Дянков: Съд, бонуси, гнусно - но няма начин, за останалите…

Вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков. (vratzanews.com)

По повод раздаването на коледни бонуси в съдебната система финансовият министър Симеон Дянков заяви в ефира на "Здравей България" по Нова телевизия, че според него те трябва да се засрамят и да се откажат от допълнителни пари тази година, съобщава Стандарт.

Дянков отбеляза, че това е "най-нереформираният и най-критикуваният от Европа сектор" и е "гнусно това, което става, на фона на несправянето им". „Те знаят, че аз съм задължен формално - по закон, да подпиша, но на фона на всичко останало в страната и при явното несправяне на съдебната система, просто не разбирам защо това се прави”, допълнил министърът и пояснил, че няма инструмент, с който да противодейства на раздаването на бонуси в Темида, защото бюджетът на съдебната система е отделен.

"Като не си финансов министър, всеки казва – защо не дадете тук едни 20 милиона. Но даваш ли пари в нереформираните сектори, не получаваш по-високо качество. Сега всички искат повече пари, но никой не казва откъде да дойдат те, а парите са едни и същи", отбеляза Дянков.

Във връзка с допълнителното финансиране в сектора на средното образование, министърът обясни, че според него в тази система са направени достатъчно реформи и сега е необходимо да се дадат повече пари, за да се вдигнат стандартът, заплатата на учителите и поддръжката на училищата.

Относно майчинските надбавки Дянков коментира „Вдигането с 10 лева на майчинските надбавки няма да има смисъл. За да се почувства като социална политика, сегашната сума трябва да се удвои или утрои”.

Докато за коледните надбавки на пенсионерите, той заявил, че такива ще се раздават, само ако има пари в края на ноемврийския бюджет, което ще стане ясно до понеделник - 10 декември.

Дянков разясни „Вчера Словакия каза, че премахва плоския си данък и от 19% доходен данък, отиват на 23% за по-бедните и 25% за по-богатите. Представете си, аз ако кажа - готов съм да увелича и пенсиите, и майчинските, но ще трябва да увеличим данъка от 10% на 23% или 25%. Представете си тогава какво ще стане като дебат. Аз не съм такъв популист, не смятам да увеличавам данъците, когато и да било, затова сме и в тази бюджетна рамка.“

Финансовият министър призна, че в парламента, по време на обсъждането на бюджета е имало пияни депутати. "Не беше времето и мястото да го казвам, но имаше такива, които бяха пили от предишната вечер", коментира Дянков.