Halloween... Събуди ме, когато свърши

Месеците стават седмици, седмиците дни, дните почти часове. Преди да се усетим и вещици, магьосници, зомбита, вампири и призраци ще се разхожда сред нас простосмъртните. Това е може би любимото време на годината за Мерилин Менсън…

Хелоуин. Празник, който би било добре да не излиза далеч извън границите на родното си място. На практика това е само един ден. Но подготовката за него като че да продължава месеци. Планиране на купони, костюми, бонбони ... Виждам как приятелите ми настръхват от удоволствие, когато подреждат живота си около него цяла година.  

Хелоуин се развива бързо в посока модерен празник. В много страни стана приемливо за деца и възрастни да се обличат (или събличат) безумно на този ден, да правят поразии и да досаждат на домашарите заради бонбони или трикове. Все още помня как хората гледаха с недобро око на тези, които празнуват този донякъде между другото празник. И това не беше отдавна, едва наскоро навлязох в 20-те. Костюмирането за Хелоуин се считаше за срамно. Сега обаче родителите се конкурират с децата кой да се костюмира по-безумно и да получи повече бонбони. Времената наистина се промениха…

С появата на книги като „Хари Потър” и „Здрач” можем да бъдем сигурни, че ще видим стотици Хари-та и Бели-та. Може много от феновете на тези франчайзи да се шокират, но не бе отдавна времето когато тези видове ... същества ... се считаха за лоши, за зли. И не "cool-зли" също. Говоря зли-зли. Кадафи-зли. Джянг Земин-зли. Хората наистина се страхуваха от тях и носеха специални амулети за закрила. За чесновия дъх няма да споменавам.

Тези дни различни фантазьорски изчадия, вампири, магьосници и вещици са изобразявани като изискани, елегантни и умни герои, докато хората са представяни като диваци, деформирани, безмозъчни и т.н. Сега, това е частта, която ме обърква. Не са ли тези фантазьорски и свръхестествени същества показваните в добра светлина? И ако "лошите" са хората, не трябва ли те да бъдат представяни в нощта на ужасите? Моля някой да ми помогне тук.

Въпреки че има много дебати за произхода на Хелоуин, както и дали това е било празник,  първоначално свързван с мъртвите, лекотата му отдавна е заменена с ужасяващи и зли типажи.

Дали ви харесва и дали празнувате тази "традиция" си е до вас, аз просто не виждам смисъла й - получавам си дозата ужас и от изпълненията на Лейди Гага.

Хм, дали това няма да е добра идея за костюм?...