КРОСС/DnesPlus.bg

Даниела Пеловска – лице на протестиращите или стара познайница на Борисов

Снимка: КРОСС

Искат линч за Слави

/Vsekiden/ Що за нахалство е точно той да яха протеста, бесни са зрителите

Слави Трифонов и екипът му са заплашени с линч заради шоуто си в понеделник вечер. Дългия побърза да яхне протеста и да надъха максимално хората с изпълнения на песните "Боят настана" и "Къде си, вярна ти любов народна". През 1997 година точно тези парчета на "Каналето" помогнаха за свалянето на Виденовото правителство, но този път опитите на Слави не само се оказаха ялови, но и се обърнаха срещу него.

Водачите на протестите го заплашиха с линч, ако продължава да ползва недоволството им за собствените си политически цели, а в интернет потребителите се надпреварваха да го плюят.

Опитите на Слави да се изкара флагман на народното недоволство с пишман патриотизъм, обаче не срещат всеобщото одобрение, както навярно би било навремето.

Бивш сценарист на Дългия пък заяви, че шоуто на Трифонов прилича на "Титаник" и съвсем скоро ще потъне. Сценаристът Сашо Йорданов е напуснал предаването, след като видял накъде отиват работите. "И Слави си има своите качества и си е изиграл ролята в историята, сега е яхнал една вълна и си мисли, че е 1997 година, може и ситуацията да е такава, но той не е същият. Той е един озлобен и огорчен човек, който само хейтва", убеден е бившият служител на Слави.

София /КРОСС/ Нека никой да не си приписва каквито и да било заслуги и да си мисли, че някой има право или възможност да се възползва от волята на България и да оглави протестите. Това каза по време на пресконференцията в Министерски съвет Даниела Пеловска, представител на протестиращите против монополите граждани.

Ако утре това правителство подаде оставка, вдругиден няма да има парламент, а той ще бъде сринат. По една проста причина – 23 години се нагледахме на такива зулуми и на такива лъжи и нямаше нито един осъден, заяви Пеловска.

Какво се случва с Румен Овчаров? Какво се случва с него, при положение, че тяхното следствие, прокурор, правителство е установило огромни злоупотреби в енергетиката?

Какво се случва с Шулева, която е подписала тези договори? И не да идват и обясняват защо са подписали, а да отговарят за криминални деяния срещу държавата и народа си.

Защо на конгреса си не се разграничиха от тези крадци, а се внедриха в протестите, които уж били за гражданско общество, попита Пеловска.

Кажете ми, при кое друго управление при внесено писмо – днес вече имаме решение? Има още неща, които трябва да се свършат, но това вече е работа на прокуратурата, следствието и съда и искрено се надявам, че политическият чадър с многото пари вече е затворен, подчерта тя.

Изказването й обаче предизвика бурна реакция, както на брифинга, така и след него. Тезата й, че никой няма право да яхва протеста, накара представител на медиите да й припомни, че тя е бивш член на Националния съвет на СДС.

Според различни медии, след като Даниела Пеловска не е включена като водач в листата на ОДС в Добрич за изборите 2005-а, тя отива в листата на Новото време, но не е избрана за депутат, маха се и от там и се присъединява към ДПС.

Пеловска, която се представи като оторизирано лице на протестиращите, написа писмо до Борисов и днес прие мерките му, се оказа стара познайница с премиера.

Преди години тя е писала и благодарствено писмо от нейно име до тогавашния главен секретар на МВР Бойко Борисов. Премиерът обаче отрече да я познава.

Пред Канал 3 пък един от говорителите на протестиращите – Янко Петров, заяви, че никой не е упълномощавал тази жена за нищо. Тя предаде протестиращите. Тя не ни представлява. За какво благодари на това правителство. Да пада цялото правителство! Протестите продължават, подчерта той. Тя предаде гражданите на България, повтори многократно Янко Петров.

Той подчерта, че Пеловска лъже, че е съгласувала писмото и срещата с Борисов.

Другият организатор на протестите Янаки Ганчев също категорично отхвърли твърденията, че Пеловска представлява протестиращите. 

Кой и защо води протеста на... майната си?

/DnesPlus.bg/ Брожения от вчера в инициативния комитет, който оглави варненския протест срещу високите сметки за ток, рефлектираха още на снощното протестно шествие. Както "ДНЕС+" информира, Иларион Ананиев и Петя Хараланова декларираха, че напускат комитета, защото не искат да се замесват с партийно обвързани лица, каквито се оказа, че изобилстват в него. Дали случайно или не, първите и най-често повтаряните думи снощи на бившия футболист Иван Петров, който е лидер на комитета, бяха именно в тази посока. Че протеста е граждански и няма да бъдат допуснати партии. След това той подбра протестиращите и ги поведе към... магистралата за Златните. Така се оказа, че шествието е тръгнало по-рано, тъй като половин час след това на площада до общината все още прииждаха хора с желание да се включат в шествието. По този повод Иларион Ананаиев е публикувал много интересен коментар във фейсбук-страницата на протеста. Там той е известен с псевдонима Мрак Арт. В него той представя своята гледна точка за случилото се снощи и въобще за това кой, накъде и как води протестите. Публикуваме го без съкращения.

/DnesPlus.bg/ Днес 18.02.2013 (б.р. вчера) имах удоволствието в 18:05 да установя че около община Варна няма и 100 човека. След кратко разследване и помощта на неизвестно девойче разбрах че хората са тръгнали много по-рано от предвиденото. Докато част от нас останаха да посрещат хората на общината и да им помогнат с насочването аз, Петя Хараланова и собствениците на вече станалия знаменитост дакел президент (както и самия него) се насочихме по посока на протестиращите. Адски е забавно да настигаш разпокъсани групички докато носиш 2 тарамбуки едната от които доста обемна и тежка... не го пожелавам на никой.

След като най-после настигнах основната част от протеста до спортна зала последва поредния шок за мен. Никакъв контрол на скоростта не можеше да бъде наложен с мирни средства. Майки с деца и възрастни хора изоставаха назад, а предвид закъснението ми или по скоро потеглянето толкова рано нямаше как да се организират хора, които да намаляват скоростта за да не се разделяме и да страдат тези които няма как да ходят толкова много. Да не говорим за чаровните "мъжаги" с формата на гардероби отпред, които вместо да съдействат дори напротив - усмихваха се и почваха да вървят с още по бърза крачка явно гонейки неизвестна цел по посока на курортите. Навярно са искали да се топнат в някой празен басейн. Момчета моля ви осъзнайте се!

Колкото до маршрута... потресен съм как всички са способни да поемат толкова на сляпо по посока на покрайнините на града. Това беше пълен потрес за мен да видя как се насочваме по посока на Пикадили Парк. Всички сме гладни но все пак имаме достатъчно време след протеста и за това. По пътя на обратно, който беше толкова логично за вечерта нелогичен като всичко останало, провокатор на Атака, по-точно основен журналист на тази медия, се опитваше да провокира както мен така и останалите че в София 50 000 (!!!!!) са нахлули в сградата на Народното събрание. Естествено като всеки войвода той си водеше и дружина от подобни нему които потвърждаваха че въпросните събития са истина и в момента са го научили по телефоните си.

Стигайки до Община Варна сърцето ми се сви предвид провокацията, която бях слушал малко преди това. Спрях да бия Тарамбуката. Слушах хората около мен и чаках. И о - щастие ! Хората не само не нападаха свалилите щитовете си полицаи, но и даже се снимаха пред тях пеейки химна. Красота! Горд съм с Този момент който всички ние споделихме. Последва оттегляне към катедралата където уви отново нещата излязоха от контрол. Всички потеглиха в посока сградата на Енерго ПРО готови да последват примера на софиянци и да превърнат един мирен протест в размирици. Още по пътя надолу много хора се запасиха с камъни. Последва нова вълна от провокации, за това че трябва да се вдигаме на оръжие. Благодаря на полицията която много мъдро направи така че хората да проникнат навътре само по лявото платно с цел пред тях да няма други протестиращи които да уцелят с камъните които мятаха. Наистина професионално. Нито един протестиращ не пострада.

Но дали можем да кажем това за полицаите, които си вършеха работата и направиха предостатъчно актове на добра воля. Уви не. След като младеж с метален кол се опита да потроши стъклата от близо и бе последван от полицаи, които да го спрат, камъни захвърчаха и по тях. Къде отидоха цветята Варненци? В този момент аз вече не биех тарамбуката. Не се гордея с това, което виждах там и все още не се гордея, колкото и да виждам че много хора тук са въодушевени от случилото се. С плаха надежда започнах да бия тарамбуката, докато си тръгвах нежелаещ да гледам повече ставащото. И о - щастие отново. Някои тръгнаха на обратно с мен и ставаха все повече. Явно съм имал късмета да започна да бия тарамбуката в точния момент. Така приключи протеста за днес, съпроводен с много разочарование поне за мен самия, както откъм организираност, съпричастност към нуждите на останалите (а именно темпото), така и откъм актовете на агресия и вандалщина. Не бих се учудил ако полицията утре не е с свалени щитове. Доверието се гради дълго време но се руши за една секунда.

Моля ви братя и сестри Българи не следвайте на сляпо призиви към вас които могат да са провокация. Знайте че след обявения час има събиране което продължава минимум 30 минути. Не потегляйте преди това! И знайте че каквито и причини да има в нечия глава да се ходи по посока на курортите или друго място, намиращо се ще ме извинявате за израза "на майната си", това не значи че вие трябва да го следвате. Този протест е ваш. Функциите на хората обмислящи маршрута е да се грижат той да е оптимално съобразен със вас. Със всички вас! И всеки подобен маршрут подлагаш на изтощение майки с деца и възрастни хора и насочващ ви по посока на дивите дери е само и единствено провокация. Безсмислено скитане из дивото. Не позволявайте да ви водят на сляпо, интересувайте се, давайте идеи и ако смятате че нещо е неправилно и нелогично изкажете мнението си веднага. Преди да се налага да ви настигам запъхтян и крещейки "къде отивате".

След като аз съм този, който не е присъствал на тръгването това означава, че вие сте тези които трябва да знаете каква е била началната идея за маршрут и логиката която стои зад нея. а такова нещо не видях. Всички смятаха че отиваме я до Пикадили, я до Златни пясъци. Някои се шегуваха че ще се барикадираме в Аладжа манастир, но си нямаха и на представа защо отиват на там и какво ще постигнат с това. Аз лично се уморих от подобни скитания. До преди неделя обикалянето на Варна беше добра идея, но сега за мен единствено дългосрочните блокади са разумен ход. Блокади в централната част на града ни. Благодаря за вниманието!