Проф. Константинов: Една малка партия ще изчезне завинаги от политическата карта, а аз подавам оставка

Снимка: КРОСС

Проф. Константинов: Подавам оставка

Не ми е минавало през акъла да фалшифицирам изборните резултати

София /КРОСС/ Подавам оставка пред Съвета на директорите. Другата седмица ще има заседание на съвета и се надявам тя да бъде приета. Това заяви по време на брифинг шефът на „Информационно обслужване" проф. Михаил Константинов.

Подавам оставка, защото в едни избори доверието е най-важното нещо. Всеки, който нарушава доверието, пали клада, на която ще изгори, подчерта той.
Той бе категоричен, че не му е минавало през ума да фалшифицира изборните резултати. Това не е възможно. Ако ми бяха поискали оставката - щях да я дам. Но те се полакомиха и настъпиха мотиката със заявлението, че ще фалшифицирам изборите, каза още Константинов.

Когато казах, че не искам БСП и ДПС отново да са във властта и ще направя всичко възможно това да не се случи, ставаше дума за действия в рамките на закона.

Дължа извинение на служебния кабинет. Министрите имат достатъчно проблеми, за да се занимават и със скромната ми особа. Закономерно ме атакуваха от различни неща. Аз си свърших работата в дружеството. Оптимизирахме работата, намалихме заплатите на членовете на Управителния съвет. Когато влязох в дружеството, то работеше на загуба. Искаха да го фалират. Вече трети месец то работи на печалба.

Хората, които ми искат оставката, не познават закона, категоричен бе проф. Константинов. Президентът не може да уволни член на акционерно дружество, пък макар и с държавно участие.

Проф. Михаил Константинов: Бях обвинен в бъдещо престъпление, Сталин, ако беше станал, щеше да каже евала на тези хора

София. Бях обвинен в бъдещо престъпление. Това каза на пресконференция проф. Михаил Константинов, председател на Борда на директорите на „Информационно обслужване”, предаде репортер на Агенция „Фокус”. „Аз съм свободен човек, подавам си оставката, живеем в свободна държава. Бях обвинен в бъдещо престъпление. Сталин, ако беше станал, щеше да каже евала на тези хора”, заяви проф. Константинов.
„Препоръчвам - БСП да забравят темата за изборите и за „Информационно обслужване”, каза още той.
„Ние не сме длъжни да участваме”, заяви той и добави, че в „Информационно обслужване” има още хора, които са много ядосани и нервни.
„Всеки, който каже, че „Информационно обслужване” е фалшифицирало или се кани да фалшифицира изборите, е клеветник и лъжец”, посочи проф. Михаил Константинов.
Яница ТАНЕВА /FocusNews/

София /КРОСС/ Целта на създалата се ситуация беше да се стигне до непризнаване на изборите, хвърляне на страната в хаос и даване на възможност на олигарси с огромни дългове да се спасят. Това каза на пресконференция председателят на Съвета на директорите на „Информационно обслужване" проф. Михаил Константинов.

Има данни, че една доста голяма партия ще получи доста по-нисък резултат от това, което е очаквала. Една друга пък малка партия ще изчезне завинаги от политическата карта на България. За ДПС няма да говоря. Те ще си получат своите 35 мандата. Въпросът е с кого ще се коалират, добави Константинов.

Аз правя добри прогнози, похвали се професор Михаил Константинов и с ирония подходи към вчерашните искания на сините от служебния премиер НСИ да е преброител на вота, заявявайки, че това са искания на малка партия със слаба вероятност да влезе в следващия парламент.
Константинов бе категоричен, че с БСП в този й вид е свършено. Това е добре и за нея, и за България.

Той прогнозира, че левицата ще се разцепи на нормални комунисти и нормални социалдемократи. По думите му, крайно време е червените да приемат неизбежното.

Константинов изрази съчувствието си и към симпатизантите на „една малка дясна партия", която през 2004 обединила надеждите на десните избиратели. Добре човек да знае кога да се оттегли, каза още той.

ЕДНО КЪМ ЕДНО

Ако някой се запали в метрото?

проф. Михаил Константинов

/StandartNews/ В България става нещо нечувано не само в историята на страната, в историята на Европа. Ние заприличахме на Тибет и на Виетнам, преди падането на режима тогава. Всеки втори ден - някой се пали или започва да се пали, прави го на публични места, прави го по мъчителен за себе си начин. Знаем защо става това. Слели са се два синдрома и са предизвикали перфектна буря. Това е, първо, Вертеровият синдром, и второ – синдромът на груповото одобрение. Засега хората се палят на площадите. За да спрем тази зловеща верига, има няколко начина. Един от тях е пълно мълчание. Когато откриват виенското метро през 70-те години на миналия век, почва всяка седмица един да се хвърля под метрото – не е ясно защо. Вестниците пишат, разговарят с жена му, с родителите му, с децата му, на другата седмица още един. Слагат мрежи, слагат пазачи – хвърлят се, след което правителството и медиите взимат съвместно решение – никаква информация. Хвърлил се – хвърлил се, забравете за това. След месец самоубийствата прекратяват. Това е много трудно да се случи, ще плъзнат слухове, може да стане още по-страшно, много е деликатно, но поне не героизирайте това, което се случва. Огромна грешка беше това да се прави този траур за трагично починалия Пламен Горанов от Варна. Веднага след това се ускориха самозапалванията. Страшното е, че тази идея вече върлува и очаквайте да се случва скоро. Ако следващият се запали в претъпкан автобус, ако се запали във вагон на метрото, не че ще изгори хората – паниката ще убие десетки. Сарафово ще ни се стори детска игра. Не може да спрете, ако стане това, защото камикадзето и този, който се пали, те не са нормални. Това значи, че градът ще замре, ще спре да функционира – и не само София, а и големите градове. Лудостта вече е масова. Миналата седмица ЕС ликвидира малка островна средиземноморска държава, там банки няма и няма и да има.

Обикаляхме като цветарки да успокояваме хората

И през акъла не ми е минавало за фалшифициране на резултати. Впрочем, това не е и възможно. Има група хора, на които дължа извинение, и това са министрите от служебния кабинет, които имат достатъчно проблеми, за да се занимават със скромната ми особа. Когато казах онази глупост, не знаех кой ще е служебният премиер. Наложи се аз и общественици да обикаляме като цветарки, да успокояваме хората и да ги призоваваме да спазват Конституцията и законите.

Призовавахме, ако хората искат да направят нещо, да го направят по законовия ред. Аз бях първият, който покани протестиращите да дойдат във фирма с държавно мажоритарно участие – Информационно обслужване, за да наблюдават как се подготвят протоколите.