Борисов: Дянков е и ще бъде министър
Няма да има промени в кабинета, обяви министър-председателят Бойко Борисов в „Годината" на Дарик. Той бе категоричен, че ако ГЕРБ спечели втори мандат, Симеон Дянков отново ще бъде министър на финансите, защото макар и много хора да го мразят, той се справял много добре.
Борисов заяви отново, че няма да участва в преговори относно Изборния кодекс. „Вие да помните Станишев или Доган в предишния мандат да се ме канали мен като лидер на ГЕРБ. Тези хора, които мачкаха безапелационно всичко, сега говорят, че искат да се срещаме. Аз не съм депутат срещите и законите се коват в парламента. Станишев е депутат, Доган е депутат, колко ходят в парламента, е друг въпрос. Те разиграват този театър в парламента умишлено. Нашите представители са там, готови са да разговорят по всеки въпрос. Няма да седна да се разбирам за избори с Доган, когато знам, че те 20 години карат българските мюсюлмани под строй да гласуват", бяха думите на Борисов.
Министър-председателят обяви, че ГЕРБ като партия са за развитието на ядрената енергетика в България и на референдума ще гласуват именно за това.
Борисов посочи, че ГЕРБ са за развитие на площадките на Козлодуй и АЕЦ-а ще работи дълги години, докато за Белене са против, по простата причина, че държавата трябва да извади 22 млрд. лева, които няма откъде да се вземат.
По темата за външната политика Борисов изрази очаквания за добросъседски отношения със съседните държави. Но посочи, че „исторически погледнато комунистите са тези, които носят вина да се стигне до тук - поканете историци да ви разкажат как много хора от благоевградско са вписвани като македонци“. Като бивш комунист премиерът явно борави с вътрешна информация, която трудно може да се оспорва.
През 1999 година имаме подписана декларация с Македония, прекрасна декларация, да я превърнат в договор. Ние винаги сме ги подкрепяли, ние най-много ги подкрепяхме за безвизов режим да пътуват в Европа. Ние винаги сме ги подкрепяли и ще ги подкрепяме, каза още Борисов.
Пагубно раздържавяване на държавата - това определя изминалите 20 години, посочи Борисов. Нашето управление ще се запомни. След време хората ще си спомнят за нас, защото правим това, което българите са мечтали - метро, естакади, пътища, театри, опери. С това, което строим и с тази финансова и политическа стабилност, които градим, вярвам, че ще дойде политическа класа, която ще го оцени, каза Борисов.
Дали ще се сбъдне предреченото от Борисов засега предстои да се види.