Туту нарече Зума "позор"
Демократичен ЮАР се прояви "по-лошо от правителството на апартейда", като не издаде навреме виза на Далай Лама, за да не дразни Китай, се възмути архиепископ Дезмънд Туту…
Архиепископ Туту, който е поканил тибетския духовен водач в изгнание на тържествата за 80-ия си рожден ден, също заяви в изблика си, че ще се моли за падането на кабинета на президента Джейкъб Зума, съобщи News.com.au, позовавайки се на АФП.
"Когато кандидатствахме за паспорти от правителството на апартейда, не знаехме до последния момент какво е решението", каза той.
Далай Лама е отменил пътуването си до Южна Африка, тъй като е трябвало да тръгне в петък, но визата му не е била издадена.
Архиепископ Туту порица г-н Зума, че не заема ясна позиция и обвини правителството в огъване на принципите си, за да угоди на Китай, най-големият търговски партньор на Южна Африка.
"Ясно е, независимо дали го признават или не, че те са доста решени да не правят нищо, което би подразнило китайците", каза той.
"Хей г-н Зума, вие и вашето правителство не ме представлявате. Вие представлявате собствените си интереси", възрази архиепископ Туту.
"Аз ви предупреждавам, че един ден ще започнем да се молим за поражението на правителството на АНК (Африкански национален конгрес). Вие сте позор. Искам да ви предупредя, че се държите по начин, който е напълно в разрез с това, за което се борихме", каза архиепископът.
„Аз ви предупреждавам, че ние ще се молим и…ще се молим за падането на правителството, което не ни представлява”, заключи възмутеният Дезмънд Туту.