КРОСС

Йорданов: Прокуратурата да провери как точно е бил назначен за главен секретар на ДАНС Младен Георгиев

Снимка: КРОСС

Борисов разрешил отварянето на досието "Буда"

София /КРОСС/ Министър-председателят Бойко Борисов разпореди публичното отваряне на досието "Буда". Това съобщи самият той пред вестник "Сега".

Преди него вътрешният министър Цветан Цветанов каза, че "премиерът е този, който може да прецени и евентуално да реши тази информация да бъде изнесена публично. Доколкото знам, това, което чета, е било през 1995-1996 година и грифът "класифицирана информация" при всички случаи е изтекъл".

На въпрос на вестник "Сега" дали ще разреши и разпореди отварянето на досието "Буда", Борисов отговорил: "Направил съм го".

Бойко Борисов: Пълна глупост!

/DnesPlus.bg/ "Това е пълна глупост!", заявява премиерът Бойко Борисов пред в. "Преса" по повод публикуваната от сайта "Биволъ" (bivol.bg) информация.

Според публикацията Борисов е бил информатор на някогашната Централна служба за борба с организираната престъпност (ЦСБОП) с псевдонима "Буда".

"Винаги сме помагали на МВР. Многократно съм сътрудничил на службите и винаги ще им сътруднича. Вероятно ЦСБОП са правили опити да се свържат с мен, писали са си предложение, за което аз не знам, но веднага са разбрали, че съм отказал, и са ме свалили от отчет", посочва Борисов.

По думите на Борисов този документ излиза сега, за да "изкара нещо, което, дори и да е положително, да излезе лошо".

"Слави Бинев и кръгът "Банкя", са в основата на това", смята премиерът.

"Когато сайтът "Биволъ" публикува един документ (предложението), защо не публикува и другия - отказа за сътрудничество. Тогава всичко ще се види", призовава още Борисов. [...]/vesti.bg

Заплашваният Янев няма да спре, разкрива далавери на БСП

/Dnes.bg/ Лидерът на РЗС и председател на парламентарната комисия за разкриване на корупцията по високите етажи на властта Яне Янев събра журналисти, за да покаже огромно количество папки, да прочете абзаци от стенограми на СРС-та и да разкаже как е бил заплашван.

На широко анонсираната пресконференция трябваше да станат ясни далаверите на тройната коалиция по проекта АЕЦ "Белене" и като цяло в сектор енергетика.

Янев обаче отказа да коментира конкретни престъпления, които са извършили, според него и екипът му от "експерти, бивши прокурори", предишните управляващи. Той се ограничи в четене на документи от Националната следствена служба, в които има основно стенограми на СРС-та и коментари по тях.

Лидерът на РЗС не пожела да посочи какви точно са престъпленията, които се доказват с въпросните документи, но поясни, че ще настоява за среща с главния прокурор Сотир Цацаров.

София /КРОСС/ Позицията на Яне Янев е много неустойчива. Той беше човекът, който преди една година публично апелираше министър-председателя да каже кой е бил агент Буда, да се разкрие това досие, да има информация по този случай, имало ли е агент Буда – отправяше публични въпроси чрез всички медии. В момента след като това вече е налице, тоест доказателствата са ясни – Яне Янев би трябвало да е най-щастливият човек, че има отговор на неговия въпрос. Той обаче странно защо, проявява пълна незаинтересованост и сякаш неговият интерес за една година е изчезнал напълно. Това издава една много неустойчива и непредсказуема политическа позиция. Не мога да си обясня този коренен обрат в неговите намерения, освен като някаква политическа сделка, но това си остава за сметка на Яне Янев. Това заяви Асен Йорданов , журналист от сайта ”Биволъ” пред ИА „КРОСС”.

Според него по въпроса дали Бойко Борисов е имал такава функция и дали е вербуван като евентуален контингент на структурите, свързани с организираната престъпност, по скоро трябва да занимае Комисията КРИМ към Европейския парламент. Ние бяхме пуснали сигнал както се знае към тази Комисия – за разследване на миналото на сегашния министър-председател и с тези нови факти има нови обстоятелства, вече, които ще бъдат добавени към предходния ни сигнал, коментира журналистът.

Той добави, че веороятно от сайта ще пуснат допълнителен сигнал за нови факти и обстоятелства, които да  дадат повод за допълнително преразглеждане и гласуване на въпроса дали Бойко Борисов да бъде изслушан в Европейската комисия.

Може би прокуратурата би трябвало да прояви интерес въз основа на това как точно и дали има конфликт на интереси, и как точно е бил назначен за главен секретар на ДАНС Младен Георгиев, който преди това е бил управител на частната фирма на Борисов – охранителната фирма „Ипон”. А преди това според документите, които ние публикуваме на сайта „Биволъ” – така нареченото досие „Буда”, е бил всъщност офицер вербовчик на същия Бойко Борисов. В случая има комисия в Народното събрание, която има тази функция – Комисия за контрол на ДАНС. Тази парламентарна комисия трябва със сигурност да се занимае с въпросните данни точно как е създаден поста главен секретар на ДАНС, изобщо има ли нужда от такава длъжност. 

Прочетете цялото интервю

---

ГЕРБ: Зад атаката срещу Борисов прозира засегнатият финансов ресурс на сивата икономика

София /КРОСС/ Категорично се противопоставяме срещу поредния сценарий, задействан срещу лидера на ПП ГЕРБ и министър-председател Бойко Борисов. За нас е ясно, че отново е задействан сценарият за подмяна на дневния ред. Този сценарий все повече заприличва на поредната уговорена политическа сделка между бивши коалиционни партньори и довчерашните им опоненти, заявиха от ПГ на ГЕРБ. [...]