Бойко гони Цветанов, ако е подслушвал
Простете, бяхме горделиви, призна Борисов пред Кеворкян
| Снимка: DartsNews |
Бойко Борисов ще се раздели с Цветан Цветанов, ако се докаже, че бившият вътрешен министър е подслушвал незаконно.
„Казал съм му в очите, че ако това е вярно, си заминава. Гледал съм го в очите и съм му го казал. Ако това, което той казва, не е истина, сам ще се разделя с него", увери лидерът на ГЕРБ в предаването на Кеворк Кеворкян „Всяка неделя" по Нова телевизия.
„Цветанов е мотор в партията и той има своето място в партията. И партията го обича и го зачита. Ако като вътрешен министър е допуснал грешка, ще си понесе наказанието. Но той с цялата си душа ми е обяснявал, че това не е вярно, че това не е истина. Цял месец чувам обвинения и все още - търсене на доказателства. Чакам деня, в който ще го обявят, каза Борисов. Убеден съм, че рано или късно истината ще излезе наяве, заяви бившият премиер.
Моля Господ да не се разочаровам от Цветанов, добави Бойко Борисов, прекръствайки се. По време на разговора си с Кеворкян той се прекръсти три пъти по различни поводи.
Бившият премиер отговори и на въпрос на „Всеки ден", който бе зададен от водещия в студиото на „Всяка неделя". „Знаете ли, че народната мъдрост гласи, че часовник не се подарява, защото хората се разделят. Подарихте такъв на Цветан Цветанов, дойде ли времето за раздяла?" Борисов каза, че два пъти съм е подарявал часовник на Цветанов, но той си го е откупвал като му е давал пари. Не обичам да нося часовници, защото ме болят китките от каратето, каза експремиерът.
Борисов обясни, че Цветан Цветанов никога не се е консултирал с него, когато е давал разрешения за подслушване. Убеден съм, че устни разпореждания той не е давал, каза лидерът на ГЕРБ. „Защо да подслушвам Станишев, ако той всеки ден е по медиите. Какво повече ще науча от него?!", добави той.
Бойко Борисов коментира, че няма как Цветанов да иска да оглави партията. Той припомни, че три години Цветанов беше председател на ГЕРБ и че е отговарял за много неща. „Какво ще прави Цветанов без мен?! Ето, аз напускам днес, идва Цветанов, става шеф на ГЕРБ, какво става - нищо и половина. Той е силен, когато аз съм силен. Винаги ми е бил помощник, и до ден-днешен, моля Господ да изляза прав и никога да не се разочаровам от него, бил е перфектен", каза Борисов. И добави за партийното строителство: „Тези хора се карат, разправят, спорят, правят си интриги и т.н. Цветанов е като кошчето за отпадъци - душевни отпадъци на всеки един от тях. Аз съм му дал да се занимава с тази работа".
Според Борисов в ГЕРБ няма проблем кой да е лидерът, кой да управлява и кой да взима решенията. Цветанов идва при мен, казва ми за всеки един човек, аз взимам туша, той казва - този това, този да, не... - каза Борисов.
Бойко очаква удар преди изборите
Експремиерът смята, че целта на скандала с подслушването и с последното СРС, което бе записано в дома му в Банкя, е политическите му опоненти да изкарат, че всички в ГЕРБ са маскари. Политическите партии може да обявят конкурс: Всеки, който донесе на флашка компромат срещу някой от политическите си опоненти, ще получи еди какви си пари, каза Борисов.
Според него ще има борса за флашки. Той е убеден, че след празниците ГЕРБ ще бъде ударена още по-силно. „Те нямат скрупули. В една демократична държава, трябваше да има рефлекс на политическите партии. Те ни гледат сега сеира, слушат, смеят се, но това ще им се случи рано или късно и на тях. Това е абсолютна заплаха, но не от мен", каза Борисов. Който вади нож, от нож умира - това, което правят с нас, ще им се случи на тях, добави отново той.
Бившият премиер: Унизително е да проверявам гостите си за СРС-та
Бившият премиер коментира, че не е етично да проверява гостите си дали носят подслушвателни устройства. „Като дойде някой у нас не мога да му кажа - събуй се по бели гащи да те преджобят. Това е унизително и ненужно", така той коментира пуснатия в публичното пространство разговор в дома му между бившия земеделски министър Мирослав Найденов и прокурора Николай Кокинов. Упреците са, че бившият вътрешен министър Цветанов е подслушвал, а излизат СРС-та само срещу нас, които ни свалят авторитета, добави лидерът на ГЕРБ.
"Навсякъде в дома си - хората казват нещо, псуват, карат се с жена си. На всеки от дома му могат да му извадят неща, от които не само ще му падне авторитета, а ще му стане неудобно дори. В дома си се срещам със стотици хора", каза Борисов. "Имам единствено притеснения от това, че някой си позволява да влиза в домовете на хората и да подслушва. Не знам колко време домът ми е бил така закичен", заяви лидерът на ГЕРБ.
Борисов донесе документ в студиото, за да покаже как реагират правовите държави, когато в публичното пространство излязат секретни документи или такива без посочен източник. "Когато в САЩ изтекоха документите в „Уикилийкс," правителството на САЩ излезе със следния коментар: "Държавният департамент не коментира материали, за които няма посочен официален източник. Осъдително е отделен индивид или организация да печели за сметка на хора, които са имали пълното основание да изискват конфиденциалност, когато се предоставяли подобни данни."
На въпрос как ще коментира думите на Сергей Станишев, че разликата между Борисов и Цветанов е три години затвор, лидерът на ГЕРБ отговори: „А с него - седем години". За престъплението на Станишев - са десет години затвор, че му няма документите, уточни Бойко Борисов по повод факта, че като премиер соцлидерът загуби няколко секретни документи.
Цветанов е мнителен, подозира всички
На въпрос за програмното правителство на Росен Плевнелиев, Борисов отговори, че не е мнителен човек. Цветанов е мнителен, той подозира всички. Във времето много пъти Цветанов излиза прав, но има случаи, когато греши, коментира бившият премиер. Той обаче отказа да коментира дейността на президента с мотива, че той е държавен глава. Радвам се, че служебното правителство продължи големите инфраструктурни проекти, това ми е предостатъчно, каза Борисов.
Горделивостта - най-голямата грешка на ГЕРБ
На няколко пъти Борисов призна, че най-голямата грешка на ГЕРБ е, че са били горделиви. Той поиска прошка от народа единствено за това. "Най-големият ни недостатък е това, че бяхме горделиви. Много от министрите ми бяха. Не съм върнал човек, навсякъде съм се опитал да ида лично. Успехите ни опияняваха, защото са видими", каза бившият министър-председател и добави: "Да си горделив е порок".
Според Борисов най-хубавият слоган на тези избори е на БСП - „Да върнем България на хората". "Те обраха парите 90-та година, те национализираха имотите, те ограбиха, затова сега - да го върнат на хората", каза бившият премиер.
Той коментира и лозунга на ГЕРБ "Имаме воля". Имаме воля да търпим и да работим още, в тази криза. В противен случай България ще катастрофира тежко след година и половина. Каквото и да е правителството, но да има отговорен премиер. Орешарски трябва да пита Станишев, трябва да пита парламентарната група, как ще е отговорен премиер. България е една шепа хора, като я мачкаме и я разцепваме, я рушим. Аз искам да я градим. И като опозиция мога да помагам да я градим", категоричен бе лидерът на ГЕРБ.
Дянков има много грешки, но запази финансовата стабилност
Борисов прогнозира, че идват най-тежките години за Европа и всеки, който управлява в следващите шест месеца или година, ще е политически труп. Аз управлявах в такива условия четири години, добави той. Експремиерът обаче даде дължимото на бившия финансов министър Симеон Дянков, който заедно с правителството на ГЕРБ е успял да задържи финансовата дисциплина. Само той можеше да устиска на толкова много искания за пари, добави Борисов, но призна, че Дянков е имал и много грешки. Една от тях - бил твърде арогантен с майките.