Компромат удари Плевнелиев и изчезна - Президентът: Компромати няма да ме спрат

Платил съм си данъците до последния лев

Снимка: КРОСС

Ден след код "четвъртък" за оставки, анонимка го прати в офшорка

Компромат "удари" президента Росен Плевнелиев и изчезна. Сайтът, който публикува разкритията си с неясен произход, свали публикацията, след като тя тръгна из социалната мрежа. "Силна България" е създаден в началото на юни, не е ясно кой стои зад него, но препраща към страница от февруарските бунтове и Анонимните. Според СБ Плевнелиев е източил и скрил в Кипър 1 млн. долара в офшорка. "Сензационната" новина се появи ден, след като Плевнелиев включи в дневния ред на свикания от него Съвет по сигурност исканата оставка на властта от многохилядните митинги.

Към текста има приложени документи, които се отнасят за сумата от 421 000 долара, и се отнасят за сделки през 1999 г. за консултантски услуги между управляваната от Плевнелиев "Линднер-Ирис Имобилен" с регистрираната в Кипър Inox Managment Ltd, зад която според СБ стои президента.

Според Атанас Чобанов от сайта "Биволъ", цитиран от Оффнюз, документите са фалшификат. "На първата страница от въпросния "документ" има дата 05.1999 г., на следващите пет от формуляра е 30 май 2000 г., а на факса с паспортите – 08 юни 2000 г.", коментира той. /dartsnews.bg/

Президентът: Компромати няма да ме спрат

Платил съм си данъците до последния лев

По повод публикации за нарушаване на закона и „източване на фирма „Линднер“ с 1 млн. долара“ от президента, Прессекретариатът на държавния глава заявява, че подобни твърдения не отговарят на истината. Доходите и имуществото на Росен Плевнелиев и на неговото семейство са публично известни и достъпни на интернет страницата на Сметната палата от първия ден, в който той заема публична длъжност.    

През всички години, в които президентът е работил в реалния бизнес, той се е придържал към правилата на закона. За този период той е платил дължимите си данъци до последния лев, както в България, така и в страните, в които е работил.

Доходите на президента Росен Плевнелиев и имуществото, което той и семейството му притежават, са с изцяло доказан произход. Нещо повече, в работата си като бизнесмен той не се е обогатявал от обществени поръчки, не е „усвоявал“ държавни пари и не е приватизирал държавни дружества на безценица.

Тиражираните версии са очакван отговор на принципните и категорични позиции на държавния глава за запазването на държавността, на морала при назначението на лица на висши държавни длъжности и в подкрепа на справедливото гражданско недоволство от последните дни. Подобни твърдения имат за цел да отклонят общественото внимание от безпринципните назначения в политиката и от справедливите протести на българските граждани срещу тях.

Президентът на Република България ще продължи да защитава демокрацията, морала и интересите на народа, независимо от компроматните войни срещу него. /dartsnews.bg/