Европа дава пари само за простотии
| Снимка: БГНЕС/VsekiDen |
Автор: Андрей Слабаков, режисьор
Горещи страсти се развихриха през последните дни около спечелените от „Пайнер Медиа" близо 2 млн. лв. европейски средства от програма „Конкурентоспособност". Парите са за купуване на нова модерна техника за телевизия „Планета". Това обаче провокира ожесточени коментари у противниците на поп фолка и най-вече сред известни театрали и кинаджии. „Всеки ден" потърси двете гледни точки по проблема - тази на фолк певеца Азис и на кинорежисьора Андрей Слабаков.
Убеден съм, че „Пайнер" са кандидатствали с проекта си най-нормално и проблемът не е в Митко Пайнера. Проблемът е в Европейската комисия, която отпуска парите. Подозирам, че те предпочитат да дават пари за простотии, вместо за нещо стойностно. Това е една отдавнашна практика на Европейския съюз и тя е свързана с тяхното дълбоко желание ние да се превърнем в необразовани, прости слуги. Това е мечтата на ЕС. Истината е, че европейските чиновници трудно дават пари за нормални и смислени кино или други културни проекти. Но за някаква простотия ще дадат средства с голяма радост.
Няма как да не взема отношение към думите на Азис по отношение на Теди Москов. Не може някакъв турбоселянин и простак като Азис да говори такива неща за режисьор като Теди Москов. Азис е на светлинни години от Теди Москов, и то в лошата посока. Ще си бъде все такъв простак, ако ще и девет пъти да си смени пола и накрая да стане марсианец. Той ще си остане едно просто, тъпо момче, не особено кадърно. Азис е един среден певец. Аз нямам нищо против него, въпреки че пее много тъпи песни. Но това е въпрос, който е свързан с чувството ти към музиката. Някои го харесват, но аз не съм от тях. Нека обаче Азис не дава акъл на хора, които са няколко милиарда пъти по-интелигентни от него.
Разликата между Азис и Теди Москов е като разликата между Теди Москов и амебата. Съжалявам, че обиждам амебите. Освен това изпълненията на нашите фолк певци не са чалга. Който нарича това чалга, очевидно не е слушал истинска чалга. Истинската циганска чалга е нещо изключително готино и много забавно. То е нещо като джаз. А това, което пеят нашите, са някакви опростени простотии. Нито музиката е музика, нито текстът е текст. Да не говорим, че 90% от изпълнителите нямат и глас. Това си е баш поп фолк.