kafene.net

Плевнелиев: Не съм подписал и няма да подпиша назначение на посланици, които принадлежат към ДС

Снимка: kafene.net

Вигенин ще разчита на дипломати с досиета

Външният министър Кристиян Вигенин даде заявка да преразгледа въпроса с дипломатите, за които бе установено, че са работили за бившата Държавна сигурност и...

Плевнелиев няма да назначава посланици свързани с ДС

Не съм подписал досега и няма да подпиша назначение, което идва от зависимостите на комунистическия тоталитарен режим и неговите служби. Не мога да подпиша назначение на посланици, които принадлежат към ДС заради принципите, в които вярвам, каза президентът Росен Плевнелиев.

Радвам се, че външният министър е млад, амбициозен, компетентен. Пожелавам му от все сърце успех, но не мога да се радвам, ако завием назад към зависимостите на комунистическите служби и започнем да назначаваме посланици с принадлежност към комунистическите служби, заяви пред журналисти президентът.

При приемането на поста вчера новият външен министър Кристиан Вигенин коментира, че много от дипломатите, осветени като агенти на бившата Държавна сигурност, са били унизени и това е било едно от недостойните действия на предишния кабинет.

Аз много се надявам, че в много скоро време ще имаме възможност много по-подробно да разговаряме с новоизбраните министри, на които пожелавам успех. Пожелавам им, в името на нацията, но и в името на тяхната собствена амбиция, да бъдат полезни и успешни за нашата нация, заяви държавният глава.

Той заяви, че иска да работи с всеки от тях, "но, разбира се, аз съм човек, който вярва, че добрата работа трябва да се базира на ценности, на кауза и на принципи. Аз не бих погазил своите принципи. Те са много елементарни, прозрачни и лесни за разбиране".

Президентът, в крайна сметка представлява българската външна политика, той не я управлява. Вярвам във всеки министър, пожелавам му успех, той си носи отговорност за действията си. Но вторият ми основен принцип е все пак - гледаме напред, не назад, посочи Плевнелиев.

Гледаме напред към една демократична България, отворена към един широк свят. Ние трябва да покажем модерност, новите лица на България, каза Плевнелиев. /kafene.net/