Борисов: Може би още днес ще уволня шефа на Агенцията за горите

При нас е ясно: когато има виновен, той бива уволняван или даван на прокурор. Това е основната разлика между мен и предното правителство, заяви в сутрешния блок на Нова ТВ премиерът Бойко Борисов, съобщават КРОСС/БГНЕС. Той каза, че най-вероятно още днес ще уволни шефа на Агенцията по горите заради скандала с дюните край Несебър.

"На цялото младо червено поколение - синове, дъщери на Политбюро, проблемът им е комплексът им". "Защото бяха близо 8 г. в управлението и живяха в най-златното време за икономика и финанси в света. На нас ни се падна да спасяваме България в най-тежкото време за света. САЩ, Европа, Германия всички се тресат като финанси и в това време ние постигаме по-добри резултати, отколкото те в предишните години", каза Борисов.

За скандала с дюните край Несебър, той посочи, "Едновременно с търсенето на отговорност аз съм сезирал Бойко Найденов. Този, който е подписал, че това не са дюни, а обикновена земя, той е първият виновен. Ние за тези 3 г. и половина сме финализирали четири започнати сделки. Безспорен факт е, че аз съм спрял тази в момента, в който съм разбрал за нея. Може би още днес ще уволня шефа на Агенцията за горите. Когато е прочел Несебър, е бил длъжен да провери за какво става въпрос и най-малкото да ме уведоми", каза премиерът.

Борисов предлага на ГЕРБ да се направи анкетна комисия, в която да се разгледат всички сделки от 2003 г. досега, като в комисията да има само един представител на ГЕРБ, всички други да са от другите партии, но те да бъдат отворени и комисията да работи под наблюдението на медиите и НПО.

"Тогава ще видите, че стотици хиляди подобни сделки са проведени в предишното управление. Особено фрапантни като тази на 8 декември 2008, когато Станишев взема решение на МС и изключва от горския фонд в Старо Оряхово 1339 декара и ги плаща по 9,9 лв. И още 1369 декара по 9 лева и 69 стотинки. Всички сделки искам да се разгледат. Особено тези, които са на брат му на Станишев. Имаха наглостта да говорят, че някакъв, който се познава с Цветанов да го наричат Цецо Кумецо. А да видим новата далавера "Батко и братко", с която загубихме хиляди от европейски програми. Да го видим всичките наяве", коментира Борисов.

По въпроса за ядрената енергетика премиерът отбеляза, че ГЕРБ е за седми реактор, за изграждането на мощностите в АЕЦ "Козлодуй", защото там е мястото, където цял свят знае, че има ядрена централа, има над 1000 инженери, специалисти, ядрени хранилища, изградена инфраструктура.

"Седмият реактор ще си бъде изграден, започнали сме процедури. За да няма объркване, за този референдум категорично отговорът трябва да е "не" за тези, които симпатизират на ГЕРБ. Минахме дълъг път, опитахме да спасим този провален проект. Станишев от 2006 до 2009 г. не го е подписал. Умишлено не го е подписал", добави Борисов.
"Референдумът е поредния път, когато Станишев иска да замаже очите на своите симпатизанти", отбеляза още Борисов. "Той имаше наглостта да се оправдае, че не той подписвал договорите, а шефът на НЕК.