Станишев е давал секретни доклади на престъпници
Тайни общества държат магистрати, каза Цветанов
| Снимка: КРОСС |
Сергей Станишев е предоставил поне девет секретни доклада на организираната престъпност, заяви заместник-председателят на ПП ГЕРБ и шеф на предизборния й щаб Цветан Цветанов, който е на посещение в Дупница. Той обясни, че тези документи така и не са намерени, след като Станишев е сдал властта.
Дали няма тайни общества, които да държат в зависимост определени представители на съдебната система?, попита още Цветан Цветанов, цитиран от "Фокус".
"Дали няма други интереси, които могат да бъдат провокирани? Защо не и финансови, за да може по този начин да се купят определени хора, които да създадат всичко това, което наблюдаваме в момента? Всичко, което съм правил досега и ще продължа да правя, е да се ръководя от закона и да работя в интерес на обществото", каза Цветанов.
Според него има тенденциозно разбиване на сектора за сигурност.
"На мен ми е жал за усилията, които служителите положиха, за ефективна борба срещу тежката организирана престъпност, а в момента с политически популизъм да разбиваш службите, да ги свалиш на нивото, което беше в тяхното управление, за да може да постигнат политическа цел – политическо отстраняване на Цветан Цветанов. Няма да стане. Политическото отстраняване не става от Сергей Станишев, а от българските избиратели", каза Цветан Цветанов.
"Убеден съм, че след изборите, Станишев ще трябва да си даде отчет на неговата партия, пред достойните и честни членове на Социалистическата партия – защо направи такава кампания на омраза, противопоставяне и дискредитиране на българските служби? Защо вкара Прокуратурата във всичко това, което наблюдаваме като сценарий в момента?", каза Цветан Цветанов.
Доколкото знам, Станишев е подсъдим, точно по тези девет материала. Това са материали със секретна информация за представителите на организираната престъпност, допълни Цветанов.
Как така в изборната кампания Станишев получава анонимен сигнал, попита той. "По процесуалните изисквания два месеца е срокът за задълбочена проверка по този сигнал. В бързината, с която излезе прокуратурата, се оказа, че има несъответствия с това, което каза висшата професионална фигура в министерството. Че всъщност записът не е унищожен, той е архивиран. Тази инженерна компетентност я няма в прокурора, който разпитва, но за всичко това прокурорите са информирани със съответните кореспонденции, осъществени между тях. Задаваме си въпроса – защо тогава имаше такова прочитане на този доклад от прокуратурата от политическите ни опоненти. Станишев веднага започна да говори, че трябва да изляза от политиката", каза Цветанов.
Към настоящия момент никъде не се установи неговото твърдение в публичното пространство, за което аз го помолих да излезе от политиката, а той каза, че само ще се извини, и до ден-днешен не се е извинил, но там никъде не се доказа, че аз съм разпореждал незаконно подслушване, каза Цветанов.
Защо прокуратурата не направи всичко възможно, за да видим как в 2008 г. в Евелин Банев – Брендо се е намерил докладът на службите и как е стигнал до него, попита още Цветанов. "Да чухте някъде – да е образувано досъдебно производство, да се прави нещо в тази посока? Всичко това, което се вади в момента, е с една-единствена цел – политически да се търси някаква форма за отстраняването на едно от силните лица в ПП ГЕРБ в мое лице. Това съвпада с очакванията на организираната престъпност. През всички тези години си навлякох доста гнева на тези, които бяха задържани, някои бяха осъдени на доживотни присъди, без право на замяна", каза Цветан Цветанов.
Цветанов припомни, че през 2008 година италианските власти идват в България, за да споделят всичко, свързано с групата на Евелин Банев – Брендо. "40 тона кокаин годишно от Южна Америка за Европа. С този доклад се сдобива Евелин Банев - Брендо. На втория час след тази среща информацията е предадена на един от италианската мафия, който е бил на контрол от карабинерите на Италия. Те не искаха да работят с България по Евелин Банев. Миналата година поканих един от разследващите по този случай, направихме среща в моя кабинет, аз го изпратих при Флоров, и двама – трима колеги, които работят в отдела за наркотиците. Когато задържахме Евелин Банев – Брендо, намерихме доклада, който е предоставен от тези, които в българското правителство са боравили с този материал. Банев го задържахме с 18 мобилни телефона, той си имаше пряк контакт с тези лица. Карта с основния маршрут за прекарването на кокаина", каза Цветанов. /dartsnews.bg/