Радулов: Прокуратурата да не разчита на ГДБОП
Сергей Станишев: Нямаме доверие във МВР
Яне Янев: Сигналът за подслушванията беше предложен първо срещу пари на РЗС
| Снимка: КРОСС |
Яне Янев: Сигналът за подслушванията беше предложен първо срещу пари на РЗССофия. Сигналът за подслушванията, който вчера обяви Сергей Станишев, е съшит с бели конци, той е фалшификат и в него имат участие и бивши служители от системата на МВР и на ДАНС. Този сигнал беше предложен и преди около 10 дни срещу заплащане на експерти от РЗС. Това обяви на пресконференция лидерът на политическа партия „Ред, законност и справедливост” (РЗС) Яне Янев, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Янев разказа, че преди около 10 дни са дошли двама души, които са попитали експерти от РЗС - дали биха могли да се видят с Емил Василев, Георги Стоянов или Яне Янев, за да дадат интересен сигнал, от който става ясно, че Яне Янев е бил подслушван много пъти. Членовете на РЗС са отпратили гостите с уговорката да се върнат след три дни. По думите на Янев – и двамата са носели черни шапки и черни очила. „Ние обаче познаваме тези схеми и решихме, че това са хора, които преди всички избори си предлагат услугите за т.нар „анализи”, за да дискредират някого. Ние не можем да се хванем на такава кука”, отбеляза Янев. Той посочи, че лично не се е срещал с тези хора. Не стана ясно дали е имало изобщо среща между членове на РЗС и продавачите на „сигнали”. Лидерът на РЗС обясни още, че преди всички избори, има хора, които обикалят политическите централи и да си предлагат услугите срещу пари. |
София /КРОСС/ Прокуратурата не може да разчита на ГДБОП за разследване на сигнала на БСП, че президентът, висши политици и бизнесмени са подслушвани незаконно по нареждане на Цветан Цветанов.
Това заяви в предаването "Преди всички" бившият главен секретар на МВР Николай Радулов.
Според него "трябва да се намерят криминалисти и то криминалисти не от ГДБОП, тъй като очевидно там са твърде предани на бившето ръководство, а криминалисти от Главна дирекция "Национална полиция" - там има много добри, да се намери колата, да се провери в нея имало ли е оборудване.
Аз предполагам, че ако е имало е било размонтирано, но следите винаги остават. Аз мисля, че не става дума за официална служба на МВР, а става дума за действия на група, създадена и работеща извън МВР, може би с подкрепата на някои управленци от оперативно-техническата дирекция. Всичко зависи от това дали прокуратурата ще има смелостта и долброто желание да направи разследване от началото докрай, отбеляза Радулов.
Сергей Станишев: Нямаме доверие във МВР
София /КРОСС/ Нямаме доверие в МВР поне докато там продължават да ръководят хора, близки на бившият вътрешен министър Цветан Цветанов. Това обяви в ефира на бТВ Сергей Станишев.
Вижте, това за подслушванията са много сериозни обвинения. Аз не твърдя, че това са лично мои сведения, а казвам, че такива материали съм получил. Има разлика, нали, попита водещите Станишев.
Иначе той също заяви, че е останал потресен от информацията, че МВР е подслушвала без разрешение редица български политици, включително и от ГЕРБ.
Петров: И аз съм следен и подслушван
София /КРОСС/ И аз съм следен и подслушван. В същото време тези, които са ме следили, и аз съм ги контролирал, записал, снимал, някои от тях си позволих да пусна в медиите. Това заяви пред журналисти подсъдимият по мегаделото "Октопод" Алексей Петров.
Той обаче опроверга твърденията на червения лидер Сергей Станишев, че подслушванията са ставали по нареждане на Цветан Цветанов.
В тези четири години Цветанов не е извършил нито едно елементарно действие без разпореждането на Борисов, включително незаконните подслушвания. Когато става дума за скандала с подслушванията, министър Цветанов заяви, че ако някъде е разпоредил или е подписал и се подслушва незаконно или нередно, той щял да излезе от политиката.
Аз ви уверявам, че някой ден това, което се случи със записи при мен с Устинов, ще се окаже, че наистина има злоупотреба с власт и че не е подписал той, както не е подписала и Янева, но в същото време е злоупотребено с власт и това ще се установи. Начинът, по който е злоупотребено, не е много далече от това, което каза Станишев, каза още бившата барета.
Петров отхвърли твърденията, че съществува "частен" ГДБОП, но заяви, че се злоупотребява покрай службите и се извършват и частни поръчки. Според него това се случва и с държавен, и с частен ресурс.
Алексей Петров допълни, че съществува такава технология, за която се говори в сигнала до Станишев.
Не очаквайте, че някой ще изпрати някъде документ и ще се подпише. Нелепо е да се казва - ако това се докаже. Как да се докаже? Може да се докаже след време, когато Цветанов не е на власт, каза още той.
На въпрос дали ще участва в парламентарните избори, Петров отговори, че „всички ще участваме в изборите, вероятно и аз. Като експерт ще подкрепя една от партиите", каза той и добави, че не е решил дали ще бъде кандидат-депутат.
Той потвърди, че е имал срещи с бившия земеделски министър Мирослав Найденов, който наскоро бе обвинен за предлагане на подкуп, принуда и злоупотреба с власт.
По думите му обаче от разговорите си с него е останал с впечатлението, че Найденов действа под натиск.
Не смятам, че това е новина, защото Борисов ръководеше еднолично и грубо поръчваше да бъдат изпълнявани от министрите не съвсем редни неща, особено при министър Цветанов, допълни подсъдимият по делото "Октопод".