Костов: Не ми достигнаха умения и време да спра мафията
Иван Костов посочи Сакскобургготски, Доган, Първанов, Станишев, Борисов и Цветанов като политиците, толерирали според него монополите.
В доклада си пред 11-то Национално събрание на ДСБ той заяви: "Всички днешни ръководства на управляващите и на опозиционните партии не само са свързани, а са част от олигархията. Те не са ни политически опоненти в демократична страна, затова ДСБ трябва да се бори с тях".
Костов посочи като противник не самите монополисти, а политиците, които им позволяват да злоупотребяват с монополното положение. Според него техните имена са Сакскобургготски, Доган, Първанов, Станишев, Борисов, Цветанов. Той сравни поведението на Станишев и Борисов като отражение на Путин и Медведев.
"Затова е нужен десен реформистки блок, който да отвоюва държавата от мафията и да я върне на гражданите, да върне високите европейски критерии за многопартийна демокрация", каза още бившият лидер на ДСБ.
"В момента дори няма пример на политическата сцена за почтено поведение, коментира Костов".
Той упрекна и европейските партньори: "ЕНП критикува Станишев и не иска да види истинското лице на Борисов, ПЕС - Борисов, но не иска да види Станишев".
Костов отчете провала на ръководството на партията на предсрочния вот и отдалечаването от десния избирател, който си дава сметка какво са ДПС и Доган, Борисов и Цветанов, допълва БТА.
"Имам лична вина защо не съм спрял мафията - не ми достигнаха умения и време. Давахме си сметка, че сме много слаби на този фронт и затова възлагахме надежди на членството в НАТО и ЕС, но те не се оправдаха. Отделни правителства в НАТО и ЕС подкрепят "своите негодници" у нас", посочи още Костов.
Той призова западните лидери да спрат да третират новоприсъединените страни, сред които и България, като "държави от третия свят".
"Моето дълбоко убеждение е, че нашите партньори нямат политически код, с който да дешифрират случващото се у нас", каза Иван Костов.
Според него анализът на сегашната ситуация показва опасност от ескалиране на политическите рискове в нова криза, след определен срок политическата криза ще стане банкова и финансова.
Назначенията на Станишев и Доган, скандалите на Сидеров сринаха авторитета на властта до невиждано равнище, отсъства публичен диалог, има разминаване между интересите на гражданите и користните цели на политиците, заяви Костов, като припомни и шокиращите според него думи на Борисов за готвеното му убийство
в ареста.
По негова оценка парламентарните партии представляват чужди интереси, в същото време 50 на сто от гражданите са останали непредставени в НС. /dariknews.bg/