Марин Райков проспал ареста на медиците в Либия
Първи скандал с новия премиер
Служебният премиер Марин Райков. Снимка: Агнес Асенова/Vsekiden.com |
Първият скандал около Марин Райков вече гръмна. Високият държавен пост на новия български премиер, макар и служебен, разклати на мига гладката повърхност около досегашния високопоставен български дипломат. Името му - с министър-председател отпред, моментално, но и очаквано роди първите „за" и „против" него.
Първата атака дойде по линия на либийската драма с българските медицински сестри. От „Атака" обвиниха служебния премиер като „виновник за либийския случай, в началото на който той беше зам. външен министър. Волен Сидеров заяви, че „тогава Райков на практика забавя информацията и проваля възможността българската страна да работи по въпроса и да го постави в международен план", визирайки обвиненията срещу нашите медици в Либия.
„Тогава потулиха случая и дадоха възможност на режима на Кадафи да се изгаври с нашите медицински сестри и България да бъде унижена", смята още лидерът на „Атака".
„Всеки ден" погледна под лупа биографията на Марин Райков, в която със сигурност има и плюсове, и минуси, както може би и още зреещи скандали.
ПЛЮС
- Отказва на Москва въздушен коридор за военни самолети по времето на кризата в Косово през юни 1999 г. като зам.-министър на външните работи.
- Отхвърля от същия пост и друга руска претенция - на българска територия при Шабла да бъде построен паметник на съветски подводничари, като предлага преди това да бъде осведомено българското общество, че същата подводница, торпилирана от германците, потопява по-рано в Черно море български търговски кораб.
- Активното участие по решението за неприемането на бежанци от Косово на българска територия.
- Като вече служебен премиер веднага заяви, че България няма да позволи на никого да определя политиката й по отношение на енергийните проекти.
- Доказани през годините качества на дипломат. Отвори посолството в Париж за българите, живеещи там.
- Зам.-министър на външните работи в две различни правителства - на Иван Костов и на Бойко Борисов.
- Не попада сред обявените от Комисията за досиетата през 2011 г. агенти и служители на Държавна сигурност във Външно. Но се твърди и друго (виж в минусите - б.р.)
- Опитът му от МВнР в сектор „Балканска политика" има голямо значение в момента, когато Македония остава гореща тема. България настоява да сключи Договор за добросъседство със Скопие и да даде мнение по започването на преговорите на страната с ЕС.
- Високо организиран - голям плюс за краткото време, с което служебният кабинет разполага.
- Политици от всички цветове са на мнение, че е подходящ за служебен премиер.
МИНУС
- Син на кариерен дипломат, но и двоен агент - на ДС и КГБ, Райко Николов с псевдоним Виноградов.
- Обвиняван, че е „номенклатура" - роден във Вашингтон, израснал по посолствата, завършва МО във ВИИ „Карл Маркс" през 80-те, когато в тази специалност постъпват „отбрани номенклатурни чеда" . Назначен още през 1987 г. във Външно министерство.
- Анонимни източници твърдят, че бил секретен сътрудник на РУМНО преди 1989 г. в посолството ни в Белград - скрит е от Комисията по досиетата и преназначен в новите служби или сложен в графата „особено ценен за националната сигурност".
- През 2000 г. оглавява оперативната работна група във Външно за случая с българските сестри в Либия. И тази група, и следващата - междуведомствената, се провалиха в опита си да намерят бързо решение на кризата, която вися над българската външна политика години наред.
- През 2001 г. за първи път е посланик в Париж, като заради баща му френските власти бавят доста дълго агремана му.
Д-р Здравко Георгиев:
Той беше просто говорител на Михайлова
Д-р Георгиев, познато ли ви е името на новия ни служебен премиер Марин Райков? Свързвате ли го с времето, когато бяхте арестувани в Либия. По това време той беше зам.-министър на външните работи в правителството на Иван Костов, а пряк началник му беше Надежда Михайлова?
Познавам го, но бегло. Повече го познават моите роднини и деца заради новините, аз по онова време нямаше как го познавам лично. За мен той не беше никакъв заместник, а просто говорител на външния министър Надежда Михайлова. Тя му нареждаше какво да прави и какво да говори, а той го правеше. Аз обаче не желая да се връщам във времето, каквото било - било. Продължих живота си и съм щастлив с него. Просто не искам отново да си припомням и да коментирам, а после да ме питат ама защо съм казал това или онова.
Има ли Райков персонална вина за случилото се с вас и медицинските ни сестри в Либия и дали е забавил възможните действия, които е трябвало да предприеме държавата.
Дали има вина или не? Предполагам, че да. То всички имаха вина. И целият Европейски съюз дори. Имат вина много хора, които позволиха невинни да стоят в ареста и да бъдат измъчвани толкова години. Аз това съм го казвал вече. Не знам дали може да се говори за персонална вина, по-скоро за обща. Марин Райков не ме касае мен в момента. Да прави каквото иска.