Проф. Клисарова за промените в сферата на образованието
| Снимка: КРОСС |
Проф. Анелия Клисарова, министър на образованието, пред БНР и предаването „12+3"
Водещ: Първият ни събеседник в „12+3" е новият министър на образованието и науката професор Анелия Клисарова. Добър ден, здравейте.
Анелия Клисарова: Здравейте.
Водещ: Ще говорим за промените, които предстоят във вашата сфера през близките месеци и години. Обявихте в началото, че е необходимо да се обвърже финансирането на училищата с качеството. Бихте ли разяснили тази идея?
Анелия Клисарова: Да, разбира се. Досега казвахме парите следват ученика и в този случай по броя на учениците бяха делегираните бюджети, които директорите разпределяха. Не считам, че това е най-справедливия начин, а по-добре ще бъде ако обвържем средствата с качество, като има и коефициент за качество. Какво имам предвид? Можем да започнем с така наречената принадена стойност или принаден ефект между 4 и 7 клас. Имаме външно оценяване в 4 клас, съответният ученик, съответният клас или училище, са получили определен брой точки, определен брой проценти. Също така, външно оценяване имаме и в 7 клас. Това означава, че между 4 и 7 клас ние може да изчислим колко се е повишил успеха, дали по български, по математика, по всеки предмет, което ще бъде инструмент да се определи коефициент за финансиране в даденото училище, а оттам и директора да може по-правилно и справедливо да може да разпредели средствата. Или колкото по-голям е ефекта от проведеното обучение, толкова по-добри резултати показват учениците, тогава ще имат по-висок бюджет и съответно по-високо заплащане.
Водещ: Това до какви разлики в заплатите на преподавателите би могло да доведе?
Анелия Клисарова: Още не мога да го кажа това, защото в момента правим разчетите, а сега също има разлики в заплатите на учителите. Защото в големите училища има условия за повече ученици и това води до повече пари като бюджет в тези училища. Но има и малки училища, които не могат да се справят само с делегираните бюджети и там заплатите на учителите са по-ниски. Трябва да помислим и за условията, в които работят учителите. Много трудно е с трудни региони, с малки училища, с деца, които не са толкова мотивирани да учат, да постигнеш ефект и принадена стойност...
Водещ: Тогава за тези учители какво би могло да бъде направено?
Анелия Клисарова: Именно, тогава когато ние изчислим колко повече те са повишили знанията на децата, ще има коефициент, и те ще получат достойни заплати за това, което са свършили, за труда, който са положили за тези деца.
Водещ: Вие, предполагам вече сте имали срещи с директори. Как приемат те тази идея?
Анелия Клисарова: Директорите..., имах среща с директорите на варненските училища и от областта. Приеха много добре идеята, защото разбраха, че това е още по-справедлив начин за разпределение на средствата. Ние се стремим да усъвършенстваме системата на делегираните бюджети. Защото и във Варна и в региона също има трудни места, трудни условия за преподаване и за учители също. Проявяват изключително много усилия, старание и опит и знания за да могат да дадат необходимите знания на децата.
Водещ: Питам ви, защото съм чувала, че учители, които твърдят че са затрупани толкова с административна работа и не им остава време да си вършат основното задължение. Само с финансови средства ли може да поощрим тези преподаватели да използват различни подходи, нормативни методи...?
Анелия Клисарова: Не, категорично. Не само с финансови средства. Знаете, че ние имаме такава Оперативна програма за развитие на човешките ресурси. Това е една непрекъсната квалификация на преподавателите. Те усвояват най-нови методи и техники за преподаване на учебния материал. Защото и на нашите преподаватели в света на интернет и толкова много информация могат да получат децата не само от училище, а и в къщи, това означава, че те трябва да бъдат учителите много атрактивни, да стимулират мисленето в децата, да стимулират прочетения текст. Например да го асимилират, да направят анализ и съответно извод.Това би било много важно, за да могат после тези наши деца да се реализират в живота.
Водещ: Обявихте вече, че друг ваш приоритет е да върнете престижа на професията „учител". Как си го представяте това? Много добре знаете, че у нас като че ли, за преподаватели кандидатстват младежи, които не са приети в други специалности?
Анелия Клисарова: Ето това е изключително важно. Тук има два механизма според мен. Да направим по-привлекателна учителската професия, а именно... Ще кажете заплащане. Разбира се, един от основните лостове това е непрекъснато да се повишава учителската заплата така че, младите хора да бъдат мотивирани и да искат да станат учители. Непрекъсната квалификация и добри условия на труд, с хубави училища, с достатъчно компютри в училищата, с достатъчно модерни интерактивни дъски. И да привлечем младите хора както учениците, така и учителите, младите учители, да стоят повече в училище, да влагат повече старание....
Водещ: Как да се случи това? Вие говорите за по-добри училища, по-добра материална база, преквалификация на учителите... Но както знаете, когато започне да се прави бюджета за следващата година, винаги се казва - няма пари.
Анелия Клисарова: Аз мисля, че трябва да инвестираме много в образованието и ще се боря за това при правенето на бюджета. Защото образованието е силата която може да раздвижи и икономиката, и развитието на цялата държава. Дори казвам, затова трябва да засилим професионалното образование. Казваме така - ще открием работни места, да, трябва да имаме и професионалисти, които да работят на тези места.
Водещ: Споменахте бюджета. Започнахте ли вече, помислихте ли за какво точно ще настоявате?
Анелия Клисарова: Именно, искам да изчислим колко още необходими средства ще има за така наречените вече делегирани бюджети, на които да включим ефекта от обучението. Да позасилим средствата там, където е най-качествено обучението и ефекта е най-добър... Правим разчети в министерството в момента колко средства повече ще са необходими...
Водещ: Ориентировъчно към момента?
Анелия Клисарова: Не мога да кажа това, вървят в момента разчети, наистина не съм готова да отговоря реално на този въпрос. Освен това, считам че трябва да модернизираме определени училища, разбира се, постепенно, невъзможно е всичко, с по-модерна техника. Където са наложителни ремонти, защото аз заварих нула капиталови разходи в министерството, а знаете че винаги възникват и спешни неща, които трябва да бъдат направени. Разчитам на това, че икономиката малко ще тръгне, така ще има и повече средства за образование. Трябва да се случат нещата. Не можем да кажем - няма пари, няма да вървим напред, ще останем на това ниво... Това е невъзможно, трябва да се борим, всички да обединим усилията си за да тръгнем стъпка по стъпка... Нека не очакваме чудо, все пак, нали?
Водещ: Какво ще правите с дисциплината в училищата?
Анелия Клисарова: Това също е много важно. Дисциплината зависи от възпитанието в къщи, според мен, и от авторитета на самия преподавател. Ако ние постигнем това, още от 5-6-годишните ги научим, че трябва да има дисциплина, трябва да има организация, да работят в екип, да имат насочено и устойчиво внимание, което става постепенно с определени игри, възпитателни, мисля че в първи клас повече ще се случат нещата. И ако успеем чрез квалификацията, чрез повишаване постепенно на учителските заплати, чрез отношение на семейството и на обществото към учителя, повишим неговия авторитет, постепенно ще се справим и с дисциплината.
Водещ: Знаете ли колко пъти сме си казвали това през последните години, при смяната на всеки един министър, и промяна към момента няма. Ако проследите новинарския поток ще видите, че почти всяка седмица има случаи на пребити деца в училище, учител, който бил ученик, или ученик, който бил учител...?
Анелия Клисарова: Това е изключително недостойно, неправилно..., то няма думи човек да се изрази. Това не бива да се случва и трябва да се вземат мерки, може би в часовете повече на класния ръководител трябва повече да се говори с децата, да им се разяснява просвещенската дейност на преподавателите и колко важно е училището за тяхната по-нататъшна реализация и развитие.
Водещ: Обявихте се за връщането на лекарите в училищата. Това на политическо ниво дали е коментирано, дали има нагласи в управляващите да приемат подобно....?
Анелия Клисарова: Аз мисля, че нагласи има, то вече е направено в община Варна, където върнахме лекарите в училище. И отзивите в цялата община, и от родителите бяха много добри. Сега като казвам - връщаме ги в училище, може лекарят да е на едно, две или три училища, в зависимост от броя на учениците и големината на училището. А и да имаш сестра и аз казвам, че е важно тези лекари да бъдат в училище не защото само има спешни случаи, нали, дай Боже да ги няма. Но важно е тези лекари в училище да бъдат тези, които ще организират профилактиката на децата. Защото изключително често гръбначни изкривявания, установяват се много късно, когато много трудно се лекуват с лечебна физкултура. Затлъстяване ,липса на добра, правилна хигиена на храненето. Трябва да ги учим учениците на това. Диабетиците, които трябва със специални грижи да бъдат обгрижвани, както и други хронични заболявания...
Водещ: Няма ли обаче да влезете в конфликт с личните лекари тука?
Анелия Клисарова: Не, няма да влезем в конфликт с личните лекари. Аз ви казах, че това вече работи... Защото профилактиката е заложена в личните лекари, заложена в смисъла на работата на личните лекари. Но тези в училищата успяват да подпомогнат работата на личните лекари, защото знаете колко са ангажирани в случая. Личните лекари имат много пациенти и не могат да отделят толкова време както за просветна така и за профилактична дейност....
Водещ: Това обаче може ли да се случи и в малките населени места, където има училища с много по-малък брой ученици и няма достатъчно лекари?
Анелия Клисарова: Тогава ще бъде много трудно. Аз мисля, че тогава можем да помолим самите лични лекари, които така или иначе би следвало да са в тези малки региони, да извършват и тази просветна и тази профилактична дейност. Да им се вмени като задължение, а и голяма част от тях го правят.
Водещ: Родители настояват държавата да финансира частните училища и детските градини?
Анелия Клисарова: Да, така е. Аз казвам, че може би тук три думички - справедливост, солидарност и съпричастност. Нека да видим икономическото състояние на нашата държава. Искаме да има повече компютри, повече развитие, по-модернизиране на учебните програми и планове, което също ще мотивира.... трябва да има нови учебни програми и планове, които да мотивират творческото мислене и да повишават културата и езикознанието на нашите деца. И точно там трябва да финансираме. Както казвам солидарност, родителите имат право да избират детето да бъде в частно или в държавно училище. Когато си изберат държавно училище, то е безплатно, когато изберат частното училище, те са с ясното съзнание, че там се заплаща....
Водещ: Но те казват - ние плащаме данъци за другите деца, които...
Анелия Клисарова: Аз затова казвам, ето, тук е солидарността. За тези, които не могат да издържат сами децата си и да ги дадат в частно училище. Те ги дават само в държавно училище и смятам, че нашите средства като държава, първо трябва да бъдат насочени към държавните училища.
Водещ: Тоест, да разбираме, че няма да се преразглежда това решение? Държавата няма да финансира частните училища и детските градини?
Анелия Клисарова: Да, просто състоянието на бюджета, на условията на работа в момента не позволяват това да бъдат...
Водещ: Как ще отговорите на аргумента им, че те показват по-добри резултати? Дори са се представили по-добре на матурите в сравнение с държавните училища?
Анелия Клисарова: Има частни училища, които са се представили отлично на матурите, и не мога да кажа по-добре, защото... ако погледнем математическите гимназии и езиковите гимназии, които са държавни. Аз не искам така да разделям на частни и на държавни училища по качеството и на ефекта какво постигат с учениците си. Смятам, дали е в частно или в държавно училище, детето трябва да получава оптималното от преподавателите, от системата, за да може да се развива. Затова казвам, нека да имаме по-строг контрол върху качеството на преподаване, върху качеството на учебните програми... И тука не може да не възникне и въпроса и за качеството на учебниците.
Водещ: Висшето образование. Какво трябва да се промени в него, според вас?
Анелия Клисарова: Висшето образование трябва според мен, да го насочим повече към бизнеса, към пазара на труда, към развитието на икономиката така, че младите хора да се реализират както е по европейската програма още в първия месец след завършването си. Разбира се, не бива да пренебрегваме качеството и не бива да пренебрегваме академичността, а да даваме необходимата свобода и на преподавателите и на студентите в усвояването на знанията.
Водещ: Вие сега доволни ли сте от резултатите, които показват висшите училища?
Анелия Клисарова: Аз в случая не мога да кажа точно дали съм доволна или не, защото не са минали промоциите и не съм видяла точната реализация. За мен един от най-важните белези за това на какво сме научили нашите студенти е как те се реализират след завършване на университетите.
Водещ: Преди време Софийският университет по време на служебния кабинет изпратиха писмо до служебния министър, в което настояват за повече пари за образование защото са на ръба на финансовия колапс. За последните години не могат да си купуват книги, апаратура, да правят ремонти...?
Анелия Клисарова: Абсолютно разбирам желанието на колегите ми да имат повече средства и да могат да оперират добре с тях във връзка с повишаване с по-добрите условия за работа, но трябва да се съобразим и с финансовата рамка. Затова като една мярка, която считам, че можем да вземем в момента, като кризисна мярка, подчертавам, това е платеното обучение не само в частните висши училища, а и в държавните, което ще даде възможност на ректорските екипи, на екипите на управлението, да имат повече приходи в бюджета на самото училище.
Водещ: Таксите обаче за останалите студенти ще отпаднат ли?
Анелия Клисарова: Не, таксите няма да отпаднат...
Водещ: Защото, знаете ли, че преди време платеното образование отпадна и тези такси бяха въведени с аргумента - така всички ще плащат по малко и по равно... В един момент се получава, че вие искате да върнете платеното образование и таксите също да си останат. Няма ли да стане недостъпно висшето образование?
Анелия Клисарова: Не, категорично, таксите си остават, а за всички студенти, които са приети по държавна поръчка и тази година не разрешихме повишаване на таксите на държавните такси говоря, именно поради тази икономическа ситуация, която е в страната. А който не е приет в държавната поръчка и не е с държавната такса, има право пак след изпит, да бъде на платено обучение, това е извън държавната поръчка, той не плаща другата такса. Има право да бъде или на държавна поръчка..., голяма част от тях отиват в чужбина. И тогава, като социална мярка защо тези средства, които родителите дават за неприетите деца в държавна поръчка, да отиват в чужбина а не в нашите университети.
Водещ: Добре, но университетите така ще поискат да се увеличи платената им поръчка и да се намали държавната.
Анелия Клисарова: Не, не могат така да поискат. Точно тук е регулацията на държавата. Държавната поръчка се определя в зависимост от икономическите нужди и от планирането и тя си е такава, а те вече имат право на пет процента от държавната поръчка да имат платено обучение.
Водещ: Това планиране обаче не ни се получава, знаете оплакванията на бизнеса.
Анелия Клисарова: Точно затова мисля, ето тук е важното нещо... Неслучайно имах среща с Българската стопанска камара именно затова да работим заедно, да направим заедно този анализа който е необходим за какви професии къде трябва да стимулираме висшето образование. И като казвам това, имам предвид точно - знаем, че нямаме достатъчно инженери, повишаваме държавната поръчка на техническите университети, инженерите, от които имаме нужда, а да кажем хуманитарните, които в момента са достатъчни, държавната поръчка е по-малка, като бройка говоря студенти.
Водещ: За БАН какво мислите?
Анелия Клисарова: Българската академия на науките според мен трябва да се развива и то така, че да може да се излезе на пазара в тази пазарна икономика. Какво имам предвид? Тя трябва да получава поръчки и от бизнеса, и от държавата. Или ние трябва да използваме потенциала на БАН, като разбира се не съществуват и тези някои институти, които не могат да допринесат, от които държавата и бизнеса нямат нужда от тях. Трябва да мислим и за ключовите институти, които сигурно ще имат и държавно финансиране. И разбира се, бъдещето в БАН е изключително важно, проектното начало, работата по проекти, международни проекти, където знаете че има достатъчно средства за това.
Водещ: Знаете също, че и те настояват за по-висок бюджет?
Анелия Клисарова: Да, те всички настояват за по-висок бюджет и считам, че това е нормално. Нормално е да искаш повече за собствената си къща, за собственото си развитие, за преподавателите..., и за колегите си... Да, това е нормално, но винаги трябва да се съобразим и с финансовата рамка, която можем да си позволим и която ни ограничава, за съжаление.
Водещ: Фондът за научни изследвания, който предизвика много протести. Ще има ли промени в него?
Анелия Клисарова: В момента, във Фонда за научни изследвания имаше една проверка, сега е извършена втора проверка, ревизия, за да видя точно как се случват нещата и когато имам данните вече ще се направи анализ и ще решим в каква посока и накъде ще се развива фонда.
Водещ: Вие извършвате проверка за това, как са раздадени милионите за 2012 година, така ли?
Анелия Клисарова: Да.
Водещ: Да. Ръководството остава ли?
Анелия Клисарова: Тъй като засега не е направена проверката, професор Овчаров... беше сменено ръководството от служебното правителство..
Водещ: Да, но учените, младите учени протестираха, че например професор Пламен Мишев също е спечелил един проект с множество нарушения...
Анелия Клисарова: Точно затова вървят проверките, те протестират, но аз като нямам реалните данни от тези проверки, не бива да вземам становище, не е правилно.
Водещ: Екипът ви готов ли е?
Анелия Клисарова: Не, още го комплектоваме. Надявам се, че ще имам добър и силен екип, защото сам човек нищо не може да направи. Много е важна екипната работа.
Водещ: Тези договорки, които се правят между партиите, притесняват ли ви, дали ще можете да се сработите с хората, които ви предложат?
Анелия Клисарова: Аз се надявам..., господин Орешарски обяви, че нашето правителство е правителство от професионалисти. И дори самите партии няма да предложат силни партийни решения, напротив, професионалисти, които да свършат работа и да покажем, да спечелим доверието на хората.
Водещ: Благодаря, професор Анелия Клисарова, министър на образованието и науката. /КРОСС/