Vsekiden.com/StandartNews

Справедливият бунт на електрическите мравки

Снимка: Vsekiden.com

Открихме Закон за съхранение на корупцията

/StandartNews/ Народният гняв срещу енергото и властта роди нови вицове и възкреси някои стари, свързани с тока и управниците ни. Ето част от тези, които се разпространяват във Фейсбук:

В България е открит Законът за съхранение на корупцията. Корупцията винаги съществува и никога не се губи, а просто преминава от едно правителство в друго.

Минавайки край Народното събране, дете попитало майка си:
- Мамо, защо в тая къща не гасят тока?
- Защото чичковците, които работят вътре, ще си помислят, че е свършило работното им време и ще се събудят.

Учителката:
- Иванчо, откъде идва токът?
- От свинефермата.
- Как така?
- Всеки път, когато дойде сметката за ток, татко казва: "Онези свине пак ми искат пари".

Депутат при психиатър:
- Докторе, имаме разстройство на личността: едно говоря, друго мисля, трето правя.
- Успокойте се, това доказва, че сте напълно нормален народен избраник

Двама министри си говорят:
- Аз веднъж изкарах 20 бона за месец!
- Е да, аз също съм имал лоши дни…

/Vsekiden.com/ Опасно напрежение взриви България. Всякакви, да кажем, лични или мръснополитически и дори модернозелени протести увехнаха под напора на надути от малоумие сметки за тока и омърсени фактури с кална помия. Тази блъвнала от свинските интереси на многогодишната и несломима - дори и когато не е на власт - енергийна мафия. Страната ни роди невиждан граждански протест, без някой да го е тренирал предварително как да скача и кой какъв е, ако не скача.

Мравките този път електрически опърлени, нямат цвят, но пък светнаха до пожар от високото напрежение на фактурите, бъркащи им нечестно дълбоко в джоба. Видя си сметките за тока за празничния декември българинът и изпищя следпразнично. Особено след като ЧЕЗ, ЕВН и Енерго-про - трите глави на високоволтовата монополна ламя, една през друга му "обясниха", че много е празнувал за Коледа и Нова година и затова много ток е харчил.

Пекъл е пържоли като за световно на електрическия котлон и се е топлил на ток до припадък. А в същото време инкасаторите са си почивали и затова месецът у нас внезапно се е сдобил с по 40 дни, вместо, както е от векове, да е около 30. И нито дума от търговците на ток за далавери, за джипове, отчетени като инвестиции, за облажващи ги договори от бивши енергийни министри, превърнали се в инкасатори убийци за потребителите на ток у нас - цяла България.

Извинения и оправдания кой колко не е сгафил в енергийния сектор и колко са сгафили други, са излишни. И със сигурност са с високо напрежение, смъртоносно за извиняващите се и оправдаващите се.

Изходът за спасение от справедливия протест на електрическите мравки е само един - да се отървем спешно от несправедливото, с елементи на корумпирано ценообразуване на тока. А сгафилите търговци в храма на еленергията - просто вън. Без обяснения и извинения. И без и през ум да им минава да ни цъкат уж аварийно, но всъщност наказателно тока, каквато нечия безумна глава в ЕРП-тата била родила като дисциплинираща операция.

Защото, дори и не всички електрически мравки да са чели "Престъпление и наказание" на Достоевски, са сто на сто убедени, че има престъпление и само адекватното наказание ще ги прибере от улиците и площадите.