Проф. Михаил Константинов бесен: Давам 10 000 лв., ако се открие дори 1 документ срещу мен
Натискат Райков за Михаил Константинов
| Снимка: КРОСС |
София /КРОСС/ "Аз заявявам, че е лъжец и клеветник всеки, който твърди, че в досега проведените изборите има някакво несъответствие при нас. Всеки, който твърди обратното е лъжец и клеветник. Аз поемам отговорността пред Вас и Ви казвам, че ако намерят дори един документ сред тези 50 000 документа, които се съхраняват при нас, в който да има някакво несъответствие в цифрите, аз веднага ще преведа 10 000 лв. във Фонда за лечение на деца".
"Аз твърдя, че няма нито един документ, манипулиран от „Информационно обслужване”.
Това обяви в ефира на бТВ професор Михаил Константинов. Според него манипулации могат да станат само в РИК и СИК, където членовете са от всички политически сили.
"Не мога да приема ако има някакво подкупване на избори, вината да бъде поета или да бъде прехвърлена върху 700-те човека от "Информационно обслужване".
"Ние имаме най-добрата система за преброяване на гласовете в цял свят". С това завърши своето гостуване в бТВ математикът.
Предистория:
Натискат Райков за Михаил Константинов
Служебният премиер и ДПС търсят елегантен изход от кризата
/Vsekiden.com/ Опозицията натиска служебния премиер Марин Райков да преразгледа поста на математика Михаил Константинов като шеф на "Информационно обслужване". Днес Райков се срещна с лидера на Движението за права и свободи Лютви Местан, който също като шефа на червените Сергей Станишев, изрази безпокойство от изказвания на Константинов.
Местан напомни думите на математика отскоро, че ако алтернативата на ГЕРБ е тройната коалиция, ще направи всичко възможно това да не се случи. Лидерът на ДПС настоява за уточнение на казаното от Константинов, защото то пораждало основателни съмнения дали би бил обективен в работата си като шеф на "Информационно обслужване".
Райков обеща на Местан да покани проф. Константинов на среща, на която да обсъдят въпроса и след дискусията премиерът да обяви становище и решението си по казуса. Качествата на математика обаче Райков не оспорвал.
Министър-председателят увери лидера на ДПС и че никой няма право и няма да делегира отговорностите си на друг в рамките на изборния процес. Думите му бяха в отговор на твърденията на Местан, че в предизборния период областни управители прехвърляли отговорности към кметовете.
"Държавните служители са като всички български граждани, те имат всички политически права като другите граждани", напомни Райков. Премиерът отправи апел към всички на високи нива в държавната администрация да се въздържат от действия, които може да се разтълкуват като демонстриране на политическа пристрастност. Призивът му бе провокиран от думите на Местан, че на местните избори през 2011 г. се наблюдавало "грозно явление" как държавни служители работели като партийни пропагандатори на ГЕРБ.
Райков подчерта, че кабинетът му не бива да се разглежда като опонент на която и да е политическа сила. Политическата вендета можела да бъде избор на една или друга политическа сила, но не и част от начина на мислене на служебния кабинет, отсече премиерът и обеща да не допусне подобен развой.
На срещата си с Местан премиерът е обсъдил и мерки за излизане от кризата. Лидерът на ДПС отбеляза разговора с Райков като интересен и съдържателен. "Споделихме очакванията да се намери елегантен изход от политическата и социална криза, която изживява страната ни чрез честни избори", уточни Местан. 4