ГЕРБ иска касиране на изборите
Цветанов вън от кабинет "Борисов"
| Снимка: Агнес Асенова/vsekiden.com |
ГЕРБ иска касиране на изборите заради грубо погазване на закона в деня за размисъл, обяви лидерът на партията Бойко Борисов. На четвъртия ден след вота ръководството на ГЕРБ даде пресконференция и коментира резултатите от гласуването.
Днес или утре ГЕРБ ще пусне жалба до Конституционния съд и ще иска касиране на изборите, обяви бившият премиер. Той добави, че за първи път в историята, политическа партия, която е спечелила изборите, ще поиска касиране на изборите.
Както и да гледам резултатите, 97 е повече от 84, така Бойко Борисов коментира изборните резултати. Победихме иконата на БСП в Пловдив - Стефан Данаилов категорично, и в София Сергей Станишев - категорично, каза Борисов. В условия на безпрецедентна компроматна война, ние удържаме и то с много депутати, добави той.
Благодаря на всички наши симпатизанти, на всички българи, на всички, които ни подкрепиха. За първи път в новата ни история политическа партия печели за втори път парламентарните избори, бяха първите думи на Борисов. Това беше много важно, защото първото място на ГЕРБ е истинската оценка за нашата работа през тези 4 години. Както и да гледам резултатите, 97 е повече от 84 и то - много повече, каза Борисов.
Според него обаче най-добре да се направят нови избори. В конфигурацията, в която са четирите политически партии в момента, не би могло да се направи правителство, каза той. Несериозно е да се говори за програмно правителство, добави Борисов. По важните теми партиите БСП, ДПС и "Атака" са на различно мнение. Единственото, което виждам, че могат да направят, е да се вземе голям заем, който за година - година и половина да изхарчат. Ако това се направи, Господ няма да може да спаси България, каза Борисов.
Ще си пуснем жалбата за касиране на изборите. Следват въпроси. Първият е ще се явим ли в парламента. България е парламентарна република, така че, когато президентът определи дата за явяване в парламента, така че той да се конструира, се надявам, че Конституционният съд също да се произнесе колкото може по-бързо, обясни лидерът на ГЕРБ. След нови избори според Борисов вече ще има различно разпределение и би могло да се стигне до съставянето на кабинет. Трети вот обаче той намира за абсолютно ненужен. "Новите избори могат да бъдат направени в рамките на месец - месец и половина. Нищо по-лошо няма да стане, от това, което е в момента през това време. По-лошо ще стане, ако има безпринципни коалиции, които да работят", коментира бившият министър-председател.
Най-добре е БНБ да си отпечата бюлетините, да ги разпространи и да не влизаме в такива филми, продължи той. В следващите избори трябва да се избегнат тези конфликти на интереси.
ГЕРБ има 1600 общински съветници. Няма как да познавам 1600 общински съветници, повярвайте ми. И толкова много депутати минаха, че мога да не си спомням някой откъде е, така Борисов отговори на въпрос дали познава общинския съветник от ГЕРБ Йордан Бончев, чиято собственост е печатницата в Костинброд.
Бойко прави кабинет на малцинството без Цветанов
Ако Конституционният съд не реши касиране на изборите, тогава бившият премиер ще предложи правителство на малцинството. Той се чувствал длъжен заради вота на над 1 милион българи, застанали на 12 май зад ГЕРБ.
Бойко Борисов уточни, че от изборите насам не е бил потърсен от нито един политически лидер, както е очаквал. "След 4 години никой не ни изпревари и най-естественото щеше да е да се обадят и да поздравят победителя. Това показва ниво на политическата класа и възпитание. А те обикаляха по телевизиите и се наричаха морални победители. Не знам как можеш да загубиш едно състезание и да се наричаш победител", отсече Борисов.
Бившият премиер обясни, че ако направи правителство в него няма да сложи своя заместник-председател, който изнесе изборите. Цветанов си сваля имунитета, предполагам, че те могат да се сблъскат със Станишев в канцеларията. Той също обяви, че ще си даде имунитета. Като става въпрос за държавата, и има настроения срещу Цветанов, аз не искам да дразня хората, обясни мотивите си лидерът на ГЕРБ.
"Аз съм бил главен секретар, бил съм два пъти кмет, бил съм и премиер. От всички, които са били премиери, аз съм най-големият експерт, коментира Бойко Борисов./vsekiden.com/