Атака няма да подкрепи правителство

Скандал Сидеров - Местан, Волен осигури мнозинство на БСП и ДПС

Снимка: Георги Николов

Сидеров пророкува за ГЕРБ: Ще опознаете страданието

София /КРОСС/ Предупреждавам ръководството на ГЕРБ да не спекулира. Защото тепърва ще опознаете страданието. Престанете с глупостите, спекулациите и интригите си. Достатъчно грабихте и рекетирахте българския бизнес. За мен една определена част от залата са обекти на прокуратурата и нищо повече. Това заяви днес лидерът на “Атака” Волен Сидеров по време на първата реч пред 42-то Народно събрание. 

“Преди 3 месеца хората излязоха на площадите и събориха корумпираното некадърно управление на ГЕРБ. ГЕРБ абдикира, избяга от отговорност, а сега говори за отговорност. Аз, господин Сидеров, заставам с лицето си пред хората, пред народа, пред пленарната зала и съм защитавал идеите си така, както умея. Така че престанете със спекулациите, престанете с интригите си и си дайте ясното обяснение къде сте. За разлика от някои псевдопатриоти, които нарекоха избирателите си “лумпени”, аз ще кажа – народът постави “Атака” като свой коректив, като своите очи и уши. И ние ще бъдем този коректив, ще бъдем вашия кошмар”, заяви емоционално Сидеров. 

Той подчерта, че “Атака” няма да подкрепя фигури, силуети, харизми. 

"Атака" няма да подкрепи правителство в състава на този парламент. Това заяви лидерът на партията Волен Сидеров в пленарна зала при старта на 42-то народно събрание.

"Няма да подкрепя нито Орешарски, нито Бадемов, нито Лешников", каза още той. Депутатите от "Атака" не се регистрираха в началото на заседанието и така новият парламент започна работа с 217 избраници. Това осигури мнозинство на ДПС и БСП.

Няма да предлагаме и зам.председатели на парламента, обяви още Сидеров. Той категорично отрече всяка възможност Атака да работи с ДПС. "Не можем да имаме нищо общо с ДПС, която е антиконституционна партия", каза той.

Всеки има право на своите емоционални изстъпления, но никой няма право от парламентарната трибуна да нарича една българска партия противоконституционна, скочи лидерът на ДПС Лютви Местан. Обиждате половин милион избиратели, г-н Сидеров, допълни Местан.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обаче обвини Атака, че са осигурили комфорт на БСП и ДПС, като не са се регистрирали, нито гласували и по този начин са осигурили мнозинство на двете партии чрез нисък кворум. След като депутатите на Сидеров са напуснали залата, кворумът автоматично пада от 120 на 109 народни избраници и така каквото и да се гласува, ако има гласовете на БСП и ДПС, то ще бъде прието.

"Циркът на Волен Сидеров е да се прави на враг на БСП и ДПС, а зад кулисите е приятел с тях - така ще гласуват и кабинет на БСП и ДПС", убеден е Борисов. Той обаче е сигурен, че схемата на лидера на Атака няма да работи още дълго и народът ще въстане срещу нея.  

Борисов каза още, че след като мандатът бъде връчен на ГЕРБ, един ден по-късно от партията ще предложат кабинет. "Ще го направим, защото ако откажем мандата, ще ни обвиняват, че сме избягали от отговорност", коментира още лидерът на ГЕРБ.

Нина Александрова