Протестиращи: Гладът и мизерията ни изведе на улицата
| Снимка: КРОСС |
| България се върна на пътя на трупането на задължения през 2012 г., след като през 2010 и 2011 г. погаси част от брутния си външен дълг (БВД). Увеличението през миналата година е с 2 млрд. евро до 37,85 млрд. евро към 31 декември 2012 г., което е рекордна стойност към края на отчетен период... []/investor.bg |
ДКЕВР прави сметки за по-евтин токРегулаторът има разчети коя централа колко енергия доставя на потребителите /Vsekiden.com/ В ДКЕВР вече работят по намалението на цената на тока. Условието за това беше НЕК и Електроенергийният системен оператор да внесат документи, на базата на които регулаторът да може да намали дела на тока от скъпите централи в микса и да компенсира с повече евтина енергия от АЕЦ "Козлодуй" и ТЕЦ "Марица-изток 2". Още миналата седмица от НЕК са представили на ДКЕВР квотите от различните производители, от които са купували ток за обществена доставка от 1 юли 2012 г. до 31 януари 2013 г. Вчера пък ЕСО вкара в регулатора документите, които показват какъв е капацитетът на преносната мрежа и от кои централи колко ел.енергия може да бъде доставена на потребителите. От ДКЕВР съобщиха, че веднага ще започнат да правят изчисленията какви промени да направят в микса, така че абонатите да получат възможно най-бързо по-евтин ток. В същото време днес енергийната комисия в парламента ще гласува на първо четене промените в Закона за енергетиката. Вероятно така ще бъде въведена окончателно цената за достъп до мрежата, която ВЕИ централите плащат като временна от септември 2012 г. |
/КРОСС/ Гладът, бедността и мизерията водят протестите в България. Това каза пред БТВ организаторката на протестите в Благоевград Людмила Манова. Тя самата е безработна и затова е излязла на улицата. Експерти на доброволни начала помагат за обосноваването на исканията на протестиращите, каза Манова.
Отклонението във фактурите на ЕРП-тата в Сандански стигат по 100% и това изкара хората на улиците. Това заяви организаторът на протестите в града Вангел Цилев. Той каза, че е със средно образование и военно обучение в ШЗО. На въпрос с какво се занимава Цилев каза, че е безработен. На следващият въпрос с какво се прехранва обаче той отговори „с частен бизнес".
Протестиращите ще свикат нова кръгла маса
/КРОСС/ В студиото на TV7 гостуваха част от протестиращите и дискутираха темата, дали има разнобой между тях и какви точно са им исканията. Александър Миленков заяви, че иска да се дистанцира от организаторите на протеста. Аз не съм организатор на тези протести. Не искам да ми слагате такъв епитет.
В най-скоро време ще се направи нова кръгла маса. На нея ще искаме да се обединим и да конкретизираме исканията си. Всички желаещи граждани могат да присъстват, продължи Миленков. Вчера входирахме в НС и президентството декларация с редица искания. Най-важното е, че ние не искаме парламентът да се разпуска и да продължи работата си, каза още той. Другите искания са за промяна на изборния кодекс. Не мога да ви ги кажа точно. Много са. Ние няма да отстъпим от исканията си и ще продължим да работим за обединението на всички протестиращи, категоричен беше Миленков.
Янаки Ганчев беше убеден, че няма с кой и за какво да се обединява. В момента става въпрос за един различен формат. Всичките решения на тази кръгла маса се представят, като решение на протестиращите от "Орлов мост". На протестите обаче се случват други неща. Ние от "Орлов мост" нямаме структури и организации, допълни той. След като, парламентът спре да работи, ние ще прехвърлим нашите искания към президента. Обединението ще стана трудно, защото на тези протести има хора с леви и десни убеждения. Лично аз съм с центристки възгледи, обясни Ганчев.
Ивайло Дуков беше убеден, че сред протестиращите няма хора, които да подкрепят политическите партии в момента. Ние оставаме на улицата. В момента единствената работеща институция е президентството. Топката е в неговото поле и нашите искания ще бъдат насочени към него, обясни той.