КРОСС

Кромид лук ядоса Борисов

Снимка: КРОСС

София /КРОСС/ Откъде накъде ще ми изпраща на мен кромид лук за подарък. Аз ли съм виновен за случващото се във ВМЗ-Сопот. Десет пъти й се извиних на госпожата, но не мога да отговарям за грешките на другите. Това заяви разгневен в предаването "Тази сутрин" по бТВ Бойко Борисов. Той видимо се развълнува от новината, че една работничка в завода има намерение да му изпрати кромид лук като подарък за състоянието, в което е доведен най-големия завод в Сопот. "Защо например не изпрати кромид лук на Станишев, който докара завода в това състояние", запита водещите на предаването премиерът.

Борисов призна: Нямам доверие в Министерството на икономиката

София /КРОСС/ "Аз не се нуждая от поддръжка. От министерството на икономиката всеки ден карам Добрев да носи документи. Защото им нямам доверие. След това, ако се наложи, той спи с тях", заяви в полушеговит тон в "Тази сутрин" по бТВ Бойко Борисов. С това той официално даде да се разбере, че има подозрения за изтичане на конфиденциална информация от министерствата.

"Още през 1986 г е решено да се прави АЕЦ "Белене", впоследствие се правят три първи копки. В един момент се решава, че след закриването на четирите блока на АЕЦ "Козлодуй" се решава, че тази съдба може да сполети и останалите два. Оттук идва и порочността – решават да направят два реактора без конкурс, които не могат да влязат в построените кожуси. Затова ги връща в Русия срещу жълти стотинки през 2006 г. След това си дават една година срок – Сергей Станишев и Георги Първанов е трябвало до 2007 г. да подпишат договор, в който да се опише всичко за АЕЦ "Белене."

Сергей Станишев обаче проявява характер и не подписва договора, за щастие на всички българи, за което аз го поздравявам, каза Борисов. Поставих условие на Сергей Кириенко пред медиите да признае, че през 2006 г, когато са идвали обявената тогава цена от 3,8 млрд евро е била лъжа. Изваденият от Сергей Станишев меморандум няма никаква правна стойност. Там е посочена цена от 6,3 млрд. Евро за АЕЦ "Белене". Защитавах проекта, защото българите са дали 1,5 млрд. лв. Целта на този документ беше да си дадем 6 м срок, ако изобщо продължим с проекта, каза премиерът.

Бойко Борисов цитира и пасаж от меморандума, в който пише дословно "Целта на меморандума е единствено да се изрази желание за взаимноизгодно сътрудничество в рамките на проекта. Той не е свързан за юридически обвързващи клаузи и не ражда никаква договорна отговорност".