"Гардиън": Срамно е отношението към българите
| Снимка: DartsNews |
Правителството казва на британците, че румънците и българите, които ще дойдат във Великобритания, са необразовани, паразитиращи туристи, които се възползват от социалните помощи. Тези хора обаче заслужават нещо по-добро, пише в свой коментар за британския вестник "Гардиън" Мишел Хенсън.
"Всичко това показва само колко подло, лъжливо, ксенофобско и невъзпитано е британското правителство. Аз наистина се срамувам от него, особено след като дъщеря ми има съквартирант от Румъния, а аз имам приятелка от България. Добре де, само една, но тя ми липсва", заявява Хенсън.
Журналистката разказва за своята приятелка, която работела и във ферма, и като чистачка, но плащала всичките си данъци и сметки, научила се да говори отлично английски, вечер е посещавала учебни занятия в университет, за което е плащала от собствения си джоб, взела е бакалавърска и магистърска степен с отличие, през цялото време е изпращала пари в България за да помага на майка си и баба си, и най-накрая се прибрала у дома.
"Тази жена беше умна, чаровна и изключително честна, а сега правителството се опитва да ни докара до лудост от страх, че идващите орди от румънци и българи са дрипави, необразовани, паразитиращи туристи", негодува британката. "Ужасно се срамувам", признава тя.
"Вероятно съм пристрастна, след като съм второ поколение имигрант от Източна Европа и съм еврейка. Възмущението и протестите обаче на българския народ по време на Втората световна война попречи за депортиране на евреите в нацистки концентрациионни лагери и затова сега не съм въодушевена от лошите оценки за тях, от страна на нашите лидери", добавя Хенсън.
Да пазиш чужденците далеч от Великобритания може да е полезно за изборните резултати, но страната ни не е любимата дестинация на българите, а и Румъния си иска своите работници обратно, пояснява тя.
"И вместо да проучваме работещите, защо да не започнем с едно сериозно проучване на строителната индустрия, висшите ешелони на която са пълни с алчни, корумпирани мошеници?", накрая пита британската журналистка.