Експерт: Всичко за подслушването е унищожено
Мухин: Частни МВР-та слухтят наред
| Снимка: в. Преса/DnesPlus.bg |
Сигурен съм, че е имало подслушване, но за него няма да се намерят никакви доказателства. Всичко е изтрито и покрито. Това категорично твърдение изразява пред в. "Преса" полк. инж. Стефан Мухин, който дълго време бе заместник-шеф на оперативно-техническото управление на МВР, което сега се нарича спецдирекция оперативна техническа информация.
Напълно вероятно е да са правени нелегални подслушвания. Никой не може да каже колко подвижни установки за подслушване са внесени в България, казва още той. Ако МВР си върши работа, тези системи му трябват. Говоря за този "Крайслер" с апаратурата. Тя не е кой знае колко голяма по обем... и може да подслушва едновременно няколко номера, казва Мухин и подчертава: "продажбата на подобни системи е ограничена за частни лица".
"В България има бизнесмени, които притежават такива станции, но въпросът е в МВР, кой слага парафа за подслушването и къде отива събраната информация", казва още той.
Според него фактът, че постоянно в общественото пространство излизат записи - на хартия, дискове и флашки, както ги показа Сергей Станишев, говори, че системата на МВР е тотално пробита "или, че се изпълняват части поръчки". "Не бих се учудил, ако има частни поръчки за подслушване на политически опоненти. Но и за икономически субекти", заявява Стефан Мухин.
На въпрос може ли вътрешният министър да нареди подслушване на политици и бизнесмени, той отговаря: "Може, разбира се. Предполагам, че може да има трима-четирима негови хора. Вика ги, дава им телефоните и те действат. Това е скандално. Другият начин е по каналния ред. Но кой съдия ще ти подпише да подслушваш Кристалина Георгиева? Ако това е ставало нелегално, значи е събирана превантивна информация за хора... Ако е имало нелегално подслушване, не вярвам да са оставени документи. Аз съм скептик по отношение на това, че ще се открие нещо по този въпрос. Всичко е изтрито и покрито", коментира Мухин, цитиран от БГНЕС.
"Сигурен съм, че това е реализирано като операция, но за нея няма да се намерят никакви доказателства", добавя той. /Дарик радио/DnesPlus.bg/
Мухин: Частни МВР-та слухтят наред
В България има частни структури за подслушване, обяви бившият зам.-шеф на службата за проследяване Стефан Мухин, пише в. "Преса".
Бизнесмени притежават мобилни системи като тези, които се описват в сигнала на Сергей Станишев, въпреки че е забранено, твърди специалистът.
По нареждане на Стори Цацаров 10 прокурори влязоха в МВР. На 16 април те трябва да докладват дали сигналът е верен и дали отговорни фактори от вътрешното ведомство са извършили престъпление.
Трудно ми е да кажа дали е истинен скандалът с подслушването на президенти, политически лидери и бизнесмени. Причината е, че в обявения от Станишев списък фигурират имената на много хора, които могат да бъдат изнесени само от вътрешен човек. Подслушването на мобилни телефони не е невъзможно, каза той и допълни, че във всеки мобилен оператор има доставена т. нар. полицейска програма, която позволява контрол на всички телефони.
По мое време изнасянето на вътрешна информация бе невъзможно, коментира той. Имаше строг контрол, но не беше възможно и подслушване на хора, без да се спази установения регламент. Имаше канален ред, като разрешението ставаше с един куп подписи. Без свободни съчинения, подчерта той.
По думите му, въпросът е в МВР кой слага парафа за подслушването и къде отива събраната информация. Фактът, че постоянно излизат в публичното пространство записи дали на дискове, дали на флашки, или на хартия, както ги показа Станишев, говори, че системата на МВР е тотално пробита. Или контролът е много слаб, или се изпълняват частни поръчки, или пък някой умишлено подхвърля записи за раздвижване на противоборството, смята Мухин./DnesPlus.bg/