Асанж пуска 1 милион нови документи - "засягат всички страни"
| (фото: WikiLeaks) |
Основателят на сайта Уикилийкс Джулиан Асандж през 2013 г. ще публикува в интернет 1 милион секретни документи, които по думите му "засягат всички страни".
Той направи обещанието в реч от балкона на посолството на Еквадор в Лондон, където от половин година се укрива от екстредиране. Асанж заяви, че няма да допусне да го сплашат и няма намерение да прекрати публикуването на секретни документи, като посочи, че министерството на правосъдието на САЩ разследва Уикилийкс.
"Преди шест месеца аз влязох в тази сграда, която стана мой дом, офис и убежище", каза Асандж, припомняйки си как на 19 юни за пръв път престъпва прага на посолството. "Благодарен съм на тези хора, благодарен съм на еквадорското правителство. Тук се чувствам в безопасност – в безопасност да говоря и действам", посочи той, цитиран от ИТАР-ТАСС.
Асандж изрази признание за 25-годишния Брадли Мaнинг, за когото каза, че "е запазил личното си достойнство, въпреки че е прекарал в затвора 10% от живота си, като през част от това време е бил в килия без дрехи и очила".
Мaнинг е обвинен, че е бил източника на изтичане на секретните документи на американската дипломация, което Асанж отрича.
Асанж се укрива в еквадорското посолство след изчерпването на правните възможности да попречи на британските власти да го предадат на Швеция, заради обвинение в сексуално престъпление. Той се опасява, че веднъж стъпил в Швеция, той веднага ще бъде предаден на САЩ, където има смъртна присъда заради публикуването на близо 250 хил. секретни дипломатически грами.