Veronica Wong & Gisela Sommer (Epoch Times)
Ай Уейуей говори за психическия си тормоз в затвора
Китайският художник и дисидент Ай Уейуей, на когото е наредено да мълчи, разкри за пръв път от освобождаването си миналия месец някои от неприятните детайли при задържането му...
Случайна среща с хонконгската журналистка Жу Байю (Ju Baiyu) в пекинска банка води до публикуването на коментара му в Apple Daily.
Според репортажа по време на ареста си от 81 дни Ай е бил разпитван 52 пъти.
Той не споменава подробности относно методите за разпит или дали е бил изтезаван физически, или заплашван с изтезания, като вместо това се фокусира върху психологическия тормоз.
„Загубих всякаква връзка с външния свят и бях потопен в свят от тъмнина. Страхувах се, че съществуването ми тихо ще угасне; никой не знаеше къде съм и никой никога нямаше да научи. Бях точно като малко соево зрънце – веднъж паднало на земята, то се търкулва в пукнатина в ъгъла. Неспособно да издаде някакви звуци, то ще бъде забравено завинаги“, разказва Ай.
Художникът не бе говорил с пресата от освобождението си на 22 юни.
По думите му всеки ден е бил събуждан в 6:30ч. сутринта и разпитван от двама служители на сигурността.
Ай сподели, че се чувства „окуражен и удовлетворен“ от обществения и медиен отклик на катастрофата с двата високоскоростни влака в Уенджоу (Wenzhou). През последната седмица нетизени отправиха безпощадни критики към комунистическите власти заради опита им да прикрият инцидента, както и заради корупцията и повсеместната липса на прозрачност, които според мнозина са довели до бедствието.
През последните години Ай е изявен участник в разследвания по случаи на социална несправедливост като скандала със заразеното с меламин мляко и големия брой загинали ученици след сичуанското земетресение през 2008 г. По време на земетресението се сринаха стотици училищни сгради, докато сградите на комунистическата партия останаха незасегнати. Това накара много родители да заподозрат, че корупцията на режима е довела до смъртта на техните деца. Но опиталите да разследват инцидента бяха подложени на тормоз и разпръснати със сила.
Ай Уейуей бе арестуван на пекинското летище на 3 април и освободен под гаранция на 22 юни, след като бе задържан 81 дни. Той бе задължен от Пекинската общинска данъчна администрация да заплати над 12 млн. юана за дължимите данъци и глоби.
Въпреки уговорката на Жу Байю и Ай да се срещнат по-късно в дома му, репортерката бе възпрепятствана от служители на сигурността при опита си да посети художника.