, първият, който излезе, беше Цветанов - за да заяви най-нагло, че съм го направил аз!
- Двата записа ги е поръчал Цветанов, за да отслаби Борисов?
- Знам, че тези записи са правени под шапката на МВР.
Това за мен е затворен въпрос. Аз казах баста още на предизборната кампания, когато всички даваха 10% преднина на ГЕРБ и почти сигурен втори мандат. Казах го с ясното съзнание какво би ми се случило. Неслучайно досега бях извикан да дам показания и до момента продължавам да съм с денонощна охрана. Не ми дават даже да шофирам. Само да не се случи, докато шофирам...
- Какво да се случи?
- От НСО включително ме возят, за да не се случи, като шофирам. Казвам го по повод на това, че основният експерт по делото на Цветанов катастрофира.
- Проф. Николов от БАН, който катастрофира в Кресненското дефиле и по-късно почина. Но какво общо има това?
- И ген. Атанасов потвърди, че има съмнения дали е инцидент. Дано не ми се случи да катастрофирам като основния експерт. Казвам го със съзнанието, че съм понесъл отговорност, като ги говоря тези неща. Аз казах баста, когато беше невъзможно. Но сега се надявам много хора да го направят. Искам този политически проект да даде възможност на хората, чийто глас не е чуван. Затова с партията ще направим политическия референдум достъпен за всички членове - през интернет. Желанието ни е да избавим обществото от апатията, защото иначе се обричаме на един "Параграф 22".
- И след всичко, което казвате, твърдите, че Борисов ви остава приятел в лично качество?
- Продължавам да смятам Борисов за свой приятел. Надявам се и неговото мнение да е същото. Нямаме проблеми в личен план. Аз съм си тръгнал от партията, казвайки и на него, и публично причините, поради които го правя. Защото, когато ми повдигнаха обвинението, аз имах доблестта да отида при него, за да се оттегля като кандидат-депутат и да му кажа: "Виж, искам да спестя всичкото това, което след това Цветанов не спести на ГЕРБ." Оттеглих се доброволно, когато видях, че аршинът е двоен и не важи само за Цветанов. Това съм му го казвал на Борисов. Наскоро също имахме дълъг разговор с него и си казахме много неща. Хората са отишли в ГЕРБ заради него, но докато Цветанов е в тази партия, ще продължат да излизат от нея. Ако утре Цветанов си тръгне или Борисов реши да го отстрани, не виждам пречка двете партии да си сътрудничим.
- Още повече че ще кандидатствате в ЕНП, за където ще ви трябват препоръки от ГЕРБ и от другите десни партии?
- Това е нашият път. След като си подредим къщичката, ще преговаряме с другите десни, включително с ГЕРБ. Нещата, които ни обединяват, са много повече от тези, които ни разделят. В случая голямата пречка си има име и се казва Цветанов. Защото ходът с Фидосова не беше достатъчен.
- Не мога да не ви попитам за хипотезата, която изказа Николай Цонев - че вашата партия ще бъде резервната на Борисов?
- Той твърди, че ние пратим този проект под командата на Борисов, за да му помогне да се разправи с Цветанов. Но не е нужно никой да помага на Борисов. Той по отношение на Цветанов трябва да направи едно-единствено нещо - да го отстрани. Защото той му е пречка не само за контакти с нас, но и с цялото дясно пространство. Що се отнася до това, че не критикувам Борисов, и аз не съм чувал Цонев да напада царя. Аз към Борисов имам респект - и като към бивш премиер, и като човек, който ми е приятел.
- Христо Стоичков, който прояви симпатии към "Орлов мост", има ли симпатии към БАСТА?
- Категорично няма нищо общо с проекта. Христо е приятел и на Емо Димитров, и мой. Виждаме се, присъствал е чисто случайно на една от нашите сбирки. Христо е един голям българин, една икона, която трябва да пазим и не трябва да я употребяваме. Не мисля, че той ще се присъедини към този проект извън чисто приятелските му симпатии към нас.
- Колко от действащите депутати да очакваме при вас? Чува се от нула до 10...
- Не е важно колко ще са, различни сценарии има. Включително да се отдели парламентарна група, ако самият парламент продължи да съществува. Съмнявам се, че това НС в този формат ще просъществува дълго. Със сигурност има хора, и то немалко, които категорично споделят нашето мнение. Но факт е, че не го признават. Някои казват, че остават лоялни на Борисов, но в един момент може да изберат достойнството и членството при нас, защото няма как да продължат да седят на една скамейка с Цветанов и да получават разпоредби от него. Времето ще покаже.