Удариха печатница с фалшиви бюлетини за ГЕРБ

Прокуратурата предотврати грандиозна манипулация на вота

Снимка: vsekiden.com

350 000 фалшиви бюлетини са били иззети от печатница в Костинброд при съвместна секретна операция на прокуратурата и ДАНС. Информацията първо бе съобщена от ТВ7. Малко след 16,30 часа днес от прокуратурата официално обявиха, че 350 000 отпечатани и готови за експедиция бюлетини са открити в печатница "Мултипринт" - Костинброд, извън количествата по договора с Министерски съвет за отпечатване на бюлетини.

Софийска градска прокуратура е образувала досъдебно производство по случая. Проверката е направена след получен сигнал. Операцията е започнала вчера следобед и е продължила цяла нощ. В момента районът около печатницата се охранява от жандармерия.

Бюлетините са били предназначени за фалшификация на утрешния парламентарен вот, твърди ТВ7. Броят им е 10% от очаквания брой на хората, които ще дадат своя глас утре. Предполага се, че с фалшивите бюлетини е трябвало да бъдат подменени действителни, след като изборният ден приключи. Те са били наредени в 10 палета с по 35 000 броя във всеки от тях.

Печатницата "Мултипринт" спечели обществената поръчка за печатане на бюлетините за вота на 12 май. Тя е собственост на Йордан Бончев, който е общински съветник от ГЕРБ в Костинброд.

Печатането по закон е трябвало да спре до 8 май. Тогава от печатницата са извозени всички бюлетини и печатането е трябвало да спре. То обаче е продължило незаконно, сочи информацията на ТВ7.

Шефът на печатницата: Става дума за технологичен брак

Според собственика на печатницата Йордан Бончев ДАНС и прокуратурата са направили в печатницата рутинна проверка по обществената поръчка. "Проверявало се е количеството отпечатани бюлетини, как са предадени, с какви протоколи. Нямаме никакви притеснения по тази тема. Ако е имало такива неща, аз ще съм първият, който би бил задържан, но не съм задържан", каза той. По думите му, жандармерията пред печатницата охранява производствения брак при печатането на бюлетините. "Всички, които разбират от полиграфия, знаят, че в полиграфията има технологичен брак", каза още Бончев. Той не отрече, че е давал обяснения пред органите на реда, но според него това е нормално и не е свързано с никакви нарушения в печатницата.

"Подменени са само 335 бюлетини, отпечатани за община Триадица в София, които не бяха добре залепени", каза още Бончев. По договор печатането е започнало на 23 април, до 6 май всичко е било отпечатано и пакетирано. На 7-ми са започнали да товарят камионите, които са тръгнали за различни точки на страната. На 8-ми са предадени и бюлетините за София, за всичко това има съответните протоколи, твърди още собственикът на печатницата.

От ЦИК съобщиха, че ще коментират случая, когато директно бъдат уведомени за него от прокуратурата.

ГЕРБ: Това е провокация

Изнесената информация от някои медии, за разбита печатница за бюлетини, категорично не отговаря на истината, заяви пред Агенция "Фокус" Севделина Арнаудова, говорител на Националния предизборен щаб на ПП ГЕРБ. "Призоваваме компетентните органи, в това число ДАНС, Прокуратурата и ЦИК, да реагират незабавно, за да спрат всякакви спекулации и политически внушения в деня за размисъл. Няма задържани лица, представители на нашата политическа партия. Проява на слабост и политическа низост е в деня за размисъл да се прави подобна провокация", коментира Севделина Арнаудова.

"За съжаление цялата кампания минава в този тон, но нашите опоненти минават всякакви граници, създавайки атмосфера на агресия и компромати. През цялата предизборна кампания ГЕРБ настоява да води конструктивен диалог и ще запазим тази линия до края", заяви тя.

Бареков: Не знам дали ще оживея

Не знам дали ще остана жив тази вечер, заяви в ефир изпълнителният директор на ТВ7 Николай Бареков, който пръв съобщи за откритите незаконни бюлетини. Това, което направих днес, свали една диктатура, каза Николай Бареков.

Буквално ги свалих от власт, часове наред бях единственият човек, който само с името и авторитета си твърдеше, че тези хора правят най-голямото престъпление - фалшифицират вота, заяви журналистът.
Дори купени гласове може да се оправдаят, но да вземеш 350 хиляди български гласа и да сложиш 350 хиляди гласа на ГЕРБ, каза той.

Борисов и Цветанов няма да ме оставят жив, сигурен съм, тези хора няма да ми простят, коментира още журналистът и призова те да не излизат с декларацийки от говорителката си, а да излязат и да си признаят за това, което са сторили.

Защо прокуратурата седеше и мълчеше, защо не се намеси и остави 200 човека от ГЕРБ да ме бият?, каза Бареков за случая в Костинброд по-малко от час по-рано, когато хора от доскорошните управляващи са скочили на бой на журналиста и репортерите му./vsekiden.com/