Яне Янев: Плевнелиев искаше Елена Поптодорова за премиер
| Снимка: КРОСС |
Яне Янев си спечели името на един от най-скандалните български политици. Председател е на партия Ред, законност, справедливост. Депутат в 40-ото и 41-вото Народно събрание. Малко след началото на 41-вия парламент групата на РЗС в парламента се разпадна и Янев стана независим депутат, след като Марио Тагарински напусна партията. Преди дни Яне Янев разтури коалицията с бизнесмена Веселин Марешки, която стана популярна като "Марешки" и обяви, че кани граждани в изборните листи на партията си.
Г-н Янев, защо замълчахте и не дадохте оценка за новото служебно правителство, което вече управлява България?
Възложил съм на екип от РЗС да ми направи анализ като цяло на структурата и състава на кабинета и не съм дал изявления пред нито една медия. Само мога да кажа, че президентът не само че действа неадекватно, но и напоследък говори, сякаш идва от друг свят.
Какво ви дава повод за тази крайна оценка?
Аз не мога да разбера - би следвало колкото повече отговорности има, толкова по-трезво да мисли. А той в момента разсъждава, сякаш трайно отсъства от България.
Нека говорим за новите министри. Кажете - одобрявате ли състава на съвсем прясно сформираното правителство?
За състава и структурата на правителството ще имаме специален брифинг, където ще оповестим нашата позиция. Говоря ви за президента персонално. В обръщението си към нацията ми се стори, че той изобщо не е в час. И ще ви дам конкретен пример - президентът изтъкна като основен приоритет санирането на старите соцпанелки, които са с изтекъл срок на годност. Според всички конструктори те трябва да се събарят. А той иска да ги санира. Къде е санирането, къде са приоритетите, които поставят обществото и хората на улицата?
Президентът Плевнелиев не се ли съобрази с исканията на протестиращите?
Не само не се съобрази, но начерта приоритети на това правителство, които са непосилни за него.
Вярно е, че служебното правителство е силно ограничено в правомощията си, но имаме пример как и преходен кабинет може да отметне важни задачи.
Служебното правителство може да свърши много неща. Те биха могли да бъдат много положителни или суперотрицателни. Служебното правителство като нищо може да докара държавата до фалит. Но може и да пази добра финансова дисциплина.
Новият премиер Марин Райков обеща, че кабинетът ще пази финансовата дисциплина и няма да предприема никакви авантюри и резки ходове.
Утре имаме съвещание, ще изслушам позицията на нашите експерти, които ще ми дадат повече подробности за всеки един от министрите. Но на първо четене мога да ви кажа - икономическият министър е новак, който няма хал хабер от тази система, а икономиката, енергетиката и туризмът са една изключително сложна система. Асен Василев е все още с бакалавърска степен, въпреки напудрената му биография. Сигурен съм, че човек без опит в това мегаминистерство ще се оплете отвсякъде.
Г-н Янев, изглеждат ли ви авторитетно трите дами вицепремиери, които бяха заявени като гръбнак на новия кабинет?
Ще ви отговарям утре на всякакви въпроси, включително на този колко са стабилни.
Не ви ли е любопитно, че за първи път има жена - шеф на МВР?
В състава на правителството има и съвестни хора и не може да се даде обща оценка. Всяка личност има своите достойнства и недостатъци. Не съм склонен да давам глобална оценка.
Няма как да не ви попитам за думите, които отправи към наследниците си вече бившият премиер Бойко Борисов при предаването на властта.
Премиерът Борисов се държа достойно и показа държавническо поведение. Той гледа на това правителство снизходително - като една необходимост, която идва и си отива. Това разбрах от неговите думи.
Прави му чест, че в прав текст обяви: "Много неща направихме, много можеше по-добре да направим, много сгрешихме."
Да, така е. Борисов е един от малкото премиери за целия преход, който по толкова директен начин казва такива думи.
Как ви прозвуча неговият апел към новия кабинет да не слуша какво му говорят партиите и обещанието ГЕРБ да не критикува новите министри?
Той има право и аз считам, че партиите от статуквото не бива да критикуват. Нито една партия, която е била в изпълнителната власт, няма право да критикува. Защото ако са могли да направят нещо, са щели да го направят. РЗС може да си позволи този лукс, така да се каже - да отправя и определени критики към определени ресори и определени личности. Защото ние сме извънсистемна партия и не сме били в управлението на държавата. Нямаме нито един човек никъде в цялата изпълнителна власт.
Значи вие ще си позволите критики към новата власт?
Ще направим безпристрастна оценка и ще поднесем само факти. Никакви определения, никакви епитети.
Добре, все пак на първо четене кажете - надежден ли е според вас този кабинет, или не?
Запомнете ми думите, и след 12-и ще си сверите часовника по това мое твърдение. За правителството мога да кажа само това - че два дни преди да определи Райков за служебен премиер, Росен Плевнелиев е обмислял възможността и е бил на път с почти 100-процентова сигурност да назначи за министър-председател нашата посланичка в САЩ Елена Поптодорова, която е известна като преводачката на Тодор Живков. Това е 100 процента достоверна информация.
Тя ли се е отказала от поста, или Плевнелиев се е отказал от избора си?
Отказали са го разумни хора.
Ще бъдете ли по-конкретен? Или няма да кажете кои?
По разбираеми причини.